Anasayfa /  Foto Galeri

Dünya'daki Depremler ve Yıldırımlarla İlgili Şaşırtıcı 30 Gerçekler!

Biri yeryüzünü inletiyor;diğeri gökyüzünü İkisi de Dünya’mızı ve bizlerin hayatını kökünden değiştiren yıkıcı olaylar. Her ikisi de doğanın yeniden inşası bakımından müthiş birer enerji potansiyelidir.Volkan patlamaları ise, hem deprem hem de yıldırım yaratabilmesi bakımından buluştukları sıradışı ortak noktalardan biridir.Elbette dünya'daki bu olayları isimlendirmek için dinler ve kültürlere göre inançları değişiklik gösteriyor.Aşağıda depremler ve yıldırımlar hakkında bazı bilgiler sizlerle.

Dünya'daki Depremler ve Yıldırımlarla İlgili  Şaşırtıcı 30 Gerçekler! - Sayfa 1

1. Bugüne kadar kaydedilmiş en büyük deprem 9,5 büyüklüğündeydi ve 1960’da Şili’de yaşandı.

Elbette daha önceki yüzyıllarda daha büyük başka depremler yaşanmış olabilir fakat 1900’den beri ölçülebilen depremler içinde 22 Mayıs 1960’da, merkezi Güney Şili’nin Valdivia kenti olan 9,5 büyüklüğündeki deprem, bugüne kadar ölçülmüş en büyük deprem oldu. “Büyük Şili Depremi” ya da “1960 Valdivia Depremi” olarak da biliniyor. Deprem, Pasifik Okyanusu boyunca saatte yaklaşık 320 km hızla ilerleyen çok güçlü bir tsunami yarattı ve bu dalgalar Hawaii’de 61, Japonya’da 138 ve Filipinler’de 32 kişinin ölümüne neden oldu. Haritada merkez üssü yıldızla gösterilen depremin etki ettiği yerler görülüyor.

Dünya'daki Depremler ve Yıldırımlarla İlgili  Şaşırtıcı 30 Gerçekler! - Sayfa 2

2. 2011’de gerçekleşen Japonya yakınlarındaki deprem, Dünya’nın dönüş hızını artırarak günlerin 1,8 mikrosaniye kısalmasına yol açtı.

Japonya’nın Büyük Okyanus’taki kıyısı Tōhoku’nun 70 km doğusunda 11 Mart 2011’de meydana gelen deprem şimdiye kadar kaydedilmiş dünyanın dördüncü ve Japonya’nın da en büyük depremiydi. Dünya’nın eksenini 10 ila 25 cm kaydırdığı tahmin edilen depremin yarattığı tsunami dalgaları 41 metreye ulaştı. Tsunami, Fukuşima Nükleer Santrali’nde yaşanan güç kesintisi yüzünden reaktörlerin erimesi sonucu oluşan nükleer kazanın da sorumlusuydu. Haritada depremin merkez üssü çarpı ile işaretlenmiş.

Dünya'daki Depremler ve Yıldırımlarla İlgili  Şaşırtıcı 30 Gerçekler! - Sayfa 3

3. Dünya depremlerinin yaklaşık yüzde 90’ı, Pasifik Okyanusu Havzası’ndaki, Pasifik Deprem Kuşağı’nda gerçekleşir.

40 bin km’lik at nalı şeklindeki Pasifik Deprem Kuşağı’nda Dünya’nın aktif ve durgun volkanlarının yüzde 75’ten fazlasını oluşturan 452 yanardağ bulunur. Yerküredeki depremlerin yaklaşık yüzde 90’ı ve en büyük depremlerin yüzde 81’i bu bölgede gerçekleşir.

Dünya'daki Depremler ve Yıldırımlarla İlgili  Şaşırtıcı 30 Gerçekler! - Sayfa 4

4. 1900’den beri Dünya üzerinde yılda ortalama 18 önemli deprem ve bir büyük deprem yaşanıyor.

ABD Ulusal Deprem Bilgi Merkezi (NEIC)’nin yaptığı açıklamaya göre; her yıl yaklaşık 12.000 ila 14.000 deprem kaydediliyor; bu da günde ortalama 35 deprem demek. 1900’lü yıllardan bu yana her yıl 7,0-7,9 büyüklüğünde yaklaşık 18 deprem, ve bir adet 8,0 üzeri deprem gerçekleşiyor.