Anasayfa /  Dünya

Somali'de kanlı bilanço! Ölü sayısı 300'ü geçti.

Somali Sağlık Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Somali'deki patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı 300'ü geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine AFAD, büyük çoğunluğu sağlıkçılardan oluşan uzman bir ekibi Mogadişu’ya gönderdi.

Abone ol
Abone ol 16 Ekim 2017 12:32

Somali'nin başkenti Mogadişu'da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölü sayısı artıyor.

Toplu taşıma araçlarının kullandığı istasyon yakınlarında gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 300'ün üzerinde olduğu açıklandı. Mevcut yaralı sayısı hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

SAĞLIK BAKANI DEMİRCAN SOMALİ'DE

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da saldırı nedeniyle Somali yetkililere destek olmak ve tedavi için Türkiye'ye getirilecek yaralıların nakil koordinasyonunu hızlandırmak üzere Somali'ye geldi.

Demircan düzenlediği basın toplantısında, Türk hükümeti ve halkının, Somali halkının üzüntüsüne ortak olduğunu söyledi.

Demircan ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı gereği Somali'ye gerekli tıbbi desteği vermek ve tedavi için Türkiye'ye getirilecek yaralıların nakil işlemlerini yapmak için çalıştıklarını kaydetti.

Somali Başbakan Yardımcısı Ahmed de Demircan'ın ziyaretinin iki ülke arasındaki güçlü bağları yansıttığını belirterek, "Somali'ye kritik bir durumda iken destek veren Türkiye'ye, asil ve yardımsever tutumundan dolayı teşekkür ediyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Demircan'a Somali ziyaretinde Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Dış İlişkiler Genel Müdürü Öner Güner, Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Furkan Karabekmez ile hekim, hemşire ve sağlıkçılardan oluşan 33 kişilik heyet eşlik ediyor.

AFAD VE KIZILAY DA EKİP GÖNDERDİ

AFAD, arama-kurtarma faaliyetleri ve sağlık hizmetlerine destek olmak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, insani yardım operasyonu başlattı.

Bu çerçevede AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, bombalı saldırıya hedef olan Mogadişu kentine gitti.

kAzAlay

TSK'NIN UÇAĞI İLE GİTTİLER

Mogadişu’ya, Dışişleri, Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları, Türk Kızılayı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın eşgüdümünde, AFAD koordinasyonunda, Genelkurmay Başkanlığı’na ait A-400M tipi uçakla arama-kurtarma konularında uzman 10 Ankara İl AFAD personeli, Sağlık Bakanlığı’nda görevli 27 personel, Türk Kızılayı çalışanı 3 personel gönderildi.

ARAMA KURTARMA VE SAĞLIK HİZMETİ VERECEKLER

Sismik dinleme ve yer altı görüntüleme ekipmanlarıyla Mogadişu’ya giden AFAD personelinin de patlamanın ardından bölgede sürdürülen arama-kurtarma faaliyetlerine katılacakları kaydedildi.

Saldırı bölgesine ulaşan 27 Sağlık Bakanlığı personelinden 12’sinin patlamada yaralananların tedavilerine destek amacıyla bölgede kalacakları belirtildi.

Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Alper Küçük eşliğinde bölgeye giden Kızılay ekibi, beraberinde Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan tıbbi malzeme de götürdü. Mogadişu'ya ulaşan Türk heyeti yerel makamlarla temaslara başladı.

ARAMA KURTARMA EKİPLERİNE DESTEK

Uzun süredir Mogadişu'da bulunan ve insani yardım operasyonu yürüten Türk Kızılayı Delegasyon Başkanlığına bağlı ekipler de terör saldırısının hemen ardından harekete geçti. Enkaz altında bulunan yararlıların kurtarılması için çalışan ekiplere gıda başta olmak üzere destek hizmeti veren Kızılaycılar, yararlıların Türkiye'ye sevk edilmesi konusunda da diplomasi faaliyeti yürüttü.

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık da Somali'deki terör saldırısını sert bir dille kınadı.

Kınık, "Saldırıda Somali Kızılayının beş gönüllüsü de hayatını kaybetti. İnsanlık düşmanı terörü lanetliyoruz. Hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadelerini kullandı.


Etiketler kanlı bilanço
Yorumlar