Anasayfa /  Ekonomi

Dolar ve Euro ne zaman düşüşe geçecek? Ünlü ekonomist tarih verdi

Merkez Bankası'nın faiz indirme kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da faiz indirimiyle ilgili yaptığı açıklamalar sonrası dolar ve Euro'daki yükseliş sürüyor, rekor üstüne rekor kırılıyor. ABD doları dün 13 liranın üstünde rekor bir artış gerçekleştirdi. Ekonomist Evren Devrim Zelyut, dolar ve Euro'nun düşüşe geçeceği tarihi açıkladı. İşte doları ve euroyu frenleyecek gelişme

Abone ol
Abone ol 24 Kasım 2021 10:39

Merkez Bankası'nın faiz indirme kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da faiz indirimiyle ilgili yaptığı açıklamalar sonrası dolar ve eurodaki yükseliş sürüyor, rekor üstüne rekor kırılıyor. ABD doları dün 13 liranın üstünde rekor bir artış gerçekleştirdi. Ekonomist Evren Devrim Zelyut, dolar ve euro'nun düşüşe geçeceği tarihi açıkladı. İşte doları ve euroyu frenleyecek gelişme...

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı sonrası piyasalarda yaşanan çalkantı sürüyor.

Dolar ve euro dün rekor kırarark tarihi bir seviyeye ulaştı.

Bütün bu gelişmeler Ekonomist Evren Devrim Zelyut'un 8 Ekim'de yaptığı bir değerlendirmeyi akıllara getirdi. Zelyut, döviz ile ilgili kabinenin bir son hamlesi olduğunu açıklamıştı.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan döviz cephesini sakinleştirmek, Avrupa ve ABD'den fon girişlerini tekrar ülkeye çekmek için iktidarın bir planın olduğunu açıkladı. Evren Devrim Zelyut, bu planın adını da 20 Kasım koydu. Zelyut'a göre 20 Kasım ya da 21 veya 22 Kasım sonrasında iktidar doları düşürmek için bir hamle yapacak. Zelyut'un açıkladığı tarihler ise 18 kasım'daki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun sonraki bir kaç gününe denk geliyor.

 İşte Evren Devrim Zelyut'un bu konudaki değerlendirmesi...

"AK Parti'nin dolar ile ilgili bir çıkış stratejisi var. Çünkü kur artışları konusunda oldukça köşeye sıkışmış durumdalar. Ve ne yapacaklarını sizlere anlatacağım. Elindeki silahlar ne, hangi silahları ne zaman kullanacak? Buna AK Parti'nin dolara 20 Kasım planı, ya da AK Parti'den 20 Kasım operasyonu diyebilirsiniz buna. Ya da AK Parti'nin dolarda oynayacağı son kart... İktidarda kalmak için bu doların ve enflasyonun inmesi lazım. AK Parti'nin ilk icraati neydi faizleri indirmek, çözüm oldu mu hayır. Peki ne yapacak AK Parti nedir alternatifleri? 5 seçenekleri var.

1-İhracatı artırmak. Ama ithalatı da artırdı. İthalatı artırdığın zaman seçmenin cebine para girmiyor. Bu seçenek işe yaramayacak.

2-Yapısal reformlar yapsa... Ama yapamıyor. Yapsa 5 yıldan önce sonucunu alamaz.

3-Varlık girişiyle doları dizginlemek. Türkiye gri listeye alındı, öyle büyük miktarlarla para girişi de olmaz artık.

4-Katar'dan Azerbaycan'dan para almak da yok. O kapıı da kapandı. Katar yapacağını yaptı, Azerbaycan da yaptı yapacağını...

İşte 5. yöntem 20 Kasım'da AK Parti'nin deneyeceği son operasyon, son kart.

 

Brunson serbest bırakılmıştı

2018'e dönelim. Ne olmuştu. Papaz Brunson serbest bırakıldı. Bırakıldığında dolar 7.21'di. Serbest bırakıldığı zaman üç ay içinde 5.11'e kadar geriledi dolar. 8. ayda bırakılmıştı rahip Brunson, eylül,ekim, kasım ayına kadar dolar düştü ve 5. 11'e kadar geldi. Nasıl bir sert düşüş.

Şimdi aynısını yapacaklar kasım ayı sonunda. Ekonomide Brunson etkisi yaratmak için ben size söylüyorum Osman Kavala serbest bırakılacak. 20 Kasım ile 30 Kasım arasında bir gün bunu bekleyin buradan bir haber gelecek.

 Burada amaç şu. Kavala'nın ABD ile ilgisi yok, Avrupa ile ilgisi var. AB bizim ticaret partnerimiz. ABD ve Avrupalı fon girişlerini ülkeye çekmek için Kavala kartını oynayacaklar. Ha Kavala kartıyla dolar nereye düşer. Dolar biraz düşer. Ama Kavala kartıyla dolar kalıcı olarak düşmez. Enflasyon biz de yapısal durumdan dolayı yukarı çıkıyor. Ve FED varlık alımının azaltılmasına karar verdi, 2022'in ortasına kalmadan faiz artırımına başladığında bu kurun üzerinde etkisi çok daha şiddetli olacak.

Dolayısıyla Kavala'nın bırakılması AK Parti'nin oynayacağı bu 20 Kasım kartının, 21 Kasım olur, 22 Kasım olur ama ekonomideki sıkıntılı gidişatı düzeltmeyeceğini sadece ay sonuna doğru pansuman yapacağını düşünüyorum. Bakalım AK Parti bu kartı oynayacak mı? Benim şahsi düşüncem Kavala kartının işe yaramayacağı."

KAVALA DURUŞMASI 26 KASIM'DA

İşte ekonomist Evren Devrim Zelyut'un Osman Kavala ile ilgili değerlendirmesi böyle. İş insanı Osman Kavala'nın duruşması ise 26 Kasım 2021 tarihinde görülecek. Zelyut'un iddiasına bakılacak olursa doların ateşini söndürmek için iktidar bu hamleyi yapacak ve Kavala serbest bırakılacak.

Yorumlar