Anasayfa /  Dünya

Rusya'da flaş İdlib açıklaması: Tahliye başladı!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan İdlib'le ilgili açıklama geldi. Lavrov, Rusya ve Türkiye arasındaki İdlib anlaşmasının uygulandığını, militanların ve ağır silahların tampon bölgeden tahliyesinin başladığını söyledi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Lavrov, “S-300’ler Suriye’ye gelmeye başladı” dedi.

Abone ol
Abone ol 28 Eylül 2018 23:04

İki hafta önce Rusya'nın Soçi kentinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında gerçekleşen Suriye görüşmeleri sonrasında şiddeti bitirmek için bir karar alınmıştı. İki ülkeye ait silahlı kuvvetler tarafından denetlenecek silahlardan arındırılmış bir tampon bölge oluşturulması öngörülüyordu. Suriye ordusuyla silahlı grupların karşı karşıya olduğu bölgede iki taraf arasında 15-20 kilometre genişliğinde oluşturulacak bu tampon bölgenin 15 Ekim'e kadar oluşturulmasına karar verildi.

TAHLİYELER BAŞLADI

Bu anlaşmanın ardından Rusya’dan önemli bir açıklama geldi. Sputnik’in haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düzenlediği basın toplantısında, “İki gün önce biz burada İran ve Türkiye dışişleri bakanlarıyla görüştük ve bu anlaşmanın uygulandığını tespit ettik. Bu silahsız bölgeden militanlar ve ağır silahlar tahliye ediliyor” dedi.

“SURİYE’DEKİ HEDEFLERİMİZ İRAN VE TÜRKİYE İLE ÖRTÜŞMÜYOR”

Lavrov, bugünkü basın toplantısında, “Bizim Suriye’deki hedeflerimiz, Türkiye ve İran’ınkilerle yüzde 100 örtüşmüyor. Hatta çakışan hedeflerin oranı çok az olabilir. Ancak şu aşamada biz terörle mücadele, Suriye toprak bütünlüğünü koruma ve Suriyelilere, geleceklerini kendileri belirlemeleri için aralarında politik diyaloğun başlatılması için gereken koşulların yaratılmasında yardımcı olma konusunda müttefikiz” dedi.

“BUNLAR KABUL EDİLEMEZ”

İdlib'den tahliye edilen militanların nereye gönderileceği konusunda birçok spekülasyonların yapıldığını dile getiren Lavrov, “Hatta onların örneğin Afganistan gibi diğer sıcak noktalara gönderileceği yönünde şüpheler var. Tüm bunlar kabul edilemez ve teröristler yok edilmeli” diye konuştu.

“İDLİB’DE ONLARA YER YOK”

Daha önce ABD'nin de muhalefeti Nusra'dan ayırma sözünü verdiğini ancak başaramadığını hatırlatan Rus bakan, “İdlib'de Nusra yandaşlarına yer yok” diye kaydetti. Teröristlerin hak ettikleri cezayı çekmesi ve mahkemeye teslim edilmesi gerektiğini söyleyen Lavrov, “Bunun nasıl yapılacağına gelişmelere göre karar verilmeli. Soçi'de varılan anlaşmanın mükemmel olduğunu ve şimdi bu sorunun çözümü için yol haritası olacağını kimse iddia etmiyor” ifadelerini kullandı.

“S-300’LER SURİYE’DE”

Öte yandan Lavrov, basın toplantısında, “S-300'ler Suriye'ye gelmeye başladı” dedi.


Yorumlar