Anasayfa /  Dünya

Fransa'da akıl almaz dolandırıcılık! Aralarında Türk iş adamı da var!

Bakan kılığına giren bir dolandırıcı, milyonlarca avro para toplamış. Profesyonel dolandırıcının mağdurları arasında ünlü iş adamı Türk iş adamı İnan Kıraç da bulunuyor.

Abone ol
Abone ol 23 Şubat 2019 17:27

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Fransa'daki akılalmaz dolandırıcılık olayını köşesine taşıdı. Olayın mağdurları arasında ünlü Türk işadamı ve sanayici İnan Kıraç da bulunuyor.

SAVUNMA BAKANI DRİAN'I TAKLİT ETMİŞ:

2015 yılında, dönemin Fransa Savunma Bakanı Jean Yves le Drian’ı taklit eden bir dolandırıcıyı yazan  Altaylı, olayın ayrıntılarını köşesine taşıdı.

DEAŞ BAHANESİYLE KANDIRMIŞ

Aradığı kişilere cihatçı teröristler tarafından kaçırılan bir Fransız gazeteciyi kurtarmak için para gerektiğini ancak Fransa’nın terörle mücadele tavrından dolayı devletin bu parayı doğrudan teröristlere ödemesinin mümkün olmadığını söyleyerek her birinden milyonlarca avro talep ettiğini yazan Altaylı, dolandırıcının “Merak etmeyin, bu parayı Fransa devleti size daha sonra ödeyecek ama teröristlere doğrudan veremediğimiz için önce sizden alacağız” dediğini aktardı.

Fransız televizyonunun haberine göre toplanan paranın 80 milyon avro olduğunu belirten Altaylı, Kıraç'ın 41 milyon avro kaptırdığı iddia edildiğini yazdı. 

KIRAÇ KAÇ PARA KAPTIRDI?

"İnan Kıraç ile Galatasaray meselelerinden dolayı pek anlaşamadığımız için de bir ortak dostumuzu aradım" diyen Altaylı, yazısında şu ifadelere yer verdi:

“İnan Abiye sorar mısın, Fransız televizyonunda çıkan haberden haberdar mı? Hakikaten 41 milyon avro kaptırmış mı?” Dostumuz Kıraç’a sormuş. Haber yüzde 10 oranında doğru. Evet, İnan Kıraç Fransız Parsadan’ına para kaptırmış. Ama 41 milyon avro değil. 4.1 milyon avro. Yani Fransız televizyonu olayı 10 katı abartmış."

İNAN KIRAÇ KİMDİR?

İnan Kıraç, 1937 yılında Eskişehir'de doğmuştur. Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra Londra'da City College of Business'te okudu. Vehbi Koç'un kızı Suna Kıraç ile evlidir. Rahmi Koç ise kayın biraderidir.

Uzun süre Koç Holding'de üst düzey yöneticiliklerde bulundu. İnan Kıraç, 24 yaşındayken 1961 yılında Koç Grubu' na bağlı Ormak A.Ş.'de satış memuru olarak işe başladı.

1966 yılında Fiat Kamyonları'nın ve Midibüslerinin imalatçısı olan Otoyol'un Genel Müdürlüğü'ne atandı. 1970 yılında Türkiye'de üretilen Fiat Otomobilleri'nin pazarlama ve dağıtım şirketi Tofaş Oto Ticaret'in Genel Müdürü oldu. Önce Koç Holding'in Tofaş'tan sorumlu Başkan Yardımcılığı'n Otomotiv Grubu Başkanlığı'na atandı.

1998 tarihinde emekliye ayrılıncaya kadar Koç Holding Yürütme Kurulu Başkanı (CEO) olarak hizmet veren İnan Kıraç, Türk Otomotiv Sektörü'nün gelişiminin her anına tanıklık etmiş, her ayrıntısına profesyonel yönetici olarak emek vermiş ve birçok dev fabrikaya imzasını atmıştır.

1998 yılında İnan Kıraç, Claude Nahum ile birlikte Kıraça Şirketler Topluluğunu kurdu.

İnan Kıraç, 2000 yılında, Suna Kıraç ile birlikte; Vehbi Koç Vakfı Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü Antalya Kaleiçi Müzesi'ni kurdu. Daha sonra da 2003 yılında, kültür-sanat, eğitim ve sağlık konularında faaliyet gösteren Suna ve İnan Kıraç Vakfı'nı ve 2005 yılında da Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'ni kurmuştur.

İnan Kıraç, İstanbul'un Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine yönelik araştırmaları desteklemek amacıyla eşi Suna Kıraç'la birikte kurdukları İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nü 1 Mart 2007 tarihinde hizmete açmıştır.

İnan Kıraç, Vehbi Koç'un kızı Suna ile 1969 yılında evlendi. Çocukları olmadı ama evliliklerinin 15. Yılında 4 aylıkken İpek Kıraç (d. 29 Kasım 1984) adında bir kız çocuğunu 1 Şubat 1985 tarihinde evlat edindiler.

Ödülleri

1997 – İnan Kıraç, Galatasaray Eğitim Vakfı kurucusu ve başkanı olarak, Galatasaray Lisesi'nin gelişmesi, Galatasaray Ortaöğretim Okulu'nun açılması, Galatasaray Üniversitesi'nin kurulması (1992) ve Türk – Fransız ilişkilerinde üstlendiği önemli rol nedeniyle, Fransa Cumhuriyeti Devlet Başkanı tarafından 14 Aralık 1997 tarihinde Legion d'honneur nişanı'nın "Officier" rütbesine layık bulunmuştur.

2009 – Suna Kıraç'la beraber Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü katkılarıyla İstanbul Turizm Onur Ödülünü aldı.

Üye Olduğu Kuruluşlar

Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı

Alliance Galatasaray, Paris Başkanı

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Mütevelli Kurulu Üyesi

Darülaceze Vakfı Mütevelli Kurulu Üyesi

Galatasaray Spor Kulübü Divan Üyesi

TEVDAK (Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi) Üyesi

TEMA Vakfı Mütevelli Kurulu Üyesi

Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Kurulu Üyesi

Coşkunöz Eğitim Vakfı Mütevelli Kurulu Üyesi


Yorumlar