Anasayfa /  Politika

Doğal gaz keşfi 10 yılın üzerinde ihtiyacımızı karşılayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğal gaz keşfini duyurmasının ardından, "Yıllık ortalama 45-50 milyar metreküp doğal gaz tüketimimiz var. Rezervlerimize 135 milyar metreküp daha ilave etmiş olduk. Böylece 540 milyar metreküpe ulaşmış olduk. Bu haliyle baktığımızda 10 yılın üzerinde ihtiyacımızı karşılayacak gibi duruyor." ifadelerini kullandı.

Abone ol
Abone ol 05 Haziran 2021 00:11

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filyos Limanı Açılışı ve Doğal Gaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni'nde açıkladığı 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfini CNN Türk ekranlarında değerlendirdi.

 "10 YILIN ÜZERİNDE İHTİYACIMIZI KARŞILAYACAK"

Bakan Dönmez yaptığı açıklamada, "Fatih Sondaj Gemimiz yine Sakarya Gaz Sahası'ndaki Amasra 1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptı. Fatih Sondaj Gemimiz tam 1 yıl önce bu bölgede çalışmalara başlamıştı. 1 yıl içerisinde 3. büyük keşfini yaptı. Bugün 135 milyar metreküp daha ilave etmiş olduk. Toplamda 540 milyar metreküpe ulaşmış olduk. Yıllık ortalama 45-50 milyar metreküp doğal gaz tüketimimiz var. Bu haliyle baktığımızda 10 yılın üzerinde ihtiyacımızı karşılayacak gibi duruyor. Yapılan hesaplamalar ve öngörüler buradan çıkacak gazın maliyetin ithal edilen gaza çok daha ucuz olacağını ortaya koyuyor.

"2023'TE TÜRKİYE'YE GELECEK"

2023'te bu gaz Türkiye'ye gelecek, sisteme bağlanacak. Sisteme bağlanmasıyla birlikte hesaplamalar yapılacak, bir indirim gerekiyorsa yapılacak. Beklentimiz şu: İnşallah 2023'te 10 sondajımızı tamamlamak. Bu arada o kuyular ile Filyos Doğal gaz İşleme Tesisi arasındaki doğal gaz denizaltı boru hattının inşaatını tamamlamış olmak. İlk etapta maksimum üretim olmuyor. 4-5 yıl içerisinde maksimum seviyeye ulaşmış olacak. 2023 için planladığımız günlük üretim miktarı yaklaşık 10 milyon metreküp civarında. Maksimum seviyeye ulaştığımızda bu rakam 15-20 milyar metreküpe ulaşabilir" dedi.

Etiketler Fatih Dönmez
Yorumlar