Anasayfa /  Dünya

Dünya Bankası Tarafından Hazırlanan Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk 2021 Raporu Yayımlandı!

Dünya Bankası tarafından 2010 yılından itibaren 2 yıllık peryodlarda yayımlanan"Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk" raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Abone ol
Abone ol 26 Şubat 2021 07:43

Dünya Bankası tarafından 2010 yılından itibaren 2 yıllık peryodlarda yayımlanan"Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk" raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Birçok ülke cinsiyet eşitliği yönünde önemli adımlar atsa da, dünyanın birçok bölgesindeki kadınlar ekonomik fırsatlardan faydalanmalarını sınırlayan düzenlemelerle karşı karşıya. Türkiye, kadın haklarında ne durumda?

Dünya Bankası’nın Kadın, İş ve Hukuk 2021 Raporu, geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Eylül 2019 ile Ekim 2020 dönemlerini kapsayan raporda; “Kadınların ekonomiye katılımı önündeki engelleri kaldırmaya yönelik reformlar, dünyanın birçok bölgesinde yavaş seyrediyor. Ülkeler arasında da belirgin farklılıklar bulunuyor” ifadeleri dikkat çekti.

Son yıllardaki değişimin sınırlı kaldığı tespitinde bulunan rapor, ortalamada kadınların halen incelenen 190 ülkede erkeklere verilen hakların dörtte üçüne sahip olduğunu tespit etti.

Bir önceki raporda kadın hakları üzerinden 100 tam puan alan ülkelerin sayısı 6’yken, bu dönem 10 ülke tam puan almayı başardı. Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, İzlanda, Litvanya, Portekiz ve İsveç, kadın hakları konusunda tam puan almayı başardı.

27 ülke, eşitliği sağlamak adına bazı reformlar uygularken Yemen, Kuveyt ve Katar ise 30 puanın altında kaldı

Türkiye kaçıncı sırada?

Geçtiğimiz yılki puanı değişmeyen Türkiye, 82,5 puanla Avrupa ve Orta Asya bölgesi ortalaması olan 83,4’e yakın bir puan aldı. Dünya geneline bakıldığında Türkiye 73. sırada yer aldı.

Fiji, Moğolistan, Mozambik, Singapur, Ermenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 82,5 puan alarak Türkiye ile aynı sırayı paylaştı.

Puan hesaplamasında dikkate alınan hareketlilik/mobilite, iş yeri ortamı ve varlıklar alt başlıklarında tam puan (100) alan Türkiye, en düşük puanı 50 ile emeklilik/emekli maaşı başlığında aldı. Evlilik ve ebeveynlik başlıklarında 100 üzerinden 80, maaş ve girişimcilik başlıklarından 75 puan aldı.

Düşük ücretler ve yetersiz doğum izni, cinsiyet eşitliğine engel!

Raporda COVID-19 pandemisinin kadın ve kızları etkileyen dezavantajları arttırdığı, okula gitme, işe devam etme kabiliyetinin gerilediği, kadınların ev içi şiddetle karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Özellikle doğum izni ve ücretlerin eşitlenmesi konusunda ülkelerin atması gereken adımlar olduğu tavsiyesi de raporda yer aldı.

Yorumlar