Anasayfa /  Foto Galeri

Domuzdan alınan beyin hücreleri ile epilepsi tedavi edildi!

Dünya genelinde 50 milyondan fazla insan epilepsiden muzdarip durumda. Bu kapsamda ABD'li uzmanlar insanlardaki hasarlı beyin dokusunun tedavisinde dönüm noktası oluşturabilecek bir tedavi yöntemi deniz aslanına uyguladı. Cronutt adlı hayvanın beynine, yaklaşık 200 bin adet sağlıklı domuz beyin hücresi nakledildi. Tedavinin bir yıl ardından deniz aslanın iyi durumda olduğu ve artık epilepsi nöbeti geçirmediği aktarıldı.

Domuzdan alınan beyin hücreleri ile epilepsi tedavi edildi! - Sayfa 1

ABD’li uzmanlar, Cronutt adlı bir deniz aslanına, epilepsisini iyileştiren çığır açan bir operasyon sayesinde ikinci bir yaşam olanağı tanıdı. Bir domuzdan alınan beyin hücreleri Cronutt’un aktarıldı.

Domuzdan alınan beyin hücreleri ile epilepsi tedavi edildi! - Sayfa 2

Bununla birlikte Cronutt, 2017 yılında hayvanın nöbet geçirmesine neden olan zehirli alglerin neden olduğu beyin hasarı nedeniyle, California eyaletinde yer alan San Luis Obispo ilçesinde karaya oturmuş halde bulundu.

Domuzdan alınan beyin hücreleri ile epilepsi tedavi edildi! - Sayfa 3

DURUMUNUN İYİ OLDUĞU AÇIKLANDI

2020'de cerrahlar, sağlıklı domuz beyin hücrelerini Cornutt'un beynine nakleden deneysel bir tedavi uyguladı.  Ameliyattan bir yıldan fazla bir süre sonra, San Francisco California Üniversitesi'nden bir sinirbilimci olan Scott Baraban, Cronnutt'un artık epilepsi nöbeti geçirmediğini, iştahını geri kazandığını ve normal kilosuna geri döndüğünü söyledi. 

Domuzdan alınan beyin hücreleri ile epilepsi tedavi edildi! - Sayfa 4

EPİLEPSİ NEDİR?

Diğer taraftan, epilepsi dünya genelinde 50 milyondan fazla insanı etkiliyor. Bilim insanları şimdi aynı tedaviyi insanlar üzerinde uygulamak için çalışıyor.

Epilepsi, bazen bilinç kaybı  bağırsak veya mesane fonksiyonu bozuklarının eşlik ettiği tekrarlayan nöbetlerle ortaya çıkan kronik bir beyin hastalığına deniliyor.