Anasayfa /  Foto Galeri

Doları olan yatırımlarını altına çeviriyor! Uzmanından açıklama...

Dolar uçup giderken ons altın çakılırken vatandaşlar ne yapacağını şaşırmış durumda. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, dünyada hızla artan dolarla altın alma trendini Türkiye'de zarar etmeden yapabilmenin tek yolunu anlattı.

Doları olan yatırımlarını altına çeviriyor! Uzmanından açıklama... - Sayfa 1

"Bugün pariteyi nasıl yaparız, elimde dolarım var nasıl değerlendirebilirim, düşüşler fırsat mıdır, altın ve gümüşün ons fiyatındaki düşüşler fırsat mıdır, elimde TL var, alım yaparak varlıklarımı koruyabilir miyim sorularının cevabını vermeye çalışacağım.

Euro'da aşırı bir değer kaybı oldu. Euro/dolar paritesi 1 seviyesine kadar geriledi. Doların dünyada değer kazanması en çok euro'yu olumsuz etkiledi. Enerji krizleri, Rusya-Ukrayna çatışmasıyla enerji krizleri yaşıyoruz. Merkez bankaları faiz artırırken, Türkiye ve Avrupa gibi merkez bankaları faiz artırmadı. Fed'in de faiz artırma süreci vardı. Dolayısıyla sert şekilde gerileyen euro/dolar paritesi var. Artık 100 dolar almak için 100 euro vermeniz yeterli."

Doları olan yatırımlarını altına çeviriyor! Uzmanından açıklama... - Sayfa 2

"Daha yüksek maliyetten elinde dolar bulunduranlar vardı, bugünkü piyasalar bunlara da fırsat sunuyor. 1 seviyesinin altına sarkmalar da oldu. Kenarda doları olan yatırımcı bu paritede yaşanan düşüşleri fırsata çevirebilir. Nasıl çevirebilir. Parite işlemi yaparak.

Sık sık paritenin ne olduğunu, sepet kültürünün ne olduğunu ifade ediyorum. Parite farklı ülke para birimlerinin değiş tokuşudur. Bu bankacılık uygulamalarında var. Pariteler yazar, bu uygulamalarla doları, parite işlemi üzerinden direkt euro'ya çevirebilirsiniz. Veya Kapalı Çarşı'da, dövizcilerde elinizdeki doları, euro'ya çevirmek istediğinizde, pariteyi kaçtan döndürüyorsunuz diyerek işlem yapabilirsiniz."

Doları olan yatırımlarını altına çeviriyor! Uzmanından açıklama... - Sayfa 3

"Elinizde mesela dolarınız var, bunu euro'ya çevireceksiniz, parite yapacaksınız, arada TL işlemi olmuyor. Elinizdeki doları önce TL'ye çevirirseniz, TL ile tekrar euro satın alırsanız bu olmaz. 100 euro'luk bir işlemde 10 euro gibi bir kaybınız oluyor. Paritenin önemi, arada para kullanmadan değiş tokuş yapılması.

Elinizde mesela dolarınız var, bunu euro'ya çevireceksiniz, parite yapacaksınız, arada TL işlemi olmuyor. Elinizdeki doları önce TL'ye çevirirseniz, TL ile tekrar euro satın alırsanız bu olmaz. 100 euro'luk bir işlemde 10 euro gibi bir kaybınız oluyor. Paritenin önemi, arada para kullanmadan değiş tokuş yapılması."

Doları olan yatırımlarını altına çeviriyor! Uzmanından açıklama... - Sayfa 4

"Dolar endeksi 109'a kadar yükseldi. Diğer yabancı para birimlerine de yatırım yapabilirsiniz. İsviçre frangı olsun, sterlin olsun. Sterlinle sizi ocak ayında tanıştırmıştım. Ciddi anlamda değer kaybeden, önü açık bir para birimidir. Parite ile dolarınızı takas işleminde yine gerçekleşleştirebilirsiniz. Elinde dolar olanlar bugünlerde çok şanslı. Eylül ve ekimle birlikte euro ve sterlinde ciddi toparlanmalar bekliyor olacağım.

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımına yeniden gitmesiyle bu da euro ve sterlinin toparlanmasına neden olacaktır. Teknik düzeltme ile ciddi değer artışları görebiliriz.

Bunu altın ve gümüş üzerinden de yapabilirsiniz. Elinde dolar bulunduran, bugünlerde oldukça şanslı. Çünkü altın ons ve gümüş ons fiyatında da ciddi düşüşler yaşandı. Şu anda gram altın/TL fiyatı yüksek. İçeride düşmüyor. Ekranlardakinin aksine gram altın/TL fiyatı şu anda 981 lira. Serbest piyasalara geldiğinizde o televizyonlardaki rakamların geçerli olmadığını göreceksiniz. Gram altın/TL için söylüyorum bunu ama paritelere baktığınızda dünya ucuz altın almaya devam ediyor. Dünyada dolarla emtia alanlar, şu anda dünyada ucuz altın topluyorlar.

Temmuz ve ağustos aylarında 950-1000 lira aralıkları korunacaktır. Dolar/TL kurunda 17-18 TL aralığı, gümüş gramda 10-11 lira aralığı devam edecek. Temmuz ve ağustos ayında çok bir şey beklememek gerekiyor. Elinde dolar bulunduran yatırımcısı parite işlemi ile altın alırsa, ucuz altın alma şansına sahip olacaklar."