Anasayfa /  Ekonomi

Dolar/TL ne kadar oldu? (18.11.2019)

Dolar/TL, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta görüşmesi sonrası yatay bir seyir izlemeye devam ederken, piyasada iç gündem ve küresel risk iştahı takip edilecek.

Abone ol
Abone ol 18 Kasım 2019 12:34

Piyasada yakından izlenen Erdoğan-Trump görüşmesine yönelik olarak analistler görüşmelerin dostane bir ortamda geçtiğini ve genel çerçevede olumlu olduğunu ancak S-400, yaptırımlar, Halkbank gibi konularda net mesajların verilmemesi nedeniyle görüşmelerin piyasada ilk etapta nötr bir etki yarattığını belirtiyor. Bu çerçevede piyasalar bu ana konularda ABD tarafından atılacak adımları izleyecek.

DOLARDA SON DURUM
Dolar/TL bugün saat 09.27 itibarıyla 5.7496- 5.7521 seviyesinde işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Erdoğan ve Trump’ın ikili görüşmesinin de gerçekleştiği Kasım ayında dolar/TL 5.6865-5.7960 bandında bir seyir izledi.

Piyasalarda yönü değiştirecek önemli bir haber akışının olmaması halinde, 12 Aralık’taki PPK toplantısında faiz indirimi yapılması beklentisiyle TL’de baskı da görülebilir.

TCMB son üç toplantısında faizleri 10 puan indirimle %14’e çekti. Erdoğan bu hafta sonunda yaptığı açıklamalarda faiz oranlarının daha da ineceğini belirterek, 2020’de enflasyonun da tek haneli rakama gerileyeceğini söyledi.


ABD GÖRÜŞMESİ PİYASADA YÖN BELİRLEYİCİ OLMADI



Trump, geçen hafta Erdoğan ile yaptığı görüşmeyi “fevkalade” olarak nitelerken, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sisteminden vazgeçmesini isteyerek ikili ilişkilerin önünde “ciddi bir sorun” olarak nitelendirmişti.

Erdoğan ise ABD dönüşü, F-35 uçakları hakkında “Temennim odur ki çalışmalar sonunda olumlu bir netice alırız. Fakat ben burada Trump’ı çok daha olumlu gördüm. Yaklaşımlarında daha yapıcı gördüm” derken, S-400’ü tamamen kaldırma teklifini egemenlik hakları üzerinde bir tasarruf olarak gördüklerini ve doğru bulmadıklarını belirtmişti.

Türkiye’nin Rus savunma sistemi S-400’leri satın alması ve Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik gerçekleştirdiği operasyonun ardından ABD kongresi ve zaman zaman Trump, Türkiye’yi yaptırımlar ile tehdit etse de şu ana kadar herhangi bir yaptırım uygulamaya alınmadı. Ancak yaptırım riski ve ABD ile ilişkiler konusu, piyasalarda endişelere, TL varlıklar üzerinde de genel olarak baskıya neden olan bir etken oldu. TL’nin yanı sıra tahvil piyasaları Halkbank ve bankacılık sektörü de benzer nedenlerle zaman zaman satış baskısı altında kalıyor.


ÇİN FAİZ İNDİRİMİ VE TİCARET GÖRÜŞMELERİ İYİMSERLİK YARATTI

Küresel piyasalarda ise Çin’in faiz indirimi dünyanın en büyük ikinci ekonomisine daha fazla destek verileceği spekülasyonlarını canlandırdı.

Çin Merkez Bankası (PBOC) yedi günlük ters repo faiz oranını beş baz puan düşürerek %2.50’e indirdi. Bu adım tahvil getirilerini düşürürken yuanı destekledi.

Beijing’in son politika değişikliği, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydetme konusunda daha ciddi olacağı beklentilerini de artırdı.


Çin devlet medyası iki tarafın Cumartesi günü telefonda “yapıcı görüşmeler” yaptıklarını bildirdi. Bu telefon görüşmesi Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD ticaret temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin arasında gerçekleşti.

Küresel piyasalarda ise Trump’ın azli konusundaki gelişmeler, ABD-Çin ticaret görüşmeleri de yakından izlenmeye devam ediliyor.

Tahvil/bono piyasasında getirilerde son aylarda düşüş eğilimi ise belirginleşmiş durumda.

Gösterge 10 yıllık tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.41 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs’ta %21 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.12 seviyesinde gerçekleşti. 

Etiketler dolar dolar ne kadar
Yorumlar