Anasayfa /  Dünya

Aden'de ayrılıkçılar hükümet binalarını ele geçirdi

Yemen'de ayrılık yanlısı SGK'nın Aden'e protesto için girişine izin verilmemesiyle çatışmalar başladı. Ölü-yaralı haberleri geldi, ayrılıkçılar bazı hükümet binalarını ele geçirdi. Yaşananlar için 'darbe' diyen Başbakan, başta BAE olmak üzere Arap ülkelerine seslendi. Başbakan, temasların ardından da hükümet güçlerine ateşkes emri verdi.

Abone ol
Abone ol 28 Ocak 2018 18:04

Yemen'in güneyinde yer alan geçici başkenti Aden'de ayrılıkçı Güney Hareketi'nin Mayıs 2017'de kurduğu Siyasi Geçiş Konseyi'ne (SGK) bağlı milislerle hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Ülkenin 1990'daki birleşmesinden önceki duruma dönmek isteyen, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) desteklediği eski Aden valisi Ayderus el Zubeydi öncülüğündeki ve hükümeti yolsuzlukla suçlayan SGK destekçilerinin protesto için kente girmesine izin verilmemesi üzerine çıkan çatışmalar sebebiyle Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bağlı güçler çatışma bölgelerine konuşlandırıldı.

Ayrılıkçıların yerel mahkeme, askeri kamp ve hükümet binalarını gibi bazı alanları ele geçirdiği haberi geldi. Sağlık yetkilileri de 3'ü sivil en az 15 kişinin hayatını kaybettiğini, 30 kişinin de yaralandığını aktardı.

Öte yandan Başbakan Ahmed Ubeyd bin Dağr yaptığı yazılı açıklamada "Aden'de meşruiyet ve ülkenin birliğine yönelik bir darbe yapılıyor" ifadesini kullandı.

Facebook'tan da açıklama yapan Bin Dağr, Aden'in kurtarılması için Arap ülkelerinden yardım istedi. Ayrılıkçıların Aden'de askeri üsler kurmaya ve hükümet binalarına saldırmaya başladığını yazan Bin Dağr "Bu ciddi bir mesele, (Suudi Arabistan öncülüğündeki) koalisyon ve Araplar durumu düzeltmek için harekete geçmeli. Bu sizin elinizde, umudumuz BAE'de" ifadelerini kullandı.

AFP ajansının aktardığına göre de Bin Dağr, tüm hükümet güçlerine ateşkes emri verdi ve 'Üslerinize geri dönün' çağrısı yaptı: "Cumhurbaşkanı Hadi'nin talimatlarına dayanarak ve Arap koalisyonuyla yapılan görüşmelerinden ardından tüm birimlere derhal ateşkes emri verilmelidir."

sputnik


Yorumlar