Anasayfa /  Dünya

Devrik lider Yahya Jammeh ülkesi Gambiya'dan sürgün edildi

Devrik lider Yahya Jammeh ülkesi Gambiya'dan sürgün edildi. Koltuğu bırakmak istemeyen lideri Yahya Jammeh, ailesiyle birlikte ülkeyi terk etti.

Abone ol
Abone ol 22 Ocak 2017 22:31

Devrik lider Yahya Jammeh ülkesi Gambiya'dan sürgün edildi. Koltuğu bırakmak istemeyen lideri Yahya Jammeh, ailesiyle birlikte ülkeyi terk etti. Devlet televizyonunda bir açıklama yapan Jammeh, "Bir damla bile kanın dökülmesine gerek yok" diye konuşmuştu.

Batı Afrika ülkesi Gambiya'nın seçimi kaybetmesine karşın koltuğu bırakmak istemeyen lideri Yahya Jammeh, ailesiyle birlikte ülkeyi terk etti.

Ülkeyi 22 yıldır yöneten eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh, ültimatom sonrası görevi bırakmayı kabul etmişti.

Devlet televizyonunda bir açıklama yapan Jammeh, "Bir damla bile kanın dökülmesine gerek yok" diye konuşmuştu.

Jammeh'in görevi bırakma açıklaması, arabulucularla yaptığı saatler süren görüşmelerin ardından geldi. Görüşmede hangi şartlar üzerinde anlaşıldığı açıklanmadı, ancak bölge ülkelerinin askeri operasyon ihtimalini masaya sürdüğü tahmin ediliyor.

Yahya Jammeh, iktidarı aralık ayında yapılan seçimlerde Adama Barrow'a kaybetmişti.

Ancak mağlup lider, görevi devretmemek için ülkede olağanüstü hal ilan etmişti.

Yeni devlet başkanı ülkeye dönecek

Seçimin galibi olan Adama Barrow ise, komşu ülke Senegal'de bulunan Gambiya büyükelçiliğinde yemin etmek zorunda kalmıştı.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Yahya Jammeh'in önce Gine'ye, ardından yerleşmek için yine Afrika kıtasındaki Ekvator Ginesi'ne gideceğini açıkladı.

Seçimin galibi olan Barrow'un ise şu an Gambiya'da olduğu ve yakın tarihte ülkeye döneceği belirtiliyor.

Adama Barrow, BBC'ye yaptığı açıklamada, eski devlet başkanı döneminde gerçekleşen insan hakları ihlallerini araştırmak ve uzlaşmayı sağlamak için bir komite kurmak istediğini açıklamıştı.

BBC Türkçede yayınlanan habere göre Yahya Jammeh havaaalanına büyük bir araç konvoyu ve kalabalık bir destekçi eşliğinde geldi.

Jammeh, askeri bando tarafından çalınan tören müziğini dinledikten sonra, devlet erkanının dizildiği kırmızı halıdan yürüdü.

Daha sonra ise uçağın merdivenlerini tırmandı, döndü ve kalabalığı Kuran ile selamladı. Ardından uçağa bindi.

Askerler, destekçiler ve devlet arkanı duygulandı, bir kısmı ağlıyordu. Ülkedeki diğer kesim ise diktatörlük olarak gördükleri, insan hakları ihlallerinin yaşandığı ve ifade özgürlüğünün sınırlandığı bir dönemin bitmesinden ötürü sevinçliydi.

Yahya Jammeh, Gambiya'nın İngiltere'den 1965'te bağımsızlığını kazanmasından beri yönetimi barışçıl olarak devreden ilk devlet başkanı.

Yahya Jammeh  kimdir?




Mayıs 1965'te doğdu


1994 yılında darbeyle iktidara geldi


2013'te "Allah izin verirse bir milyar yıl iktidarda kalma" sözü verdi


Suçluların ve muhaliflerin idam edilmesi emrini verdi


2007'de AIDS ve kısırlık gibi sağlık sorunlarını bitkisel karışımla tedavi edebileceğini öne sürdü


2008 yılında eşcinsellerin kafalarının kesileceği uyarısında bulundu




Gambiya hakkında 

Ülke cumhuriyet rejimi ile yönetilmektedir. Ülkeyi devlet başkanı sıfatı ile yöneten kişiler halk tarafından beş yıllık görev süresi ile bu makama seçilmektedir. 1970 yılından bu yana ülkede başbakanlık makamı bulunmamaktadır. Ülkede çok partili bir siyaset sistemi olsa da Alliance for Patriotic Reorientation and Construction ülke yönetiminin başında bulunmaktadır. Muhalefet partilerinin hemen hemen hiçbir hakimiyeti olmadığı Gambiya'da bu sebeplerden dolayı Haziran 2005 tarihinde tüm muhalefet partileri National Alliance for Democracy and Development (NADD)partisi çatısı altında toplanarak güçlerini birleştirmişlerdir. 1981 ve 1994 yıllarında gerçekleştirilen askeri darbeler fazla can kaybı olmadan atlatılmış, günümüzde ülkenin devlet başkanlığı görevini yürüten Yahya Jammeh 1994 yılında gerçekleştirilen darbenin başında bulunan kişi olarak yönetimi ele almıştır.

Devlet başkanı Jammeh, Aralık 2015'te yaptığı açıklama ile ülkesinin bundan sonra İslam Devleti olduğunu açıklamıştır. 4 Ocak 2016 tarihinde Başkan Yahya Jammeh, işyerlerinde çalışan kadınların saçının açık olmasını yasaklayarak "kadınlar saçlarını toplamalı ve düzgünce örtmeli" ifadesinin yer aldığı bir kararname imzaladı. Jammeh daha önce de kadınların iç çamaşırı ve dar kot pantolon giymelerine karşı savaş açmıştı.

Ülkenin başkenti Banjul, bir ada üzerine kurulu olduğu için daha fazla genişleme imkanı bulunmamaktadır. Bu sebepten dolayı ülkenin ticari ve kültür açısından en önemli ve aynı zamanda nüfus bakımından da en kalabalık şehri Serekunda'dır. Ülke genelinde 2012 nüfus verilerine göre en yoğun nüfusa sahip altı şehir şu şekilde sıralanmaktadır: Serekunda (415.962), Brikama (101.119), Bakau (72.039), Lamin (39.112), Nema Kunku (36.069) ve Banjul (31.834)

bbctürkçe


Yorumlar