Anasayfa /  Dünya

Ermenistan Başbakanı Sarkisyan istifa etti

17 Nisan'da muhaliflerin protestolarına rağmen Ermenistan'ın yeni başbakanı seçilen eski Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, görevinden istifa etti. Son olarak yüzlerce asker hükümet karşıtı protestolara katılmak için sokağa inmişti.

Abone ol
Abone ol 23 Nisan 2018 15:40

17 Nisan'da muhaliflerin protestolarına rağmen Ermenistan'ın yeni başbakanı seçilen eski Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, görevinden istifa etti.

Son olarak yüzlerce asker üniformasıyla birlikte hükümet karşıtı protestolara katılmak için sokağa inmişti.

17 NİSAN'DA BAŞBAKAN SEÇİLMİŞTİ

Serj Sarkisyan, 17 Nisan'da parlamentoda yapılan oylamada başbakan seçilmişti.

Yetkileri anayasa referandumu ile kısıtlanan cumhurbaşkanlığı makamına ise geçen ay Armen Sarkisyan seçilmiş ve geçen hafta yemin ederek cumhurbaşkanlığı görevini Serj Sarkisyan'dan devralmıştı.

Serj Sarkisyan ile muhalif lider Nikol Paşinyan arasında yapılan görüşme sadece üç dakika sürmüş, görüşmenin ardından Paşinyan gözaltına alınmıştı.

Muhalif siyasetçi Paşinyan serbest 

Erivan'da dünkü gösteride gözaltına alınan muhalif Sivil Sözleşme partisi lideri Nikol Paşinyan bugün serbest bırakıldı. Ermenistan yasalarına göre dokunulmazlığı olan bir milletvekilinin tutuklanabilmesi için meclis onayı gerekiyor. Paşinyan’ın yanı sıra gösteride iki muhalif milletvekilinin de aralarında bulunduğu toplam200 kişi polis tarafından gözaltına alınmıştı . Başsavcılığın açıklamasında, gösterilere liderlik eden Paşinyan ve diğer iki milletvekilinin "toplumsal açıdan tehlikeli eylemlerde bulunurken gözaltına alındıkları" belirtilmişti.

Pazar günkü gösteri öncesinde Paşinyan Sarkisyan'la televizyonda canlı yayınlanan bir görüşme yapmış ancak görüşmenin başlamasından birkaç dakika sonra Sarkisyan toplantı salonunu terketmişti. Paşinyan görüşmede Sarkisyan'a istifa çağrısında bulunmuş, Sarkisyan ise bu çağrıya tepki göstermişti. Sarkisyan görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, 2008 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında ülkede yapılan gösterilerdeki can kayıplarına işaret ederek, "muhalefetin 1 Mart gösterilerinden ders çıkarmadığını" belirtmişti. 

Gösteriler nasıl başladı?

Ermenistan'da protesto gösterileri iki dönem cumhurbaşkanlığı yaptıktan sonra görev süresi dolan Serj Sarkisyan'ın parlamentodaki oylamada başbakan seçilmesine tepki üzerine başladı. Muhalefet Sarkisyan'ı yolsuzluk yapmakla suçluyor. Ermenistan'da 2015 yılında yapılan anayasa değişiklikleriyle cumhurbaşkanının birçok yetkisi başbakana devredilmişti. 

AB ve Almanya'dan açıklama 

Ermenistan'daki protestolarla ilgili açıklama yapan AB sorunun barışçıl yollardan çözümlenmesini talep etti. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü de Berlin'de yaptığı açıklamada, Alman hükümetinin gelişmeleri kaygı ile izlediğini söyledi. Sözcü, açıklamasında vatandaşların düşüncelerini özgürce ifade etme hakkını kullandığının altını çizdi.




Yorumlar