Anasayfa /  Dünya

İngiltere’nin yeni başbakanı belli oldu

İngiltere'de Theresa May'in istifası sonrasında yeni başbakan belli oldu. Kariyeri boyunca Londra'nın belediye başkanlığı ve dışişleri bakanlığı görevlerinde de bulunan Boris Johnson ülkenin yeni başbakanı oldu.

Abone ol
Abone ol 23 Temmuz 2019 14:29

İngiltere'de Theresa May'in istifası sonrasında yeni başbakan belli oldu. Kariyeri boyunca Londra'nın belediye başkanlığı ve dışişleri bakanlığı görevlerinde de bulunan Boris Johnson ülkenin yeni başbakanı oldu.

Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecini sancılı bir biçimde yöneterek hem halkın hem de kabinesinin tepkisini çeken İngiltere Başbakanı Theresa May’in istifasının ardından koltuğu dolduracak isim belli oldu… May’in gözyaşları içinde istifasını açıklamasının ardından bugün iktidardaki Muhafazakar Parti’nin lideri seçildi. Muhafazakar Parti’nin meclis grubunda yapılan oylamada Johnson ilk sırada yer alarak parti lideri oldu. Böylelikle İngiltere Başbakanı olarak da görev alacak Johnson, yarın 2. Elizabeth tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

Boris Johnson aslında Türkiye’nin de yakından tanıdığı bir isim… İttihat ve Terakki karşıtlığıyla bilinen ve linç edilerek öldürülen Ali Kemal’in torunu olan Johnson, iki dönem boyunca İngiltere’nin başkenti Londra’nın belediye başkanı olarak görev almıştı. Bu görevinin ardından vekillik yapan Johnson, 2016-2018 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev almıştı.

GENEL SEÇİM TALEBİ GELDİ

Johnson göreve başlamadan kabinede ciddi bir gerilime de sebep oldu… Theresa May döneminin maliye bakanı Philip Hammond, Johnson’ın başbakan seçilmesi halinde istifa edeceğini açıklarken dün gece de İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Bakanı Alan Duncan istifa ettiğini duyurmuştu. Johnson’ın görevi alacağının haberi duyurulduktan sonra Adalet Bakanı David Gauke da Twitter üzerinden, “Yarın istifa edeceğim” dedi.

31 Ekim’de Brexit sürecini tamamlama sözünü tutacağını açıklayan Johnson’a bir tepki de muhalefetten geldi. İşçi Parti lideri Jeremy Corbyn, başbakanlık için genel seçim talebinde bulundu. Corbyn, “Yeni başbakan seçim yoluyla gelmeli. Johnson halkın desteğini almadı” dedi.

Boris Johnson’a ilk tebrik de Washington’dan geldi… ABD Başkanı Donald Trump, Johnson’ı ilk tebrik eden isimlerden biri oldu. Trump, “O harika olacak” dedi. Öte yandan İran’ın Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Johnson’ı tebrik etti. Zarif, Tahran’ın Londra ile bir gerilim yaşamak istemediğini söylerken Twitter üzerinden, “Eskiden mevkidaşım olan Boris Johnson’ı tebrik ederim. İran bir mücadeleye girmek istemiyor ama Basra Körfezi’nde 1500 millik sahilimiz var. Burası bizim bölgemiz ve koruyacağız” mesajını paylaştı.




Yorumlar