Anasayfa /  Dünya

Berlin'de ırkçılığa karşı protesto

Almanya'da genel seçimlerin ardından meclisin açılmasına iki gün kala, 22 Ekim Pazar günü Berlin'de ırkçı AfD'ye karşı düzenlenen gösteriye 12 bin kişi katıldı. Taşınan pankart ve dövizlerde her alanda ırkçı partiye karşı mücadele mesajları verildi.

Abone ol
Abone ol 23 Ekim 2017 01:53

Almanya'da genel seçimlerin ardından meclisin açılmasına iki gün kala, 22 Ekim Pazar günü Berlin'de ırkçı AfD'ye karşı düzenlenen gösteriye 12 bin kişi katıldı. Taşınan pankart ve dövizlerde her alanda ırkçı partiye karşı mücadele mesajları verildi.

Almanya'da 24 Eylül'de yapılan genel seçimlerde aldığı yüzde 12,6 oyla mecliste güçlü bir fraksiyon kuran ırkçı partiye karşı başkent Berlin'de yapılan antifaşist gösteriye katılım beklenenin çok üzerinde oldu. 12 bin kişinin katıldığı eylemde yerli ve göçmenlerin ırkçılığa karşı mücadelede birleşmesi çağrısı yapıldı. “Nefret ve ırkçılığa karşı” sloganıyla Federal Parlamento önünde yapılan eylemde konuşan sığınmacı Ali Can, seçim sonuçlarının açıklandığı gün bir şok yaşadığını belirterek, Alman Anayasası'sının ayrımcılığı yasaklamasına rağmen ırkçı partiye seçimlere katılma izni verildiğine dikkat çekti.

Gösteriye aralarında Alman Sendikalar Birliğinin (DGB) de olduğu çok sayıda örgüt ve inisiyatif çağrı yaptı.

Eyleme katılan çok sayıda kişi nefret söylemine ve ırkçılığa karçı pankart ve dövizler taşıdı. Eyleme çok sayıda sanatçı da katılarak destek verdi. Şarkıcı Bernadette La Hengst yaptığı konuşmada sağcıların bir kültür hegemonyası kurmaya çalıştığını belirterek buna seyirci kalmayacaklarını ifade etti. Yapılan vatan tartışmasında de değinen sanatçı, “Benim vatan kavramım çok uzaklarda. Dünya çapına iletişime geçtiğimiz, birlikte çalıştığım insanlar daha önemli” diyerek sözlerini tamamladı.

ASGARİ ÜCRET ARTMALI, EMEKLİLİK GÜVENCESİ SAĞLANMALI

Compact adlı örgütten Christoph Bautz ise yaptığı konuşmada, “Ülke bölünmüş durumda. Korku içinde olan insanların endişesini gidermek için sosyal alanları genişletmek gerekiyor. Herkese güvenli bir emeklilik ve daha fazla asgari ücret sağlanmalı, çocuk yoksulluğu ile mücadele edilmeli” dedi. Bautz, AfD'ye karşı yeni federal parlamentodan sosyal adalet konusunda daha fazla çalışmanın yapılmasını talep etti.

TOPLAMA KAMPLARINDA TUTULANLAR DA MİTİNGDE KONUŞTU

Konuşmaların ardından göstericiler Federal Parlamento'ya doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca Taşınan pankartlarda, “Nazilerin olmadığı bir parlamento”, “Mecliste Nazilere karşı”, “Çeşitliliğin olduğu bir Almanya”, “Kalbim çeşitlilik için” gibi sloganlar yer aldı. Meclisin önünden geçen göstericiler daha sonra Brandenburt Tor'da bir miting yaptılar. Burada Hitler faşizmi tarafından toplama kamplarında tutulanlar, Holokauts yaşayanlar da söz alarak konuşma yaptılar.

Yeşiller Partisi Meclis Grubu Eşbaşkanı Anton Hofreiter gösteriyle, göreve başlayan yeni meclise anlamlı bir mesajın verilmiş olduğunu söyledi. Ayrıca önümüzdeki dört yıl boyunca ortalığı ırkçılara bırakmayacaklarının sözünü verdi.

Seçimlerden sonra ilk olarak 24 Ekim'de toplanacak yeni mecliste CDU/CSU ve SPD'den sonra 92 milletvekiliyle üçüncü büyük grup. Dört AfD milletvekili ise gruptan istifa etmişti.


Yorumlar