Anasayfa /  Dünya

NATO zirvesinde büyük kriz

ABD Başkanı Donald Trump'ın, NATO müttefiklerinin savunma harcamaları taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda ABD'nin ittifaktan çıkacağı tehdidinde bulunduğu iddia edildi. Bu iddia krize neden oldu. Liderler Gürcistan ve Ukrayna ile yapılan oturama ara verdi. Acil toplantı yapıldı.

Abone ol
Abone ol 12 Temmuz 2018 16:02

ABD Başkanı Donald Trump'ın, NATO müttefiklerinin savunma harcamaları taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda ABD'nin ittifaktan çıkacağı tehdidinde bulunduğu iddia edildi. Bu iddia krize neden oldu. Liderler Gürcistan ve Ukrayna ile yapılan oturama ara verdi. Acil toplantı yapıldı. 





Açıklama yapan ABD Başkanı Trmup "Çok sert konuştum ama NATO'ya inancımız tam. Sanırım ABD'yi Senato onayı olmadan NATO'dan çıkarabilirim ama buna gerek yok" dedi. Macron'dan da Trump'ı yalanlayacak açıklama geldi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesinde üye ülkeler arasında ABD Başkanı Donald Trump'ın savunma bütçesi konusundaki ısrarı nedeniyle kriz yaşandığı ifade edildi. ABD Başkanı Donald Trump'ın, NATO müttefiklerinin  savunma harcamaları taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda ABD'nin ittifaktan  çıkacağı tehdidinde bulunduğu iddia edilmişti. 

NATO kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise Trump'ın sert çıkışının  NATO ortaklarıyla düzenlenen oturumda rahatsızlığa neden olması üzerine liderler,  Gürcistan ve Ukrayna ile yapılan toplantıya ara verdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 29 lideri olağanüstü oturumda  bir araya getirdi.

Toplantı öncesinde sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşan Trump,  NATO müttefiklerinin savunma harcamalarında ilk olarak yüzde 2 taahhüdünü  "anında" karşılaması gerektiğini belirterek, bu barajın da yüzde 4'e  yükseltilmesi gerektiğini belirtmişti.

TEHDİT ETMEDİ...

Öte yandan, Reuters'ın haberine göre NATO'dan iki kaynak, ABD Başkanı Donald Trump'ın, savunma harcamalarını az bulduğu müttefiklerine yönelik sert eleştirilerine rağmen, NATO'dan çıkma tehdidinde bulunmadığını söylediler.Trump'ın ittifaktan çekilme yolunda bir tehdit getirip  getirmediği sorusuna her iki kaynak da "hayır" yanıtı verdi.  

ABD BAŞKANI KONUŞTU

ABD Başkanı Donald Trump, NATO Zirvesi'ne ilişkin  toplantıların verimli geçtiğini belirterek, "İki gün öncesine göre çok daha güçlü  bir NATO var." dedi. 

NATO Zirvesi'nin son gününde gerçekleşen olağanüstü toplantının  ardından basın toplantısı düzenleyen Trump, müttefiklerin özellikle geçen yıldan  itibaren savunma harcamalarında önemli artışlar yaptığını kaydetti.

Trump, kendisi göreve geldikten sonra özellikle savunma harcamalarında  ciddi artış olduğuna dikkati çekerek, müttefiklerin sadece geçen yıl 33 milyar  dolar katkı sağladığını, bunun da yakın zamanda 40 milyar dolara yükseleceğini  düşündüğünü aktardı.

ABD Başkanı, "İki gün öncesine göre çok daha güçlü bir NATO var."  dedi.

"NATO'dan çıkmaya gerek yok"

Savunma harcamalarındaki artışın yetersiz olması durumunda ABD'nin  NATO'dan çekilme ihtimali bulunup bulunmadığı ve bunun ABD Senatosunun onayı  olmadan yapılmasının mümkün olup olmadığının sorulması üzerine ise Trump,  "Sanırım bunu yapabilirim ama buna gerek yok. Diğer ülkeler katkı vermezse memnun  olmayız. ABD'ye adil davranılmıyordu ama bu değişti. NATO'ya inanıyorum."  ifadelerini kullandı.

Trump, ABD'nin NATO'ya güçlü bir şekilde bağlı olduğunu ancak zirve  kapsamında dün yapılan toplantılarda savunma harcamalarıyla ilgili "çok sert bir  konuşma yaptığını" söyledi  "İki gün öncesine göre çok daha güçlü bir NATO var."  dedi.

"NATO daha çok Avrupa'ya yardımcı oluyor"

"NATO bize yardımcı olduğundan daha çok Avrupa'ya yardımcı oluyor."  diyen Trump, müttefiklerin savunma harcamalarında yüzde 2 taahhüdünü yerine  getireceğini, bunun başarılmasının ardından taahhüdün yüzde 4'e çıkarılmasına  ihtiyaç duyulduğunu savundu.

NATO müttefiklerinin Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le  gerçekleşecek görüşmesinden endişe duyup duymadıklarının sorulması üzerine ise  ABD Başkanı "NATO liderleri Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüşeceğim için bana  teşekkür etti." açıklamasında bulundu. Putin hakkında değerlendirmede bulunan  Trump, "Putin benim rakibim. Düşmanım mı? Hayır. Umarım bir gün dostum olur.  Henüz yeterince tanımıyorum." dedi.

Trump, İngiltere ziyaretinde göç konusunun ana gündem maddelerinden  biri olacağına işaret ederek, "Avrupa Birliği (AB) çok dikkatli olsun. Göç  Avrupa'yı kontrolü altına alıyor." dedi.

Macron Trump' yalanladı: Bana öyle bir şey söylemedi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald  Trump'ın NATO'dan çekileceği iddialarına ilişkin, "Trump hiçbir zaman ne bana ne  de toplantılarda NATO'dan geri çekileceğini söylemedi." dedi. 

Macron, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO Zirvesi'nin  son gününde basın toplantısı düzenledi.

Müttefik ülkelerin hedeflerine ulaşması ve kolektif güvenlik için  NATO'nun güvenilir, modern ve etkili olması gerektiğini ifade eden Macron, "NATO  bünyesinde birlik ancak sorumluluklar ülkeler arasında paylaşıldığı zaman  mümkündür." ifadelerini kullandı.

Macron, hedefin 2024 yılına kadar savunma harcamasında gayri safi yurt  içi hasılanın yüzde 2'sine ulaşmak olduğunu söyleyerek, her ülkenin kendi  güvenliği için kendi savunma harcamasını belirlediğini kaydetti.

Macron, ABD Başkanı Donald Trump'ın savunma harcamasının artırılması  gerektiği yönündeki ifadelerine ilişkin yöneltilen sorulara ise "Kolektif  güvenliğimizden bahsediliyor. Bu rakamlara indirgenebilir mi? Hayır. Savunma  harcamaları rakamalara indirgenemez." cevabını verdi.

Zirvenin dün açıklanan sonuç bildirgesinde her ülkenin uyması gereken  hususların açık olduğunu ve bunları yerine getirmek için çalışacaklarını kaydeden  Macron, ABD Başkanı'nın teklif ettiği gibi savunma harcamalarının yüzde 2'den  hemen yüzde 4'e çıkarılmayacağını çünkü bunun için zaman gerektiğini söyledi.

Trump'ın zirve sırasınca sıkça gündeme getirdiği savunma  harcamalarının artırılmasıyla ilgili "Bunun iyi bir şey olduğundan emin değilim."  değerlendirmesini yapan Macron, bir ülkeden savunma harcamasını artırması  istendiği zaman ve bu artış terör tehditlerine cevap vermediğinde bunun bir  anlamı olmadığını savundu.

"Trump hiçbir zaman ne bana ne de toplantılarda NATO'dan geri  çekileceğini söylemedi." diyen Macron, toplantılarda savunma harcamaların  artırılması konusunda tüm ülkelerle anlaşma sağlandığını kaydetti.

NATO'nun bu iki günün ardından çok daha güçlü çıktığını dile getiren  FransaCumhurbaşkanı, "Daha güçlü çıktığımız bir zirve oldu çünkü ABD Başkanı  Trump güçlü bir NATO istediğini teyit etti. Bu güzel bir şey." dedi.

ABD'nin Fransa'nın önemli bir müttefiği olduğunu ve ABD ile ilişki  içerisinde olması gerektiğini ifade eden Macron, anlaşmazlık olan konularda  Trump'ı ikna etmeye çalıştığını sözlerine ekledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konuştu: Trump'ın baskısı etkili oldu

Basın toplantısında Trump'ın savunma harcamalarıyla ilgili ültimatomunun sorulması üzerine Stoltenberg ''Çok dürüst ve açık sözlü bir tartışma gerçekleştiridk, bunun sonucunda yeni bir aciliyet hissi doğdu'' diyerek şöyle devam etti:

''Trump'ın savunma harcamalarıyla ilgili net mesajı ittifak üzerine etki yarattı.''


Yorumlar