Anasayfa /  Dünya

Çikolata devi, 55 ülkede ürünlerini toplatıyor

Çikolata devi, 55 ülkede ürünlerini toplatıyor

Abone ol
Abone ol 24 Şubat 2016 10:27

Amerikalı çikolata devi Mars, 55 ülkede sattığı çikolataları toplatma kararı aldı. Milyonlarca Mars, Snickers, Milky Way Mini, Milky Way Miniatures ve Celebrations paketinin, içlerinden plastik parçalar çıkması üzerine toplatma kararı alan şirketin ürünlerin toplatılacağı ülkeler arasında Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Hollanda ve Belçika da var. Çikolataların son kullanma tarihleri ise 19 Haziran 2016 ile 8 Ocak 2017 arasında değişiyor.

Mars’tan yapılan açıklamaya göre; son kullanma tarihi 19 Haziran 2016 ile 8 Ocak 2017 arasında olan ürünlerin sorundan etkilendiği belirtildi. Olay, Almanya’da bir müşterinin çikolatanın içinde plastik görmesi ile ortaya çıktı. Daha sonra yapılan araştırmada, Almanya’da satılan ürünün Hollanda’da üretildiği belirlendi.

Mars: Kriterlerimize uygun değil

Şirket, kendi kalite kriterlerine uymayan ürünlerin marketlerde yer almasını istemediklerini belirterek toplatma kararı aldığını bildirdi. Toplatılacak ürün adedinin milyonları bulabileceği; ancak tam olarak sayısı hakkında bilgi verilmedi. Geri toplatılacak ürünler Avrupa ile sınırlı kalacak.

Şirketin 29 çikolata markası bulunuyor

Mars tarafından yapılan açıklamada, ürünlerde bulunan plastiğin sadece Snickers’da olup olmadığından emin olamadıkları ifade edildi. Şirket, kendi kalite kriterlerine uymayan ürünlerin marketlerde yer almasını istemediklerini belirtti. Toplatılacak ürün adedinin milyonları bulabileceği; ancak tam olarak sayısı hakkında bilgi verilmedi. Şu an için geri toplatılacak ürünlerin Avrupa ile sınırlı kalacağı ve ABD’yi kapsamadığı kaydedildi. Dünyanın en büyük gıda şirketlerinden olan Amerikan şirketi, toplamda 29 çikolata markasına sahip. Mars'ın, geçtiğimiz yıl 33 milyar değerinde satış yaptığı kaydedildi.

Plastik içerebilir şüphesi

Şirket önceleri Almanya’daki çikolatalarını geri toplatılıyordu ancak İngiltere, Fransa, Belçika, İtalya ve İspanya'daki çikolatalarda da plastik bulunabileceği şüphesi üzerine; Hollanda’da bulunan şirket sözcüsü Roe Govers, 55 ülkedeki çikolatalarını toplatmaya karar verdiklerini açıkladı. Mars’dan yapılan açıklamada,  Milky Way Minis ve Miniatures ile Celebrations kutularındaki çikolataların da plastik içerebileceği belirtiliyor. Sözkonusu çikolataların son kullanma tarihleri ise 19 Haziran 2016 ile 8 Ocak 2017 arasında değişiyor. ABD’li şirket toplamda ne kadar çikolatanın etkilendiği ya da maliyetinin ne olacağı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Şirket, çikolataları toplatma çağrısıyla birlikte söz konusu çikolataları almış olan kişilerin çikolataları tüketmelerinin önüne geçmek istediklerini açıkladı.

Etiketler mars
Yorumlar