Anasayfa /  Dünya

Tahran bunu konuşuyor! Ruhani gözden çıkarıldı

Tahran kulislerinde konuşulan, ekonomi politikaları kitlelerce protesto edilen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin en büyük kaybeden olacağı yönünde.

Abone ol
Abone ol 03 Ocak 2018 21:02

İran'da yedinci gününe giren gösteriler devam ederken, Reuters haber ajansı Tahran'da İranlı yetkililerle konuştu

İran geçtiğimiz Perşembe gününden bu yana ekonomik taleplerle başlayan ve hızla rejim karşıtı bir kimliğe bürünen gösteriler Tahran'da endişeye neden oldu.

Tahran'daki üst düzey yetkililere dayandırılan habere göre, birçok üst düzey yetkili gösterilerin uzamasının dini liderlerin meşruluğuna ve etkisine zarar vereceğini düşünüyor. Bir kısım yetkili ise gösterileri 1979 devriminden bu yana gücü elinde bulunduran dini liderliğin varlığına tehdit olarak yorumluyor.

Ancak Tahran kulislerinde konuşulan, ekonomi politikaları kitlelerce protesto edilen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin en büyük kaybeden olacağı yönünde.

Ruhani'nin güç kaybedeceği yorumlarına katılan politik analist Hamid Farahvashian konuyla ilgili olarak Reuters'a verdiği demeçte, "Ruhani ve hükümeti bundan sonra daha az güce sahip olacak. Çünkü ekonomi politikaları gösteriler sırasında özellikle protesto edildi. Topal ördek cumhurbaşkanı olacak ve Hamaney daha fazla güce sahip olacak" ifadelerini kullandı.

Ruhani'ye yakın bir üst düzey yetkili ise protestoların sona ermesini temenni ediyor: "Protestoların devam etmesi bir meşruiyet krizine neden olacak. İnsanların ekonomik talepleri var. Tabi ki bu talepler ciddiye alınmalı ve devlet insanları dinlemeli. Ancak tüm bunlar sakin bir atmosferde tartışılabilir"

"AMAÇ RUHANİ'YE ZARAR VERMEK"

İran'daki bazı muhafazakarlar ise protestoları daha da şiddetlendirme ihtimali olmasına karşın, göstericilere daha sert yaklaşılması gerektiğini düşünüyor.

İran'daki reformist kanattan bir yetkili ise, "Şimdiye kadar güvenlik güçleri gösterileri engellemeye çalışmadı. Ancak, eğer Hamaney sokak protestolarının bitirilmesini ister ve göstericiler bu çağrıyı reddederse bu durum değişecektir" sözleriyle olası bir kanlı sürecin sinyallerini veriyor.

Bir başka İranlı yetkili ise Ruhani'nin sınırlı gücüne dikkat çekiyor: "İran'ın yönetim sisteminde Ruhani'nin gücü sınırlı. Halkdaki memnuniyetsizlik artıyor. İnsanlar düzene karşı inançlarını kaybediyor. Liderler de bu gerçeğin ve bunun tehlikeli sonuçlarının farkında


Yorumlar