Anasayfa /  Dünya

Japonlar Ondan Vazgeçemiyor! Fiyatı İse…

Japonya`da yaygın olarak hizmet veren kapsül oteller, dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olarak gösterilen Japonya`da yüksek fiyatlı otellere alternatif bir konsept sunuyor. Sadece bir kişinin kalabileceği bölmeler şeklinde hizmet veren konseptin ortaya çıkış sebebi ise, modern, yüksek tempolu Japon şehir yaşamı.

Abone ol
Abone ol 25 Eylül 2018 13:02

Kullanıcıya lüks otel konforu yerine, sadece konaklayabileceği bir yer vaat eden otellerde, yalnızca bir kişinin kalabileceği büyüklükte, tek bir yatağın yer aldığı bölmeler bulunmakta.

Ucuzu da pahalısı da var

Kullanıcılara girişte kilitli bir dolap, havlu, terlik ve diş macunu gibi temel kişisel bakım malzemeleri sağlayan kapsül otellerde, ortak kullanım alanı olarak ise lavabo, duş ve yemek yerleri bulunuyor.

Normal otel fiyatlarının ortalama 8 bin yen (450 TL) ile 35 bin yen (2 bin TL) arasında değiştiği Tokyo`da, kapsül otellerin fiyatları ise gecelik 2 bin yen (110 TL) ile 5 bin yen (280 TL) arasında farklılık gösteriyor.

Ortaya çıkış sebebi Japon iş yaşamı

Kapsül oteller Japonya`daki ekonomik koşullar ve iş yaşamı şartları sebebiyle bir gereklilik olarak ortaya çıktığını belirten kapsül otel işletmecisi Yui Keisuke, kapsül otel konseptinin İkinci Dünya Savaşından sonra Japonya`da gerçekleşen ekonomik atılımın sonucu ortaya çıktığını söyleyerek"Kapsül otel konsepti ilk olarak Japonya`nın İkinci Dünya Savaşı sonrası ekonomik büyüme hızı yakaladığı dönemlere dayanıyor. 

O dönemde Tokyo`nun çok pahalı olması sebebiyle, ofis çalışanı olarak sınıflandırabileceğimiz büyük bir nüfus taşrada yaşarken, çalışmak için büyük şirketlerin bulunduğu Tokyo`ya geliyor. 

Gerek iş ile ev arasındaki uzun mesafeler, gerekse geç biten mesailer sebebiyle, iş sonrası evine dönmek istemeyen şirket çalışanları, ucuz konaklama imkanı sağlayan kapsül otellerde uyuyup, sabah yine işlerine gidiyor.

Artık herkese hitap ediyor

İlk ortaya çıktığı döneme sadece "iş adamlarına" hitap ettiği düşünülen kapsül otellerin günümüzde turizmin gelişmesiyle yabancı turistlerin de ilgisini çektiğini belirten Keisuke, otellerin konseptini ise şu şekilde açıklıyor:

Tokyo`daki lüks otellerde, insanlar genelde ödedikleri yüksek ücreti otelin lüks imkanları ve konforu için ödüyor. Kapsül otellerde ise, konfora para ödemek yerine, normalde çok pahalı olan merkezi lokasyonlarda uygun ücretlerle konaklanabiliyor. Bu yüzden ucuz olduğu için tercih yapılıyor.


Yorumlar