Anasayfa /  Güncel

Dışişleri Bakanlığı: AİHM'in aldığı karar hukuktan yoksundur

Hami Aksoy, "AİHM'in Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırıları çerçevesinde ülkemiz aleyhine yaptığı ihtiyati tedbir başvurusu hakkında bugün aldığı karar hukuki dayanaktan tamamen yoksundur."

Abone ol
Abone ol 07 Ekim 2020 00:21

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırıları çerçevesinde ülkemiz aleyhine yaptığı ihtiyati tedbir başvurusu hakkında bugün aldığı karar hukuki dayanaktan tamamen yoksundur.

Ermenistan’ın temelsiz iddialarını desteklemek amacıyla sunduğu sosyal medya paylaşımları ile basın kesitlerine dayanarak ve hiçbir şekilde Hükümetimizin görüşüne başvurmadan aldığı kararla AİHM, inandırıcılığına ve itibarına darbe vurmuştur.

AİHM, çatışmalara doğrudan veya dolaylı olarak müdahil olan taraflara ve bu çerçevede Türkiye’ye çağrıda bulunurken, hukuki temellerden uzaklaşarak siyasi saiklerle hareket etmiş ve sahadaki gerçeklerden kopuk olduğunu göstermiştir.

AİHM, ne yazık ki, malum çevrelerin hukuku suistimal etme çabalarına alet olmuş ve 70 yıllık tarihinde insan hakları alanında elde ettiği itibarını lekelemiştir." Açıklamalarında bulundu.

 AİHM KARARI
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ermenistan tarafından 4 Ekim'de yapılan ve "Dağlık Karabağ bölgesinde, Türkiye aleyhine geçici tedbir kararı alınmasını" içeren başvurusunu görüşerek kabul etti.

AİHM'den yapılan açıklamada, Ermenistan tarafından yapılan başvurunun 7 yargıçtan oluşan bir daire tarafından incelendiği belirtilerek, Dağlık Karabağ bölgesinde taraflar arasında çatışmaların artması nedeniyle Mahkeme'nin, İç Tüzüğün "geçici tedbir" mekanizmasını düzenleyen 39'uncu maddesini işlettiği kaydedildi.

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye dahil, çatışmaya doğrudan veya dolaylı olarak katılan tüm devletleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) sivillere garanti ettiği hakların ihlaline katkıda bulunacak herhangi bir eylemden kaçınmaya ve Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerine saygı göstermeye çağırmaktadır" denildi.

Kararda ayrıca, mahkemenin Ermenistan'ın 29 Eylül'de yaptığı bir başka başvuru üzerine, "Azerbaycan ve Ermenistan'dan, özellikle askeri harekatta, sivillerin güvence altına alınan özellikle yaşamlarını ve sağlıklarını tehlikeye atarak, haklarının ihlaline yol açabilecek herhangi bir girişimden, özellikle askeri girişimlerden kaçınmalarını istediği" yönündeki kararı da hatırlatıldı. Taraflardan, AİHS'in 'yaşam hakkını' düzenleyen 2. maddesi ile 'işkence ve insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağını' düzenleyen 3'üncü maddesi başta olmak üzere, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki taahhütlerine uymalarının istendiğinin altı çizildi.

Yorumlar