Anasayfa /  Dünya

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan; "Trump 11 yaşında bir çocuk gibi davranıyor"

İngiltere'ye resmi ziyaretini sürdüren ABD Başkanı Donald Trump bugün ülke çapında birçok kentte protesto ediliyor. Trump'ın gezisine başlamadan önce eleştirdiği Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, ABD Başkanı'na tepki gösterdi. Khan, Trump için, "11 yaşında bir çocuk gibi davranıyor" dedi.

Abone ol
Abone ol 04 Haziran 2019 16:12

BBC'ye konuşan Khan, "Dünya çapında aşırı sağcı hareketlerin Trump'ı kendi reklam yüzleri olarak görmesi beni endişelendiriyor" diye konuştu ve ekledi: "Aşırı sağ görüşler, Donald Trump'ın katkısıyla normalleşiyor."

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden olan Khan daha önce Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesini de eleştirmiş, onun başkanlığının LGBT ve kadın haklarında gerilemeye yol açtığını söylemişti.

Khan, resmi ziyaret öncesi Pazar günü Observer gazetesinde yayımlanan yazısında da Trump'ı "20. yüzyılın faşistlerinin siyaset dilini kullanmakla" eleştirmiş, Trump ise Khan'a onun çok kötü bir belediye başkanı olduğunu söyleyerek ve "Tam bir zavallı" diyerek yanıt vermişti.

Corbyn, Trump karşıtı gösteride konuştu

Bugün Londra'da düzenlenen Trump karşıtı protesto gösterisinde ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn de bir konuşma yaptı. 

"Protestolar ve aktivizm değişime yol açar, bunu asla unutmayın" diyen Jeremy Corbyn, Trump'ın Sadiq Khan'ı eleştirmesine tepki gösterdi. 

Corbyn, Londra'nın Müslüman bir belediye başkanı olduğu için gurur duyduğunu söyledi. 

İşçi Partisi lideri dün akşam Trump onuruna verilen resmi resepsiyonu da boykot etmişti.

İki ülke arasında ticaret anlaşması için açıklamalar

Trump ise bugün İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüşmesinde iki ülke arasında "çok çok kapsamlı" bir ticaret anlaşması yapılacağını düşündüğünü söyledi.

ABD ve İngiltere'den bakanların ve iş insanlarının da katıldığı toplantıda konuşan Trump "Bu sizin yapmak istediğiniz bir şey, benim adamlarım da yapmak istiyor" dedi.

Theresa May de iki ülkenin gelecekte işbirliğine devam etmesi için büyük bir potansiyel bulunduğunu söyledi ve ekledi:

"Müthiş bir ortaklığımız var ama bunu daha da ileri taşıyabiliriz. Bu tabii ki iyi bir ticaret anlaşmasıyla mümkün."

İngiltere, Avrupa Birliği'nden ayrılması halinde diğer ülkelerle dilediği gibi serbest ticaret anlaşmasları yapabilecek. 

BBC Politika Editör Yardımcısı Norman Smith'e göre ise ABD'yle böyle bir anlaşmanın müzakere edilip hayata geçirilmesi 10 yılı bulabilir.

Neden Trump'ı protesto ediyorlar?

İngiltere'de Trump'a yönelik tepkilerin temelinde ABD Başkanı'nın iklim değişikliği konusundaki duruşu ve göç politikaları olduğu ifade ediliyor. 

"Trump'ı durdurun" adlı örgütten yapılan yazılı açıklamada "İngiltere hükümetine, Trump'ın siyasi ajandasının, oluşturduğu korkunun normalleştirilmesinin doğru olmadığı mesajını vereceğiz" diyor.

Trump'ın geçen yılki İngiltere ziyaretinde 250 bin kişinin protestolara katıldığı tahmin ediliyor.

Protestolar uçağı inmeden başladı

Trump henüz Londra'nın kuzeyindeki Stansted Havalimanı'na iniş yapmadan protestolarla karşılaştı. 

Born Eco çevreci ürün sanal pazarının sahibi, 18 yaşındaki aktivist Ollie Namcarrow, Standset Havalimanı yakınlarındaki araziye çim biçme makinesinin yardımıyla 'Hey Trump! İklim değişikliği gerçek' yazdı ve ve uçakların inişi esnasında görülebilecek büyüklükte bir penis resmi çizdi.

Twitter'daki mesaj 4 bin 100 kişi tarafından paylaşıldı, yaklaşık 6 bin 800 kişi tarafından beğenildi.

Trump geçen yıl ülkesini Paris İklim Anlaşması'ndan çekmiş, küresel ısınmayı ise bir "aldatmaca" olarak tanımlayarak ABD'nin kömür enerjisi sektörünü yeniden canlandırma sözü vermişti. 

Bugünkü gösterilerde Trump'ın geçen yılki resmi olmayan İngiltere ziyareti düzenlenen protestoların sembolü haline gelen bebek Trump balonu da bir kez daha havalanacak.





BBC TÜRKÇE


Etiketler Sadiq Khan
Yorumlar