Anasayfa /  Ekonomi

Dolar daha düşer mi? Dolar neden düştü? TL değerlenecek mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifa paylaşımı ve yeni Merkez Bankası Naci Ağbal'ın açıklamalarının ardından Türk Lirası değer kazanmaya devam ediyor. Serbest piyasada dolar/TL 8,05 TL'den, Euro/TL 9,55 TL'den, Sterlin/TL 10,57 TL'den işlem görürken, Gram altın da 505 TL'den işlem görüyor.

Abone ol
Abone ol 09 Kasım 2020 14:42

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifa paylaşımından sonra resmi bir açıklama yapılmadı. Albayrak'ın istifası ve yeni Merkez Bankası Naci Ağbal'ın açıklamalarının ardından piyasada değişiklik söz konusu oldu.

Güne düşüşle başlayan dolar/TL, 7.99 seviyesine kadar geriledi. Türk Lirası, dolar ve euro karşısında yüzde 5,5'ten fazla değer kazandı.

Şu dakikalarda dolar/TL 8,05 TL'den, Euro/TL 9,55 TL'den, Sterlin/TL 10,57 TL'den işlem görürken, Gram altın da 505 TL'den işlem görüyor.

Ons'u 1.953 dolardan fiyatlanan altında, çeyrek altın 829 TL'den, Cumhuriyet altını 3.284 TL satış fiyatıyla işlem görüyor.

Gümüş ise 6,65 TL'den işlem görüyor.

Diğer yandan BITCOIN 15.494 dolar seviyesinde.

Analistler, TCMB Başkanı Ağbal'ın açıklamalarının Türk lirası varlıkları olumlu etkilediğini belirtti. Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında Almanya'da dış ticaret dengesi ve Avro Bölgesi'nde yatırımcı güven endeksi verilerinin takip edileceğini kaydeden analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, ekonomik teşvikler, jeopolitik ve siyasi gelişmelere ilişkin haberlerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını bildirdi.

Ağbal, banka olarak temel amaçlarının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunu belirterek, "Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir." ifadelerini kullanmıştı.

Dolar düşer mi?
Milyonlarca kişi güncel döviz rakamlarına nereden nasıl ulaşacaklarını araştırıyor. yeniakit.com.tr anasayfasından anlık olarak Dolar ve Euro’nın ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz. Son günlerde en sık sorulan soru ise ‘Dolar düşecek mi? oluyor. 9 Kasım Pazartesi günü dolar haftaya sert bir düşüşle başladı.

Geçen hafta en düşük 8,3494 en yüksek 8,5832 seviyelerini gören dolar/TL, cuma gününü önceki kapanışa göre yüzde 1,2 değer kazancıyla 8,5235'ten tamamladı.

Yeni güne düşüşle başlayan ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın fiyat istikrarı ve iletişim konusundaki net ve sade açıklamalarının ardından 8,1840'a kadar sert gerileyen dolar/TL, 8,1960'tan işlem görüyor.

Euro /TL yüzde 3,7 azalışla 9,7530'dan, sterlin/TL yüzde 3,5 değer kaybıyla 10,8140'tan satılıyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantısı ve başkanlık seçiminin olduğu haftayı yüzde 1,8 değer kaybıyla 92,2 seviyesinden tamamlayan dolar endeksi, şu dakikalarda yatay bir seyir izliyor. Avro/dolar paritesi yüzde 0,1 artışla 1,1880'in üzerinde dengelendi. 

Yorumlar