Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

Duha namazı nasıl kılınır? Duha namazı kaç rekat ?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, bayram namazıyla ilgili bir açıklama gerçekleştirdi. Diyanet'in bayram namazı tavsiyesi ise evde 'duha namazı' kılınması oldu. Duha namazı ile ilgili detaylar merak konusu oldu. Peki Duha namazı nasıl kılınır? Duha namazı kaç rekat ?

Abone ol
Abone ol 21 Mayıs 2020 15:38

Duha namazı nasıl kılınır? Duha namazı kaç rekat?  Duha namazı gündemde araştırılan konular arasında yer alıyor. Ramazan Bayramı'nda camilerin kapalı olmasından dolayı bayram namazı ile ilgili Diyanet'ten bir açıklama geldi. Diyanet, duha namazı tavsiyesinde bulundu. Peki duha namazı nasıl ve ne zaman kılınır?

İŞRAK VEYA DUHA (KUŞLUK) NAMAZLARI NE ZAMAN VE NASIL KILINIR?

İşrak veya duhâ namazı; güneşin doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır. Bir hadis-i kutsîde bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: “Ey Âdemoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekât nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda seni korumayı tekeffül edeyim.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 12)
Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395). 

DİYANET’TEN DUHA NAMAZI AÇIKLAMASI

Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır. Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır.

Yorumlar