Anasayfa /  Dünya

Almanya Başbakanı Merkel, erken seçim çağrısı yaptı

Türkiye düşmanlığı üzerine kurduğu seçim kampanyasının ardından sandıktan ancak koalisyon yapma hakkıyla çıkan Almanya Başbakanı Merkel, o koalisyonu da kuramayınca erken seçim çağrısı yaptı.

Abone ol
Abone ol 20 Kasım 2017 21:07

Almanya Başbakanı  Angela Merkel, devlet kanalı ARD'de katıldığı programda koalisyon görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

"YENİDEN SEÇİME GİTMEYİ TERCİH EDERİM"

Her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu vurgulayan  Merkel, "Azınlık hükümeti kurulacağına yeniden seçime gitmeyi tercih ederim" dedi.

CUMHURBAŞKANI: ERKEN SEÇİM SON TERCİH OLMALI

Öte yandan, siyasi tansiyonu düşürebilmek için parti başkanlarıyla görüşeceğini belirten  Cumhurbaşkanı Frank Walter Steimmeier, "Erken seçim son tercih olmalı. Görüşmelerde yer alan partiler bir kez daha etraflıca düşünmelidir" açıklamasında bulundu.

EN BYÜK RAKİBİ DE ERKEN SEÇİM DEDİ

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve  Merkel'in seçimlerdeki en büyük rakibi Martin Schulz da, erken seçimden çekinmediklerini söyledi.

Schulz, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasındaki koalisyon kurma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından parti yönetimiyle bu yeni durumu değerlendirdi.

Ardından SPD Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Schulz, söz konusu 4 partinin koalisyon görüşmelerinde başarısız olduklarına işaret ederek, bu partilerin genel seçimlerden 2 ay sonra  Almanya'yı zor duruma düşürdüklerini söyledi.

"KOALİSYONA GİRMEYECEĞİZ"

"Büyük koalisyon" olarak adlandırılan CDU/CSU-SPD hükümetine yeniden girmeyeceklerini ve erken seçimden yana olduklarını yineleyen Schulz, "Vatandaşlarımızın durumu yeniden değerlendirmelerini önemli buluyoruz. Erken seçimden çekinmiyoruz." ifadesini kullandı.

Schulz, genel seçimlerde halkın büyük koalisyona kırmızı kart gösterdiğini de söyledi.

Şimdi anayasaya göre Federal Meclis ve cumhurbaşkanının harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Schulz, erken seçimin yapılmasını doğru bulduklarını kaydetti.


Yorumlar