Anasayfa /  Dünya

Eski Rus bakan Ulyukayev rüşvetten 8 yıl hapse mahkum edildi

Moskova'nın Zamoskvoretsky mahkemesi, eski ekonomik kalkınma bakanı Alexei Ulyukayev'i, Rosneft müdürü Igor Sechin'den rüşvet almaktan suçlu bularak 8 yıl hapis cezasına ve 2.2 milyon dolar para cezasına çarptırdı.

Abone ol
Abone ol 15 Aralık 2017 15:55

Savcılığa göre, Ulyukaev, Rosneft'in Bashneft’deki yüzde 50.08 hissesinin satın alınmasıyla ilgili olumlu bir sonuç alınması için Sechin'den 2 milyon dolarlık bir rüşvet talep etti. Yargıç Larisa Semenova savcılığın tutumunu destekledi. Karar, eski Bakan'ın görevlerinin devlet mülklerinin özelleştirilmesine katılımını içerdiğini belirtti.27 Ocak 2016’da Ulyukaev hükümete Bashneft'in hisselerini satması için bir teklif gönderdi. Şirket Mayıs ayında özelleştirmeye tabi şirketler listesine dahil edildi. İşlemin katılımcıları ve Bashneft'in özelleştirilmesine katılmak isteyenlerden tekliflerin alınma koşulları belirlendi. Hükümetin emri üzerine yapılan işlemin aracı VTB Capital'ti. 



Rosneft, başkanın özelleştirmeye katılmasını istediğinde, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı bu öneriyi derinlemesine incelemek için talimat aldı. Bakanlıkça hazırlanan raporda Ulyukaev, özelleştirme anlaşmasına katılım için ayrı bir önergede yer alan başvuranlara ek kriterler getirilmesini önerdi.



Duruşma sırasında eski bakanın savunması, teklifte bulunmadığını ancak fırsatı işaret ettiğini ısrarla vurguladı. 



Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Başkanı, 15 Ekim'de Goa'ya yaptığı iş gezisi sırasında Sechin'den anlaşmanın onaylanmasına karşın 2 milyon dolarlık bir rüşvet istedi. 



Rosneft başkanı bu tutarı ödemeyi kabul etti, ancak Federal Güvenlik Servisi’ne bir rüşvet fesihiyle ilgili temyiz başvurusunda bulundu.



Eski bakan, 14 Kasım'da Rosneft'in ofisinde Sechin ile bir araya geldi. Şirketin başkanı, parayı bir çantada teslim etti ve daha sonra Ulyukaev yakalandı. Eski bakan suçunu kabul etmedi. Duruşmada Sechin'den para almadığını ve kendisine verilen çantanın Rosneft başkanının Goa'daki zirvede kendisine vereceği şarabı içermesi gerektiğini söyledi.



Ulyukaev'in avukatı Larisa Kashtanova, eski Bakanın savunmasının karara itiraz edeceğini söyledi.Igor Sechin’den tanıklık yapılması istendi, ancak mahkemeye gelmedi. Davanın ana tanıklığını yapan, Ulyukaev'in tutuklanması sırasında Rosneft'in güvenlik servisine başkanlık yapan Oleg Feoktistov oldu. 


Etiketler rus bakan
Yorumlar