Anasayfa /  Ekonomi

Dolar ve altın yatırımcıları dikkat! FED faiz kararı ne olacak?

Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararına odaklandı. Peki Fed'in faiz kararı ne olacak? Karar açıklandıktan sonra dolar ve altında yön ne olacak? Piyasa uzmanları yanıtladı.

Abone ol
Abone ol 02 Kasım 2022 19:56

Durgunluk sinyallerinin arttığı ABD ekonomisinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün vereceği mesajlar öncesi yatırımcılar temkinli duruşunu sürdürüyor. Peki Fed'in faiz kararı ne olacak? Karar açıklandıktan sonra dolar ve altında yön ne olacak? Piyasa uzmanları yanıtladı.

Uzman Ekonomist Belgin Maviş şu ifadeleri kullandı:

 Fed'in kasım ayı faiz açıklamasını bugün Fed Başkanı Powell açıklama yapacak. Piyasa beklentisine baktığımızda resesyon bekleyen ekonomistlerin oranı yüzde 45'ten yüzde 65'e çıkmıştı. Yine aynı ankette 90 ekonomistten 86'sı 75 baz puan faiz artırımı bekliyor. Yüzde 4 aralığına politika faizini yükseltecek.

Yatırım bankalarına baktığımızda Goldman Sachs'ın 2023'te Fed'in faiz artışlarına devam ederek politika faizini yüzde 5'e kadar yükselteceği öngörüsü var. Kasım ayı önemli ABD'de seçimler var. Biden'ın yeniden o koltuğa oturması için ekonomide bir takım şeyleri başarması gerekiyor. Fed'in herkes 75 baz puan beklediği noktada ben Fed'den 50 baz puan artış bekliyorum.

 Bilanço küçültme noktasında bir artış yapmazsa bu piyasayı pozitif etkiler. Ben 50 baz puan artış, hem de bilanço küçültme noktasında miktarda değişim yapmayacağını, büyümeyi ön planda tutacağını öngörerek küresel risklere dikkat çekerek faiz konusunda agresif adım atmayacağını düşünüyorum.

Fed'in biraz daha temkinli davranacağını, şahin açıklamalarda bulunacağını, bu toplantıda 50 baz puan artış yapacağını öngörüyorum.

Enflasyondaki artış yavaşlarsa faiz adımları enflasyonu frenlemeye yete mi bence yetmez. Önceki dönemlerdeki enflasyondan farklı bu enflasyon. Burada pandemi süreci var. Bir yandan sıkılaşmaya devam eden merkez bankaları var öte tarafta parasal genişlemeye devam eden merkez bankaları var.

ALTIN VE DOLAR KURU HAKKINDA

Doların, petrolün aşırı değerlendiği ortamda dengeler bozuluyor. savaşın tahribatı var. Merkez bankalarının faiz adımları konusunda ipin ucunu gevşeteceklerini, çok agresif faiz adımlarını atmayacağını düşünüyorum.

Altın fiyatlarına gelince Fed kararı öncesi dolar ve altın tarafında hareketleri görürüz. Ons tarafında 1646-1650 seviyesi kritik. 1660'ın üzerindeki yükseliş 1700'e doğru hareketi tetikler. Ons tarafında altının bilerek baskılandığını fiziki tarafta merkez bankalarının alımlarını hızlandırdığını düşünüyorum. Fed kararı öncesi altındaki yükselişi dolar endeksindeki geri çekilmeye bağlayanlar var. Bu biraz altını baskılamış gibi gözükse de ons tarafında yükseliş var. Bu da şunu gösteriyor. Her şey Powell'ın açıklamalarında şekillenecek.

 Dolar endeksinde tekrar 110 seviyelerine gelebilmek için Powell'ın açıklamalarını bekleyeceğiz. Altında 2023'ün 2. çeyreğinde yükselme potansiyeli görmemiz beklenti dahilinde.

FAİZ YÜZDE KAÇ SEVİYESİNDE TEPE YAPACAK?

Yüzde 4.5-5 aralığı tahminler seviyesidir. Ben tepe noktası olarak maksimum yüzde 4.5 seviyesi olacağını, onun öncesinde petrol fiyatlarında belirginleşen bir geri çekilme hareketi olabileceğini düşünüyorum. Her şey 2023'ün ikinci çeyreğinde netlik kazanacaktır.

Fed'in bundan sonraki toplantılarında faiz artışını yavaşlatması beklenitor ama aralık ayı öncesinde yavaşlamanın kasım toplantısında görebileceğimizi düşünüyorum. Yıl sonu faiz olarak yüzde 4-4.50 seviyesine doğru beklenti fiyatlanıyor ama ben bu seviyeye yaklaşmadan Fed'in bu yılı tamamlayabileceğini düşünüyorum. 

FED FAİZ KARARI AÇIKLANACAK. PİYASA BEKLENTİSİ NEDİR?

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya ise milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Fed'in 75 baz puan artırması bekleniyor. Fed'in yılı 50 baz puan artırım ile yüzde 4,25-4,50 aralığında kapatmasını bekliyoruz.

SİZCE FAİZ ORANI YÜZDE KAÇ SEVİYESİNDE TEPE YAPACAK?

Öyle ki faiz artırımlarının devam etmesi sonrasında Powell'ın ileriye dönük 'acı reçete' söylemi şimdilik rafa kalkmış görünse de Fed'in bugün 75 baz puanlık faiz artırımına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Piyasalar Fed Başkanı Powell'dan ileriye dönük projeksiyonlarda şahin mi yoksa güvercin mi olacağının cevaplarını arayacak. İyi büyüme verisine rağmen 3 aylık-10 yıllık ABD tahvil/bono getirileri arasındaki farkın 3 aylık bono lehine dönmesiyle tahvil piyasasında kriz fiyatlaması derinleşmiştir.

Bu sebeple yıl sonuna kadar 75+50 baz puanlık faiz artışı beklentisi yüzde 51.5'e yükselirken, enflasyon verisi sonrasında yüzde 70'lere kadar dayanan 75+75 baz puanlık faiz artırım beklentisi yüzde 42'ye geriledi.

 FAİZ ARTIRIMLARI ENFLASYON DİZGİNLEMEDE YETERLİ OLUYOR MU?

Her ne kadar istihdam ve büyüme verileri iyi gelmiş olsa da talep yönlü enflasyon üzerinde faiz artışlarının etkisi sınırlı kalmış olsa da 2019 yılındakine benzer bir şekilde piyasa katılımcıları, pay piyasalarından tahvil piyasalarına geçiş yaparak tahvil/bono getirilerini düşürme gücüne sahip. Böyle bir durumda ise gecelik ters repo miktarında azalış ve finansal sistem içinde bir likidite sıkıntısı yaratarak Fed'i sıkı para politikasından geri döndürmek için baskı yaratma olasılığı söz konusu.

FED FAİZ KARARI ALTIN FİYATLARINI NASIL ETKİLER?

Fed'in yılın son toplantılarında attığı adımlarda altın cephesinde fiyatlamalar öncesine oranla sert gerçekleşmeyecektir. Faiz artırımlarında tünelin sonunun görülmesi altında rahatlama sağlıyor; yukarı ataklar için daha istekli."

Yorumlar