Anasayfa /  Dünya

4 yıl önce ölen askerlerin ölüm anları ilk kez yayınlandı

Afganistan'da tatbikat sırasında bir havan topunun patlaması sonucu hayatını kaybeden Clayton'un ölüm sırasında çektiği kare olaydan 4 yıl sonra yayımlandı.

Abone ol
Abone ol 04 Mayıs 2017 23:26

Çektikleri iki fotoğraf yıllarca tartışıldı. Beş insanın ölümden önceki son saniyelerinin "ölümsüzleştirildiği" bu kareler yayımlanmalı mı, yoksa gizli mi tutulmalıydı?

ÇEKTİKLERİ FOTOĞRAF 4 YIL SONRA YAYIMLANDI

ABD ordusu bu sorunun yanıtını yaklaşık dört yıl sonra verdi. Söz konusu karelerden birini çekerken hayatını kaybeden Hilda Clayton'ın ailesinin de rızası alındı ve bu çarpıcı fotoğraflar ABD ordusunun dergisi Military Review'da yayımlandı.

ÖLÜMÜNÜN FOTOĞRAFINI ÇEKTİ

Fotoğraflardan ilkini ABD ordusunda görev yapan savaş fotoğrafçısı Clayton çekmişti.  Afganistan'daki tatbikatta bir havan topunun namluya yerleştirildiği sırada patladığı anı fotoğraflayan Clayton, orada hayatını kaybetti. Clayton'ın fotoğraf makinesinin görüldüğü diğer kareyi ise genç kadının eğittiği Afgan asker yakalamıştı. 2 Temmuz 2013'te gerçekleşen olayda söz konusu Afgan asker ve üç silah arkadaşı daha yaşamını yitirdi.

HER YIL CLAYTON ADINA BİR FOTOĞRAF ÖDÜLÜ

Bu korkunç olayın ardından ABD Savunma Bakanlığı, her yıl Clayton'ın anısına bir fotoğraf ödülü vermeye başladı. Adını Clayton ve hayatını kaybettiği sırada çalıştığı Combat Camera şirketinden alan ödül için askeri fotoğrafçılar beş günlük fiziksel ve teknik beceri sınavlarından geçiriliyor.

4 Yıl Önce Ölen Askerlerin

"ZOR BİR KARARDI"

ABD ordusunun dergisi Military Review, Clayton ve beraberindeki Afgan askerinin çektiği karelerin yayımlanıp yayımlanmasına ilişkin uzun süren tartışmalar yaşandığını hatırlattı ve bu kararın kendileri için de kolay olmadığının altını çizdi.

Dergideki makalede, "Military Review'in bu sayısı, cinsiyet eşitliğine dair kavramları ön plana çıkarmaya odaklandı. Bu fotoğraflar da ordudaki erkek ve kadınların hem eğitimde hem de savaşta karşılaştığı tehlikeleri resmediyor" denildi.


Yorumlar