Anasayfa /  Dünya

BMGK'da ABD-Rusya düellosu: 'Umutsuz' Suriye oylaması

ABD'nin ve Rusya'nın Suriye'nin Doğu Guta bölgesindeki gaz saldırısı nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ne dün sunduğu karar tasarısı bugün oylanacak. Bugüne kadar 11 Suriye karar tasarısına hayır oyu vererek veto eden Rusya'nın ABD'nin son tasarısına da sıcak bakmamasına rağmen, ABD tasarının oylanması yolunu seçti. Rusya da benzer şekilde ABD'nin tepkisine rağmen tasarıyı oylamaya sundu.

Abone ol
Abone ol 10 Nisan 2018 22:46

Dönem başkanı Peru'nun yönetimdeki 15 üyeli BMGK toplantılarında, ABD ve Rusya'nın Konsey'e sundukları tasarıların oylaması yapılırken, birbirlerinin tasarılarına sıcak bakmayan Rusya-ABD arasında düello yaşanacak.

ABD'nin hazırladığı karar taslağı bugün yerel saatle öğleden sonra oylamaya sunulacak. Üye ülke temsilcilerinin dün akşam saatlerine kadar üzerinde görüştükleri tasarıya, daha önceki 11 Suriye tasarısını veto eden Rusya'nın sıcak bakmadığı öğrenildi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de dünkü açıklamasında Rusya’nın söz konusu karar tasarısına sıcak bakmadığını belirtmesine rağmen, taslağı oylamaya sunacaklarını bildirmişti. Büyükelçi Haley dünkü BMGK konuşmasında ülkesinin BMGK'nın alacağı pozisyona bakmadan Suriye'de harakete geçeceğini belirtirken, "Suriye'de kimyasal silah kullanılmasında kimin suçlanacağı"na ilişkin karar tasarısı için oy istemişti.

Karar taslağı, kimyasal silah saldırılarından kimin sorumlu tutulacağı konusunda yeni bir soruşturma başlatılmasını ve yeni bir BM Bağımsız Soruşturma Mekanizmasının (UNIMI) kurulmasını öngörüyor. Taslağa göre görev süresi bir yıl olacak olan mekanizmanın gerek duyulduğunda görev süresi BMGK tarafından uzatılacak.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada tasarıyı değerlendireceklerini belirtmesine rağmen, Suriye’ye ilişkin karar tasarılarında bugüne kadar 11 kere veto hakkını kullanan Rusya'nın bu tasarıda da "hayır" oyu vererek tasarıyı veto etmesi bekleniyor.

SURİYE'DE KİMYASAL SALDIRI TARTIŞMASI

Çatışmaların başladığından bu yana Esad rejimi  ile silahlı muhalifler birbirlerini kimyasal silah kullanmakla suçladığı Suriye'de, Ağustos 2013'te Doğu Guta'ya atılan roketler yüzlerce kişiyi katlederken, BM bölgede Sarin gazı tespit etmişti. Ancak BM bu gazı kimin kullandığı konusunda bir bulguya ulaşamadı.

İŞTE KİMYASAL SALDIRININ YAPILDIĞI O DAKİKALAR





4 Nisan 2017'de Han Şeyhun'da 80'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği bir başka katliamın ardından BM ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden (KSYÖ) ortak araştırmasında, Suriye Esad rejiminin kimyasal silah kullandığı bulgusuna ulaşılmıştı. Ancak BM raporunun sonuçlarını kabul etmeyen Rusya, BMGK ve KSYÖ'nin oluşturduğu BM Bağımsız Ortak Mekanizması'nın görev süresinin yenilenmesini veto etmişti.

karar


Yorumlar