Anasayfa /  Dünya

Tayland'da mahsur kalan çocuklar için 90 dalgıç harekete geçti

Tayland’da mağarada mahsur kalan 12 futbolcu çocuktan 4 ünün kurtarılmasının ardından diğer çocukları ve antrenörlerini kurtarma operasyonu sürüyor.

Abone ol
Abone ol 09 Temmuz 2018 11:28

Tayland'ın kuzeyindeki Çiang Rai eyaletinde yaptıkları gezi esnasında antrenörleri ile birlikte bir mağarada mahsur kalan çocukları kurtarma operasyonu sürüyor. Dün saatler süren çalışmaların ardından mağaradaki 4 çocuk kurtarılmıştı. Yabancı dalgıçların da bulunduğu kurtarma ekibi, halen mağarada bulunan 8 çocuk ve antrenörleri kurtarmak için yeniden harekete geçti. 

Taylan İçişleri Bakanı Anupong Paochinda gazetecilere yaptığı açıklamada, kurtarılan çocukların sağlığının iyi olduğunu tedavilerinin sürdüğünü belirtti. 

Yaşları 11-16 arasında değişen 12 futbolcu çocuk ile antrenörleri, 23 Haziran'da Tham Luang Nang Non mağarasına yaptıkları gezi sırasında şiddetli yağış nedeniyle mağaranın girişini su basması sonucu içeride mahsur kalmıştı. Grup, 9 gün süren arama çalışmalarının ardından dalgıçlar tarafından bulunmuştu. 

Tayland'da mahsur kalan çocuklar için 90 dalgıç harekete geçti

Operasyonun koşullara göre 2-4 gün arası süreceği belirtiliyor. 

Mağarada kurtarılmayı bekleyen 8 çocuk ve antrenör için ise 10 ile 20 saatlik bir operasyon hazırlığı yapılacak. Operasyonu yürüten ekibin lideri, kurtarma çalışmalarının beklenenden daha hızlı ilerlediğini söyledi.

Kurtarma operasyonuna katılan dalgıçlar, 8 çocuk sporsu ve antrenörü mağaradan çıkarmak için gece boyunca hazırlık yapacaklar.

Taylandlı yetkililer, operasyonu öne almalarına neden olan yağmurun başladığını ve bunun endişe verici olduğunu açıkladı.

İlk kurtarılma haberini Tayland'daki Chiang Rai bölgesi sağlık müdürü Tossathep Boonthong şu açıklamayla yapmıştı:

"İlk iki çocuk dışarı çıkarıldı ve mağara yakınındaki hastaneye götürüldüler."

KURTARMA OPERASYONU BU SABAH BAŞLADI

Sabah erken saatte başlayan operasyon öncesi mağara girişi brandalarla kapatıldı. Taylandlı yetkililer medyayı alandan çıkardı.

Mağaraya 50'si yabancı 90 dalgıç katılıyor. Çocuklar mağaradan birer birer çıkartılacak. Her çocuğa iki dalgıç eşlik edecek.

Taylandlı yetkili operasyonu şu sözlerle aktardı: "Bugün dalgıçlar çocukları kurtarmak için içeri girdi. Çıkarma işleminin nasıl gerçekleştirileceğine dair net bir şekilde bilgilendirildiler. Çocukların hepsi fiziksel ve ruhsal açıdan operasyona hazır. Hepsi operasyonun farkında. Bunu yapmaya hazır olduklarını bize doğruladılar."

Operasyonun bugün başlatılmasının nedeni ise bir kaç gün içerisinde bölgede şiddetli yağışın beklenmesi.

Mağaradaki oksijenin azalması ve suyun şimdiye kadarki en düşük seviyede olması da operasyonun vakit kaybetmeden başlanması kararında etkili oldu.

Grubun mahsur kaldığı nokta ile mağara girişi arasında birbirine bağlı yaklaşık üçer kilometrelik iki ayrı tünel sistemi bulunuyor.

Bu tünellerde suyla kaplı çok sayıda dar geçit yer alıyor. Operasyonun hava koşullarına bağlı olarak 3-4 gün devam edeceği belirtiliyor.

Yaşları 11 ile 16 arasında değişen 12 futbolcu çocuk ve 25 yaşındaki antrenörleri 23 Haziran'da mağaraya yaptıkları gezide girişin suyla kapanmasının ardından içeride mahsur kalmıştı.

Kayıp grup, mağarada 9 gün süren arama çalışmalarının ardından bulunmuştu.


Yorumlar