Anasayfa /  Ekonomi

Dolar yerine altın zirve yapacak!

Salgın ile ilgili olarak dünya piyasalarında sık sık hareketlenmeler başladı. Koronavirüsün yayılmasıyla altına yöneliş hızlandı. Goldman Sahs'dan ise Rus Rublesi ile ilgili flaş bir rapor geldi.

Abone ol
Abone ol 18 Kasım 2020 19:03

DOLAR VE DİĞER PARALAR DEĞER KAYBEDİYOR
Koronavirüs pandemisi dünya piyasaları üzerinde etkisini git gide artırıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin parası büyük ölçüde değer kaybetti, Değer kaybeden kurlar arasında sadece gelişmekte olan ülkelerin para birimleri yer almıyor. Dolar da dünya genelinde değer kaybediyor.

DOLAR, YERİNE ALTIN
Pandeminin etkisini iyice artırmasıyla büyük yatırımcılar ve birikimi olanlar dolar ve Euro gibi para birimlerine değil de altına yönelmeye başladı. Altına yöneliş nedeniyle 2020 yılında ONS fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşandı. Nitekim 1980'li yıllara kadar dünyada neredeyse altın kadar rezervi kadar nakit para bulunurken bugün dünyada toplam altın rezervinin 6-7 katı nakit para var. Durum böyle olunca insanlar dolar ile Euro'ya değil daha az bulunan ve güvenli liman olarak bilinen altına yöneldi. Altına yöneliş nedeniyle, bu değerli metalin fiyatları tavan yaparken tüm dünyada aniden ''aşı bulundu'' haberleri çıkmaya başladı. Aşı çalışmalarında yaşanan gelişmelerle birlikte altın fiyatlarında düşüş başladı.

 DOLAR VE EURO'YA DÖNÜŞ OLACAK MI?
Altında düşüş yaşanırken dolar ve Euro'ya dönüş anlamına gelmiyor. Çünki altında düşüş devam ederken dolar ve Euro'da da düşüş yaşana bilir. ABD ve AB ekonomisinin tekrar kapanma ihtimali ve hem dolar hem de fazla Euro basımı nedeniyle küresel piyasalarda her iki para birimi fazlasıyla var.

DOLAR DEĞİL RUBLE
Dünya devi Amerikan bankası Goldman Sachs'dan dolar ve ruble ile ilgili dikkat çeken bir rapor geldi. ABD seçimlerini vurgulayarak yayınladığı raporda doların 2021 yılında da değer kaybedeceği ifade edildi, Gelişen ülkelerin para birimlerinin daha güçlü artacağını açıkladı. Bu nedenle Rus Rublesi'nin oldukça yüksek değer kazanacağını ve Türk Lirası'nın önüne geçeceğini belirten banka stratejistleri yayımladıkları raporda, Goldman Sachs’ın Rus rublesi için Türk lirasına göre “çok daha iyimser” olduğunu öne sürdü. ABD seçimlerine doğru kayda değer ölçüde siyasi risk primi fiyatlanması nedeniyle notu yayınladıklarını belirten banka, gerekçe olarak bu bilgiyi aktrmış oldu.

Etiketler dolar altın euro ruble
Yorumlar