Anasayfa /  Dünya

Reza Zarrab'dan yeni rüşvet iddiaları

Amerika'da İran’a yönelik ambargonun delinmesi iddiasıyla görülen davada İran ve Türk vatandaşı Reza Zarrab, dün tanık olarak ikinci kez jürili duruşmaya çıktı. Zarrab, mahkemeye bu kez cezaevi tulumu yerine, koyu bir spor ceket ve açık renk bir pantolonla geldi

Abone ol
Abone ol 11 Mayıs 2018 21:12

Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) dünkü duruşmada verdiği ifadeye yansıyan önemli gelişmeler özetle şöyle:Manhattan’daki tutukevinde aldığı tehditler nedeniyle FBI gözetimine geçtiğini söyledi.



Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İranlı yetkililer arasında kendisinin de katıldığı birçok toplantı yapıldığını öne sürdü.



ÇAĞLAYAN VE ASLAN



Çağlayan ile NICU ve NICO (İran Ulusal Petrol Şirketi) yetkililerinin toplantısına eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve tek tutuklu sanık Mehmet Hakan Atilla’nın da katıldığını iddia etti. Bu toplantıya geç kalmasın diye İstanbul’da trafik müdüründen emniyet şeridini kullanmak için izin istediğini aktardı.

 

HİNDİSTAN’DAN TRANSFER



Toplantılardan birinde İranlı yetkililerden Halkbank’a baskı yapıldığını ve İranlıların Hindistan’daki paralarının da Halkbank üzerinden aktarılmasının konuşulduğunu söyledi. Buna göre; Hindistanlı şirket, Halkbank’ta hesap açıyor. Hindistan’daki ham petrol alıcısı parayı doğrudan Halkbank hesabına yatırıyor. Para oradan başka Türk bankasına transfer ediliyor ve Zarrab da oradan altın karşılığı alıp nakite çeviriyor ve uluslararası ödemeleri yapıyor.

 

PARAYI SAKLAMAK İÇİN



Zarrab’ın iddiasına göre; paranın aktarıldığı ikinci banka Arap Türk Bankası. Bu, savcılığın Zarrab’a Özgür Eker’le (Arap Türk Bankası yetkilisi) Ekim 2012’deki bir telefon görüşmesinin tapesini sormasıyla ortaya çıktı. Zarrab “Paranın çıkış noktasını saklamak için 2. banka kullanıldı” dedi.



 Aslan’ın “medyaya yansıdığı takdirde çöpe gideceği” önşartıyla kabul ettiğini öne sürdü.



Aslan’ın bu anlaşmayla ilgili aldığı riskten rahatsız olduğunu söylediğini ve kendisinden para istediğini ifade etti. Aslan yanıt olarak ödeme yapmadan önce Çağlayan’dan onay istediğini söyledi.



“Zafer Çağlayan şirketimin hesaplarını arada kontrol ederdi. Çağlayan’ın bilgisi olmadan hiçbir şey yapmayacaktım. Zaten Çağlayan’dan hiçbir şeyi gizlemedik. Onun bilgisi dışında hiçbir şey yapmadık. Çağlayan, Aslan ile yapacağımız işlemleri görmezden geleceğini söyledi” dedi.

 

ZİRAAT VE VAKIFBANK



Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın İran’la ticarete dahil olmak istediği iddiasını dile getirdi. Savcı Yardımcısı Sidhardha Kamaraju, “O dönemde Türkiye’de başbakan kimdi” diye sordu. Zarrab, “Recep Erdoğan” yanıtını verdi.

Savcı Kamaraju, Ekim 2012’de Özgür Eker ile telefon görüşmesinin tapesini gösterdi ve konuşulanları sordu. Tapeye göre; Zarrab “Şimdi Ziraat ve Vakıf’ı da başlattık, onay aldık” diyor, Eker gülerek “Ziraat ve Vakıf’tan kimle konuştun” diyor. Zarrab’ın yanıtı ise “Ben Ankara ile konuştum. Sayın Başbakan ve Ali Babacan onay verdiler. Bitti zaten” diyor.



Savcı, “Ankara’dan kastın nedir” diye sordu ve Zarrab şu iddiayla yanıt verdi: “Ankara derken Zafer Çağlayan’ı kastediyorum. Dönemin Sayın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine Bakanı Ali Babacan’ın Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın İran işlemleri için izin ve talimat verdiklerini söylediğini söylüyorum.”



Süleyman Aslan’a rüşvet vermenin Çağlayan’a rüşvetten daha önemli olduğunu, çünkü nihai kontrolün Aslan olduğunu söyledi.



Zarrab’ın şirketinin muhasebe kayıtları da incelendi. Zarrab, ilk günkü oturumda dile getirdiği “Çağlayan’a kârdan % 50 veriyordum” iddiasını tekrar dile getirdi.



Kayıtlarda Aslan’ın isminin baş harflerinin karşısında 2 milyon Euro’luk ödeme ve birçok saat alındığı da kayıtlara yansıyor.



Hakan Atilla’ya kesinlikle rüşvet vermediğini, zaten kendisinden rüşvet istemediğini söyledi. Ayrıca Çağlayan’a verdiğini iddia ettiği rüşvet nedeniyle buna gerek duymadığını savundu.



Çin bankalarına verilmek üzere referans mektubu yazılması için eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’e 100 bin dolar rüşvet verdiğini öne sürdü. 



Süleyman Aslan ile Zarrab arasındaki WhatsApp mesajları gündeme gelince Atilla’nın avukatı Cathy Fleming, Yargıç Berman’a bunun kanıt sayılmasına itiraz etti.



ABD 2013 ortasında altın ticaretine yönelik tavrını sertleştirince yeni yöntem arayışına gittiklerini öne sürdü. Zarrab ve Aslan, gıda ticareti ile para transferlerini konuştu.

 

AP AJANSI’NIN YORUMU: ‘TUTUKLUDAN ZİYADE BİR ALTIN TACİRİ...’



AMERİKAN AP Ajansı, Reza Zarrab’ın dün hapishane giysisi yerine ceket ve gömlekle gelmesini, “İran’a ekonomik yaptırım davasının yıldız tanığı Türk banker New York’taki duruşmaya bir tutukludan ziyade bir altın taciri olarak geldi” diye yorumladı.


Yorumlar