Anasayfa /  Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Sıra Rum tarafının olumlu adım atmasına geldi

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Sıra Rum tarafının olumlu adım atmasına geldi

Abone ol
Abone ol 18 Kasım 2016 22:52

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında devam edecek müzakerelere ilişkin, "Şimdi sıra, Kıbrıs Rum tarafının da olumlu adım atmasına gelmiştir." dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında devam edecek müzakerelere ilişkin, "Şimdi sıra, Kıbrıs Rum tarafının da olumlu adım atmasına gelmiştir." dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Ercan Havaalanında, İstanbul'a hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, Rum lider Nikos Anastasiadis ile İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında sürdüreceği müzakereler öncesi açıklamalarda bulundu.

Akıncı, 7-11 Kasım tarihleri arasında İsviçre’de çözüm odaklı, iyi niyetli, yapıcı bir kararlılıkla ve görüşme yöntemi mutabakatına uygun hareket ettiklerini belirterek, Rum lider Anastasiadis’in bir haftalık ara talebine, istediği istişare imkanlarını yaratmak açısından olumlu cevap verdiklerini aktardı.

Kendisinin de bu süreyi değerlendirdiğini, gerek siyasi partilerle gerekse Türkiye'deki yetkililer ile var olan diyalog ve istişarelerine devam ettiklerini söyleyen Akıncı, müzakere heyeti ile de yoğun şekilde çalıştıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider Anastasiadis ile aldıkları karar çerçevesinde 20-21 Kasım’da Mont Pelerin’de kaldıkları yerden devam etmek istediklerini belirterek, "Varılan mutabakat gereği, bir haftalık aranın ardından, iki gün devam edecek zirvede görüşme formatı ve konu sıralamalarında bir değişiklik yok." diye konuştu.

"Sıra, Rum tarafının olumlu adım atmasına geldi"

Kıbrıs Türk tarafının, Mont Pelerin’de samimiyetle gerçekçi, makul ve yaratıcı tutumunu sürdüreceğini dile getiren Akıncı, şunları belirtti:

"Mont Pelerin zirvesinde Kıbrıs Türk tarafı olarak yaratıcı öneri ve olumlu yaklaşımlarla çözüm sürecine yaptığımız katkı, tüm taraflarca net bir şekilde görüldü ve son derece olumlu bir şekilde dile getirildi. Hatta, Kıbrıs Rum tarafınca da anlaşılıp, ifade edilmiş olduğunu müşahede ettik. Şimdi sıra, Kıbrıs Rum tarafının da olumlu adım atmasına gelmiştir. Bir haftalık aranın Anastisiadis’in gerçekçi, akılcı makuliyet ve hakkaniyet çerçevesinde güncellemesi için yeterli olup olmadığını 20 Kasım’da masaya oturduğumuzda göreceğiz. Beklentimiz, gerçekçi, akılcı, makul ve adil bir yaklaşımdır. Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ta eşitlik, özgürlük ve güvenlik temelinde yeni bir gelecek kurulması için güçlü iradesi vardır. Bu irade Rum toplumunun 2004’teki hayır oyu ile yaşanan tüm hayal kırıklıklarına rağmen yine de devam etmektedir. İki 'Evet' için 18 aydır çok yoğun devam ettiğimiz müzakere sürecinde elde edilen ilerlemeler, BM Genel Sekreteri’nin tam ifadesiyle geride bıraktığımız yarım yüzyıllık müzakere sürecinde benzersizdir."

Cumhurbaşkanı Akıncı, bu ilerlemelerin somut bir sonuca, çözüme dönüşmesinin, varılan mutabakatlara ve tüm tarafların ortak hedefi olan 2016 çözüm hedefine ulaşılmasının, Anastasiadis’in 20 Kasım sabahı masada sergileyeceği tutuma bağlı olduğuna işaret ederek, "İstişareler yapılması ve çözüme katkı sağlaması amacıyla değerlendirilmek için istenilen bir haftalık aranın sonucunu 20 Kasım sabahı göreceğiz." ifadelerini kullandı.

"Ben halkımıza her zaman gerçekleri söyledim, şimdi de bunu yapıyorum, dönüşte de yine aynısını yapacağım" sözlerine yer veren Akıncı, "Bu çerçevede samimiyetle belirtmem gerekir ki, bu bir haftalık arada, Kıbrıs Rum tarafı ile Yunanistan’dan gelen haberler bende maalesef 20 Kasım sabahı karşılaşacağımız tutumla ilgili endişeler yaratmış bulunmaktadır." diye konuştu.

Akıncı, Rum tarafından gelen haberlerin, garantör ülkeler İngiltere, Yunanistan ve Türkiye'nin de olacağı beşli toplantının 2016 sonu hedefi ile uyumlu olarak birkaç hafta sonrasına değil, daha ileri bir tarihe, yani 2017’ye atılması arzusunda olduğu bilgisini verdiğini ifade etti.

"Böyle bir müzakere süreci olmaz"

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının, beşli konferansa "sadece güvenlik ve garanti konularını bırakmayı ve daha konferans toplanmadan arzu ettikleri sonucun peşinen kabul edilmesini beklediklerine" dikkati çekerek, "Böyle bir müzakere süreci olmaz." dedi.

Mont Pelerin’deki iki günlük çalışma olumlu sonuç verirse, 3-4 hafta içinde garantör ülkelerin de olacağı beşli konferansa gidilmesi gerektiğini vurgulayan Akıncı, "Tüm başlıklarda, artık sayısı azalmış bulunan çözüm bekleyen konular paralel olarak ele alınmalı ve sonuçlandırılmalıdır. 4 başlıkta kalan bazı konular, toprakla haritanın son şekli ve güvenlik-garanti konuları farklı masalarda bu çerçevede görüşülüp bitirilmelidir. Bunun dışındaki yaklaşımlar, bizi çözüme götüremez." değerlendirmesinde bulundu.

Akıncı, elde edilen ilerlemelerin bir çözüme dönüşmesinin en başta tarafların vardıkları mutabakatlara uygun çalışmalarına bağlı olduğunu belirterek, varılan anlaşmaların dışına çıkılıp yeni senaryolar, dayatmalar yapılmasının Kıbrıs’ı çözüme değil, çözümsüzlüğe mahkum edeceğini bildirdi.

Kıbrıs’ta eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yeni bir gelecek yaratmanın hala mümkün olduğuna işaret eden Akıncı, "Biz, Mont Pelerin’e mümkün olan çözümü gerçeğe dönüştürüp, Kıbrıs’ta her iki halk için eşitlik, özgürlük ve güvenlik temelinde yeni bir geleceğin kapısını aralamak üzere gidiyoruz. Beklentimiz, 20 ve 21 Kasım’da Anastasiadis ile mutabakatlarımızın dışına çıkmadan, ortak çözüm hedefiyle samimiyetle çalışarak, toplumlarımıza yeni bir geleceğin kapısının aralandığı müjdesini verebilmektir." açıklamasını yaptı.

Kıbrıs'ta süren müzakereler çerçevesinde Rum lider Anastasiadis ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 7-11 Kasım tarihlerinde İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürüttükleri müzakerelere ara vermiş, görüşmelerin 20-21 Kasım'da İsviçre'de yeniden devam edeceği duyurulmuştu.

Yorumlar