Anasayfa /  Dünya

Dang Humması can aldı! Dang Humması nedir?

Özellikle tropikal bölgelere çok seyahat edenler için Tayland'dan son dakika haberi geldi. Dang Hummasının 69 kişinin ölümüne sebep olduğunu bildiren Tayland Basını salgının en çok Phuket, Nakorn Pathom, Phichit, Maehongsorn ve Krabi bölgelerinde görüldüğü belirtildi. Peki Dang Humması nedir? Nasıl korunulur? İşte o bölgeye seyahat edecekler için önemli bilgiler...

Abone ol
Abone ol 18 Eylül 2018 03:41

Tayland'da yılın yaklaşık 9 aylık döneminde 50 binden fazla kişide görülen dang humması 69 kişinin ölümüne neden oldu

Yerel basının Sağlık Bakanlığına dayandırdığı habere göre, bu yıl 1 Ocak'tan 8 Eylül'e kadar 27 bölgedeki 52 bin 670 kişide dang humması tespit edildi. 

Aynı tarih aralığında, salgın nedeniyle 69 kişi hayatını kaybetti. 

Salgının en çok Phuket, Nakorn Pathom, Phichit, Maehongsorn ve Krabi bölgelerinde görüldüğü belirtildi. 

SİVRİSİNEKTEN BULAŞIYOR

Dang humması virüsü, insanlara sivrisinek aracılığıyla bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe sebebiyet veren hastalık, bazı vakalarda ölümcül olabiliyor. Vakalar, genellikle yağış mevsimleri olarak bilinen haziran ve eylül ile aralık ve mart aylarında artış gösteriyor. 

ÇÖP BİRİKİNTİLERİNİN SÜREKLİ İLAÇLANMASI GEREKİYOR

Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına sebep olduğunu belirtiyor. 

Hastalığa sebep olan sivrisinek türünün su birikintilerinde larva oluşturması nedeniyle özellikle sanayi çevrelerindeki çöp birikintilerinin sürekli ilaçlanması gerekiyor. 

Dang Humması (Dengue Fever) nedir?

Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesinde Dang humması ile ilgili şu bilgileri veriyor;

Dang ateşi tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalıktır. Kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğu için ’kırık kemik humması’ olarak da bilinir. Etkeni flavivirüs ailesinden Dang virüsüdür. Dang virüsünün bilinen 4 tipi vardır. Bir tipiyle hastalık geçirenler diğer tipleriyle de tekrar hastalanabilirler.

Bulaşma

Aedes cinsi sivrisinekler tarafından taşınır ve bulaştırılır. Bu sivrisinek göreceli olarak temiz su kaynaklarını tercih ettiğinden evlerde su basmaları, kanalizasyon boruları gibi yerler bu türün yerleşimi için ideal olabilmekte, bu nedenle salgınlarda kentsel yayılım da gözlenebilmektedir.

Belirtiler

Enfekte sivrisineğin ısırmasıyla Dang virüsü deriden girer, kana karışır ve ateşin yükselmesinden 24 saat sonra hastaların kanında bol miktarda bulunur.

Dünya Sağlık Örgütünün son sınıflandırmasına göre Dang enfeksiyonları 4 klinik tipte ortaya çıkabilir:




Tanımlanamayan ateş veya viral sendrom


Klasik Dang ateşi


Dang hemorajik sendrom


Dang şok sendromu




Dang hemorajik ateşinde tablo, diğer semptomlarla birlikte 2-7 gün süren bir ateş ile karakterizedir. Ateşin düşmesini takiben inatçı kusma, şiddetli karın ağrısı ve nefes almada zorluk gibi belirtiler gelişebilir. Bunlar periferal damarların geçirgenliğinde aşırı artışa bağlı olarak karın ve akciğer zarı boşluklarında sıvı toplanmasıyla sonuçlanacak 24-48 saatlik bir periyodun başlangıç işaretleridir. Eğer tedavi ile düzeltilemezse dolaşım yetmezliği ve şok ile hasta kaybedilir.

Yolcular için Risk

Dang hastalığı birçok ülkede, Doğu Akdeniz, Afrika, Hindistan ve Uzakdoğu’da ayrıca Hawai ve Karayip adalarında, kısmen Amerika Birleşik Devletleri’nin güney eyaletleri ve Avustralya’da görülmektedir. Türkiye’ye komşu Ortadoğu ülkelerinde Dang virüsü 1 ve 2 serotipleri bulunmaktadır. Buralara seyahat edecek yolcular için risk mevcuttur. Yıl boyunca vakalar görülmekle birlikte, vaka yoğunluğu yağışın bol olduğu yıllarda artmaktadır.

Korunma

Korunma yöntemlerinin başında sivrisinek ısırıklarına karşı alınacak önlemler yer alır ( kapalı giysiler, sivrisinek kovucular, cibinlik, korunmuş ve klimalı odalar ). Dang ateşi için aşı çalışmaları devam etmektedir

Seyahat Dönüşü Öneriler




Etiketler Dengue Fever
Yorumlar