Anasayfa /  Spor

Nefes kesen maçta Fransa adını finale yazdırdı!

2018 Dünya Kupası Yarı Final turunda Belçika ile karşılaşan Fransa,karşılaşmanın 50. dakikasında Umtiti'nin kafa golüyle 1-0 galip geldi ve 2006'dan beri ilk kez Dünya Kupası'nda adını finale yazdırmayı başardı.

Abone ol
Abone ol 10 Temmuz 2018 20:41

2018 Dünya Kupası Yarı Final turunda Belçika ile karşılaşan Fransa sahadan 1-0 galip ayrıldı ve Dünya Kupası tarihinde 12 yıl sonra finale yükselmeyi başardı.

Karşılaşma iki takımın da temkinli oyunu ile başladı. Dünya Kupası’nın genelinde görünen savunma ağırlıklı futbol, bu maçta yerini tempolu futbola bıraktı.

Karşılaşmanın ilk 45 dakikası Belçika’nın üstün futbolu ile geçerken Fransa ikinci yarıya çok hızlı başladı. İkinci yarının başlamasının üzerinden henüz 5 dakika geçtiğinde Horozlar Griezmann’la sağ köşe gönderinden kullandığı köşe vuruşunda Umtiti ile skoru 1-0’a getirmeti başladı.

Fransa’nın bulduğu golün ardından Belçika skoru eşitlemek için çok caba sarf etsede Fransızlar skoru korumayı başardı ve mücadele Fransa’nın 1-0 üstünlüğe ile sonuçlandı. Alınan bu sonuç ile Horozlar 12 yıl sonra bir kez daha isimlerini finale yazdırmayı başardı.

2018 DÜNYA KUPASI FRANSA - BELÇİKA MAÇI CANLI ANLATIM

FRANSA 1 - 0 BELÇİKA

96' MAÇ BİTTİ! FRANSA FİNALDE! Belçika'yı 1-0 mağlup eden Fransa, 2018 DÜnya Kupası'nın ilk finalisti oldu.

95' SON ANDA COURTOIS! Tolisso'nun ceza sahası sağ çaprazından yaptığı vuruşu Courtois kornere çeldi.

94' Belçika'da Vertonghen, Mbappe'ye yaptığı müdahalenin ardından sarı kartla cezalandırıldı.

93' Oyun bu dakikalarda sertleşti. Belçikalı futbolcular sinirlerine hakim olamıyor.

92' Mbappe, hakem oyunu durdurmasına rağmen topu bırakmadığı için sarı kartla cezalandırıldı.

91' Belçika'da Chadli oyundan çıkarken, Batshuayi oyuna dahil oldu.

90' Karşılaşmanın sonuna en az 6 dakika ilave edildi.

88' LUKAKU DOKUNAMADI! De Bruyne'nin ceza sahasına yaptığı sert ortaya Lukaku kafasını uzattı ancak dokunamadı.

87' Kante, Hazard'a arkadan yaptığı müdahalenin ardından sarı kartla cezalandırıldı.

86' Dizinde sakatlığı bulunan Matuidi kenara gelirken, Tolisso oyuna dahil oldu.

85' Fransa'da Giroud oyundan çıkarken, N'Zonzi oyuna dahil oldu.

83' İki oyuncunun da tedavisi sona erdi. Oyun yeniden hareket kazandı.

81' Matuidi ve Hazard, ikili mücadelenin ardından yerde kaldı. Sağlık ekipleri oyuna dahil oldu.

80' LLORIS'TEN DÖNDÜ! Belçika'da Hazard'ın taşıdığı topta Witsel kaleye çok sert vurdu. Witsel'in şutunu Lloris parmaklarının ucuyla çeldi.

80' Oyuncu Değişikliği Marouane Fellaini-Bakkioui Yannick Ferreira Carrasco

79' BELÇİKA'NIN İTİRAZLARI VAR! Eden Hazard, çalımlarla ceza sahasına girdi, çıktı. Hazard, Giroud'nun müdahalesiyle yerde kaldı ancak hakem oyunu devam ettirdi.

77'Maç bu dakikalarda sertleşti. Mbappe, Fellaini'nin müdahalesiyle yerde kaldı. Fransa serbest vuruş kullanacak.

75' Belçika'da Carrasco oyuna girmek için hazırlıklarını sürdürüyor.

74' Belçika, Fransa yarı sahasında yaptığı baskıyı arttırdı. Fransa ise hızlı hücumlarla çıkmaya çalışıyor.

72' Mertens'in vuruşunda meşin yuvarlak, Umtiti'nin yüzüne çarptı. Maçtaki golün tek sahibi Umtiti, yerde acı içinde kıvranıyor.

71' Sarı Kart Toby Alderweireld

68' Belçika, Fransa yarı sahasında yaptığı paslaşmalarla rakip savunmada boşluk arıyor.

66' Fransa'nın hızlı hücumunda Griezmann'ın pasında topla buluşan Giroud, istediği vuruşu yapamadı.

65' Oyuna az önce dahil olan Mertens, ortalarıyla Fransa savunmasını tehdit etmeye devam ediyor.

64' BELÇİKA GOLE ÇOK YAKLAŞTI! Mertens'in sağ kanattan açtığı ortaya Fellaini çok iyi vurdu. Fellai'nin kafası az farkla dışarı çıktı.

63' MAÇTAKİ İLK SARI KART HAZARD'A! Hazard, Fransa'yı hızlı hücuma çıkaran Matudi'yi düşürdü ve sarı kartla cezalandırıldı.

60' DE BRUYNE VURAMADI! Mertens'in açtığı ortada Varane'ın vuruşu De Bruyne'nin önüne düştü. Bruyne istediği gibi vuramadı ve Belçika beraberlik şansını kaçırdı.

60' Oyuncu Değişikliği Moussa Sidi Yaya Dembélé Dries Mertens

58' Maçın başından bu yana Pavard ve Mbappe, Belçika'nın sağ kanadını ekarte etti.

57' Fransa, Belçika karşısında öne geçmesine rağmen oyun anlamında geriye düşmedi. Fransızlar ikiyi bulmak istiyor.

55' GIROUD İMKANSIZI KAÇIRDI! Fransa çok organize geldi. Matuidi'nin müthiş topuk pasında topla buluşan Giroud, Courtois'i geçemedi.

52' TEHLİKELİ BİR NOKTA! Fransa'da Matuidi, Dembele'nin müdahalesiyle yerde kaldı. Fransa, ceza sahası sol çaprazından serbest vuruş kullanacak.

51' GOL! GOL! GOL! UMTITI ATTI, FRANSA ÖNE GEÇTİ! Fransa'nın Griezmann'la sağ köşe gönderinden kullandığı köşe vuruşunda Umtiti, ön direkte Fellaini'nin yanından çok iyi yükseldi ve topu ağlarla buluşturdu.

50' Giroud, Mbappe'nin pasında çok iyi döndü ancak şutunu kornere çelen isim Kompany oldu.

48' SON ANDA POGBA! Chadli'nin ceza sahasına açtığı ortaya Fellaini iyi yükseldi ancak son anda Pogba müdahale etti ve tehlikeyi savuşturdu.

47' Axel Witsel'in ceza sahasına açtığı ortaya Varane'nin yanından yükselen Lukaku etkili bir kafa vuruşu yapamadı.

45' İkinci yarı başladı!

46' İlk yarı golsüz eşitlikle sona erdi!

45' Karşılaşmada ilk yarının sonuna en az 1 dakika ilave edildi.

44' Griezmann'ın kullandığı serbest vuruş barajdan döndü. Griezmann'ın pozisyonun devamında attığı pas doğrudan dışarı çıktı.

43' ÇOK TEHLİKELİ BİR NOKTA! Griezmann'ın topuk pasında topla buluşan Pogba, Belçika savunmasının müdahalesiyle yerde kaldı. Fransa, kaleyi tam karşıdan gören bir noktadan serbest vuruş kullanacak.

41' Fransa, Belçika'nın ikinci bölgede kaptırdığı toplarla hızlı çıkmaya çalışıyor. Deschamps, bu taktiğinde bu dakikaya kadar başarılı oldu.

39' KARŞI KARŞIYA! Mbappe'nin mükemmel ara pasında Pavard, Courtois ile karşı karşıya kaldı. Pavard'ın yerden vuruşu Courtois ayaklarıyla kornere çeldi.

36' Griezmann, kendi yarı sahasında aldığı topla hızlı çıktı. Ceza sahasının önüne kadar hızıyla gelen Griezmann, şutunda kaleyi bulamadı.

33' GIROUD ÇOK KÖTÜ VURDU! Griezmann'ın pasında topla buluşan Mbappe, bekletmeden ceza sahasına bıraktı. Giroud, kaleciyle karşı karşıya çok kötü vurdu ve top dışarı çıktı.

31' AZ FARKLA! Pavard'ın sağ çaprazdan açtığı ortaya Giroud kafayı vurdu. Giroud'nun kafası az farkla dışarı çıktı.

29' Fransa'nın yıldız futbolcusu Griezmann, maçın başından bu yana topla sadece 6 kez buluşabildi. Belçika savunması, Griezmann'ı ilk yarım saatte iyi marke etti.

27' SON ANDA UMTITI! De Bruyne'nin ceza sahasına yerden, tehlikeli ortasına Lukaku'dan önce Umtiti dokundu.

26' Fransa, maçın başından bu yana Belçika kalesine 4 şut gönderdi. Bu şutların sadece 1'i isabetli oldu.

24' Fransa, karşılaşmadaki ilk köşe vuruşunu 25. dakikada kullandı. Belçika ise maçın başından bu yana 4 köşe vuruşu kullandı.

22' GİROUD DOKUNDU! Kante'nin orta sahanın ortalarından ceza sahasına attığı uzun pasa Giroud dokundu. Giroud'nun dokunuşu topu ağlarla buluşturmaya yetmedi.

21' LLORIS'TEN MÜKEMMEL BİR KURTARIŞ! Belçika'nın kullandığı köşe vuruşunda meşin yuvarlak, Alderweireld'in önüne düştü. Belçikalı'nın sert şutunu Lloris parmaklarının ucuyla kornere çeldi.

18' TOP BİR O KALEDE, BİR BU KALADE! Hazard, Pavard'dan çok şık sıyrıldı. Hazard'ın Fransa kalesine sert şutunu Varane son anda kornere çeldi.

17' MATUIDI! BEKLENMEDİK BİR ANDA! Ceza sahasına seken topa Matuidi bekletmeden vurdu. Matuidi'nin sert şutu Courtois'in kucağında kaldı.

16' Giroud'nun önde baskısı Fransa'ya topu kazandırdı. Giroud'nun ceza sahasına ortasında Matuidi topla buluştu ancak Belçika savunması şut şansı tanımadı.

15' HAZARD AZ FARKLA! Belçika'nın önde yaptığı baskı sonuç verdi. De Bruyne'nin pasında ceza sahası sol çaprazında topla buluşan Hazard şutunu çekti. Hazard'ın yerden sert şutu direğin hemen dibinden dışarı çıktı.

12' COURTOIS! Fransa, Pogba ile hızlı çıktı. Pogba'nın ara pasına Mbappe hareketlendi ancak Courtois kalesini terk etti ve topu kontrol etti.

10' KİMSE DOKUNAMADI! Fransa'nın hızlı hücumunda Hernandez'in sol kanattan açtığı orta önce Griezmann'ın, sonra da Pogba'nın önünden geçti.

9'De Bruyne, mükemmel bir çalımla Kante'yi oyundan düşürdü. Bruyne'nin Hazard'a attığı ara pası Varane'nın kontrolünde dışarı çıktı.

7' Belçika Teknik Direktörü Roberto Martinez'in yardımcı antrenörlük görevini Fransa'nın efsane isimlerinden Thierry Henry yapıyor.

6'Chadli'nin kullandığı köşe vuruşu direkt dışarı çıktı.

5'BELÇİKA BASKISINI ARTTIRDI! Hazard, rakibinden sıyrıldı ve çizgiye indi. Hazard'ın ceza sahasına sert ortasını Lukaku'ndan önce Umtiti karşıladı ve kornere çeldi.

4' İki takım da mücadeleye hırslı ve istekli başladı.

3'Chadli, Fransa ceza sahasına hızla girdi. Umtiti son anda kademeye girdi ve tehlikenin büyümesine engel oldu.

1' Fransa, kendi yarı sahasında yaptığı paslaşmalarla rakip yarı sahaya geçmeye çalışıyor. Belçika'nın 5 oyuncusu Fransa yarı sahasında.

FRANSA HIZLI BAŞLADI! Mbappe, başlama vuruşuyla birlikte meşin yuvarlağı sağ kanattan hızla taşıdı. Mbappe'nin ceza sahasına yaptığı yerden ortaya Griezmann'dan önce son anda Belçika savunması dokundu.

İlk düdük çaldı ve maç başladı!

İşte ilk 11’ler…

Fransa: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez, Pogba, Kante, Matuidi, Griezmann, Giroud, Mbappe

Belçika: Courtois, Alderweirlend, Kaompany, Vertonghen, Witsel, De Bruyne, Fellaini, Dembele, Chadli, Lukaku, Hazard

Rusya’da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası yarı finalinde Fransa ile Belçika karşı karşıya geliyor. Bugün oynanacak mücadele saat 21:00’de TRT 1’den canlı yayınlanacak.

2018 DÜNYA KUPASI FRANSA - BELÇİKA MAÇ ÖZETİ İZLE

Meunier cezalı

Belçika’da sarı kart cezalısı Thomas Meunier yarı final karşılaşmasında takımındaki yerini alamayacak. Meunier, Belçika’nın Brezilya’yı 2-1 mağlup ederek elediği çeyrek final karşılaşmasında gördüğü sarı kartla cezalı duruma düşmüştü.

Fransa’da ise sarı kart cezası sona eren Blaise Matuidi, teknik direktör Didier Deschamps’ın forma vermesi halinde bu maçta görev yapabilecek.

Yarı finalin diğer maçında ise Hırvatistan ile İngiltere karşı karşıya gelecek.

Rekabette Belçika üstünlüğü

İki takım arasında oynanan maçlara bakıldığında Belçika’nın üstünlüğü bulunuyor. Fransa ile Belçika arasında bugüne kadar 11’i resmi 62’si hazırlık karşılaşması olmak üzere 73 maç oynandı. Belçika bu karşılaşmalarda 30 galibiyet elde ederken, 24 maçta da sahadan yenilgi ile ayrıldı. Mücadelede 19 karşılaşma da beraberlikle sona erdi. Belçika’nın attığı 160 gole, Fransa 127 golle karşılık verdi.

İki takım arasındaki ilk yarı final

Fransa ile Belçika’yı karşı karşıya getirecek mücadele iki takım arasındaki ilk yarı final olarak da tarihe geçecek. İki takım daha önce Dünya Kupası’nda iki kez karşı karşıya geldi. 1938’de Fransa’nın ev sahipliği yaptığı şampiyonanın ilk turunda oynanan maçı ev sahibi ekip 3-1 kazandı.

Meksika’nın ev sahipliğindeki şampiyonada ise kazanan tarafı penaltı atışları belirledi. İki takım arasındaki 3.’lük maçında 90 dakika ve uzatma bölümü berabere bitti. Fransa penaltılarda rakibine 4-2 üstünlük sağlayarak turnuvayı 3. tamamladı.

Son maç 2015’te

Fransa ile Belçika son kez 2015’te karşılaştı. Fransa’nın Saint Denis şehrindeki hazırlık maçını kazanan 4-3’le Belçika oldu. İlk yarıyı da 2-0 önde kapatan Belçika’ya galibiyeti getiren goller Fellaini (2), Nainggolan ve Eden Hazard’dan geldi. Fransa’nın gollerine ise Valbuena, Fekir ve Payet attı.

En farklı galibiyet 7-0

Rekabetteki en farklı galibiyete Belçika ulaştı. Belçika, 7 Mayıs 1905’te başkent Brüksel’de konuk ettiği Fransa’yı 7-0 mağlup etti. Hazırlık karşılaşmasındaki bu sonuç rekabetteki en farklı galibiyet olarak da tarihe geçti.

İki takım arasındaki 114 yıllık rekabette en gollü maç ise 1956’da oynandı. Fransa’da oynanan Dünya Kupası Avrupa Elemeleri karşılaşmasında ev sahibi ekip, Belçika’yı 6-3 yendi. Dokuz golün atıldığı maç bu yönüyle rekabette önemli bir yere sahip oldu.

Fransa 65. maçında

Fransa, Rusya’daki şampiyona ile birlikte 15. Dünya Kupası’nı yaşıyor. Fransızlar 1998’de ev sahibi oldukları turnuvayı kazanarak Dünya şampiyonu unvanını elde etmişti.

Fransızlar o günden sonra üst üste katıldıkları 4 turnuvada da çeyrek finalden yukarısını görememişti. Dünya sıralamasında 7. sırada bulunan Fransa, şampiyona boyunca çıktığı 64 maçta 32 galibiyet, 13 beraberlik ve 19 yenilgi aldı. 115 gol atarken, kalesinde ise 75 gol gördü.

Belçika 47. maçında

13. Dünya Kupası’nı geçiren Belçika, şampiyonadaki 47. maçını oynayacak. Avrupa ekibi geride kalan 46 maçta 19 galibiyet, 9 beraberlik ve 18 yenilgi aldı. 66 gol atan Belçika kalesinde ise 71 gol gördü.


Yorumlar