Anasayfa /  Medya /  Dizi

‘Payitaht Abdülhamid’ dizisindeki tarihi hatalar isyan ettirdi

Murat Bardakçı, Payitaht Abdülhamid dizisindeki tarihi hataları sıralamaya devam ediyor. Dizi için 'Ayıptan da öte bir iş' diyen Bardakçı, dizinin bazı sahnelerinde eski harflerle yazılan resmi belgelerdeki yanlışlıkları ele aldı.

Abone ol
Abone ol 27 Mart 2017 12:54

Şubat sonunda başlayan dizinin ilk bölüm sonrası Bardakçı, II. Abdulhamid’ döneminin anlatıldığı dizide ilk sahnenin mehter marşıyla başlamasına “O devirde mehter ne arar?” diyerek tepki göstermişti. Hataları sıralayan yazar, sarayda cümbür cemaat yapılan kahvaltı sahnesinin de Osmanlı’nın hiçbir sarayında mevcut olmadığını dile getirmişti.

'Herşey yanlış yazılıyor'

Bardakçı, bugünkü yazısında ise dizinin bazı sahnelerinde eski harflerle olan ve senaryo gereği gösterilen resmî belgelerin, mektupların, haritaların, vesaire evrakın neredeyse tamamının imlâsının yanlış olduğunu açıkladı:

“Dizinin bazı sahnelerinde eski harflerle olan ve senaryo gereği gösterilen resmî belgelerin, mektupların, haritaların, vesaire evrakın neredeyse tamamının imlâsı maalesef yanlış! Meselâ, başında “ayın” olması gereken “arz”ı “elif”, son harfi “he” olan “kara”yı da yine “elif” ve sonuna “he” konan “Harbiye”yi de aynı şekilde “elif” ile yazıyorlar; hattâ son hecesinde “elif”in bulunmadığı “nezaret”e de “elif” çekiyorlar ve bir “elif” merakıdır gidiyor! Son harfi “ye” olan “Çorlu”yu “vav” ile, “çürlü”, yani “hasta” yapmış; hükümetten gelen bir resmî yazıyı hazırlarken de üst tarafına İstiklâl Marşı'nın ilk mısralarındaki kelimeleri monte etmişler!” Sözcü.com


Yorumlar