Anasayfa /  Dünya

Ortalık karışacak! Suudilerin planları ortaya çıktı

Amerikan The New York Times gazetesi, İran karşıtı bazı iş adamlarının yaklaşık 2 yıl önce İran ekonomisi çökertmek için yaptıkları plan çerçevesinde Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Suudi Arabistanlı yetkililerle görüştüğünü ortaya çıkardı.

Abone ol
Abone ol 12 Kasım 2018 10:27

Amerikan The New York Times gazetesi, İran karşıtı bazı iş adamlarının yaklaşık 2 yıl önce İran ekonomisi çökertmek için yaptıkları plan çerçevesinde Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Suudi Arabistanlı yetkililerle görüştüğünü ortaya çıkardı.

Haberde, Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra görevinden alınan Suudi Arabistan istihbarat yetkilisi Ahmed el Asiri'nin, İran'a yönelik plan çerçevesinde yapılan bir toplantıda İranlı isimlere yönelik suikast planlarını dillendirdiği iddia edildi. İran karşıtı bazı iş adamlarının yaklaşık 2 yıl önce  İran ekonomisini çökertmek için yaptıkları plan çerçevesinde Birleşik Arap  Emirlikleri (BAE), ABD ve Suudi Arabistanlı yetkililerle görüştüğü, Muhammed bin  Selman'a yakın bazı isimlerin ise bu dönemde İranlı isimlere karşı suikast  planlarından bahsettiği ileri sürüldü.

Amerikan The New York Times (NYT) gazetesi, bazı kaynaklarına  dayandırdığı haberinde, son dönemde gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle  eleştiri oklarının hedefi olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve yakınındaki  isimlerin uzun süredir düşmanlarına karşı suikast planlarının olduğuna dair bir  bakış açısı sundu.



NYT'nin haberine göre, Lübnan asıllı Amerikan iş adamı ve  Birleşik  Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın danışmanı George  Nader'in girişimiyle hazırlanan bir planda İran'ın ekonomisine sabotaj  hedefleniyordu. İddialara göre Nader, bu planı hem Prens Muhammed ile görüşmüş  hem de planı Beyaz Saray yetkililerine sunmuştu.

Bu planın bir diğer parçası ise ülkesinin istihbarat ve güvenlik  ajansları ile derin bağları olan İsrailli iş insanı Joel Zamel'di.

BAE, ABD VE SUUDİ ARABİSTAN İLE KAPALI KAPILAR ARDINDA YAPILAN TOPLANTILAR

Zamel ve Nader'in 2016 yılı başına dayanan planı dahilinde, İran  Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nün gizli küresel mal varlıklarını ortaya  çıkarma, İran'da huzursuzluğu tetikleyecek sahte sosyal medya hesapları açma,  İran'daki muhalif gruplara finansman sağlama, üst düzey İranlı yetkililere karşı  suçlamaları kamuoyuna açma gibi unsurlar vardı.

ABD'de 2016'da yapılan başkanlık seçimlerini, Demokrat aday Hillary  Clinton'ın kazanacağını düşünen Zamel ve Nader, planlarını Belçika'daki bir  toplantıda Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan yetkililerine açtı.





TRUMP YÖNETİMİ İLE YAPILAN TOPLANTILARDA ASİRİ DE VARMIŞ

Ancak seçimlerden Trump'ın galip çıkmasının ardından Nader ve Zamel  New York'a giderek Trump dönemi yetkililerine ve Suudi generallere planlarından  bahsetti. New York'taki bir otelde yapılan bir toplantıda, Kaşıkçı cinayetinin  ortaya çıkmasının ardından görevinden alınan Suudi Arabistan İstihbarat yetkilisi  Ahmed el Asiri de vardı.

Suudiler bu kampanyaya para vermeden önce Trump yönetiminin onay  vermesini istedi. Trump'ın 2017 Ocak ayında resmi olarak göreve başlamasının  ardından Nader sık sık Beyaz Saray yetkilileri ile görüşmeye devam etti.

ASİRİ SUİKAST PLANINI MASAYA KOYMUŞ

Plan dahilinde Mart 2017'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir  toplantı düzenlendi. Burada aralarında Asiri'nin de bulunduğu üst düzey Suudi  yetkililer, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Suudi Arabistan'ın düşmanı olarak düşünülen başka birisinin daha öldürülmesi  niyetlerini ortaya koydu.

Öte yandan toplantıya katılan iş adamları bu konuda tereddüte düştü ve  avukatlarına danışmaları gerektiğini söyledi. Daha sonra iş adamları herhangi bir  suikastte yer almayacaklarını kaydetti.

Kaşıkçı soruşturmasını yakından takip eden bir Suudi yetkili, NYT'a  yaptığı açıklamada, Asiri'nin suikast planlarının Suudi Arabistan'ın resmi  politikalarını yansıtmadığını iddia etti. Ancak NYT'nin ele geçirdiği elektronik  postalarda Nader'in Asiri ile görüştüğü zamanlarda, Muhammed bin Selman ile de  görüştüğü anlaşılıyor.

Ayrıca habere Asiri'nin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin  Selman'a yakınlığının da uzun süredir bilinen bir gerçek olduğu vurgulandı.




Yorumlar