Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

Üç aylar ne zaman başlıyor? Üç aylar duaları, mesajları

Üç aylar ne zaman başlıyor? Üç ayların önemi nedir? Üç aylarda neler yapılır? Üç aylarda hangi dualar edilir? Üç aylarda hangi ibadetler yapılmalıdır? 2017 dini ve resmi tatil günleri ne zaman? Üç aylar başladı mı? (Üç aylarda hangi günler oruç tutulur?)

Abone ol
Abone ol 30 Mart 2017 13:33

Günahların affedildiği ve duaların kabul ediliği bu aylarda Müslümanlar ibadetlerini yapacak. ÜÇ aylar ne zaman, üç aylar ibadetleri ve duaları nelerdir? Üç aylar orucu tutulur mu?

Birçok Müslüman’ın beklediği üç aylar nihayet başladı. İslam âleminin bol bol ibadet ile geçireceği üç aylar bugün itibarıyla Recep ayı ile başladı. Bu ay boyunca çeşitli ibadetlerle on bir ayın sultanı ve üç ayların son ayı olan Ramazan ayına hazırlanılacak. Peki üç aylarda hangi günler oruç tutulur?

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN?

İçinde bulunduğumuz 2017 yılında üç aylar, 30 Mart Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan geceden itibaren başlayacak. Aynı zamanda üç ayların başlangıcı olan gece, Regaip Kandili olarak kutlanacak.

Üç aylar, insanların kendi bedenlerini terbiye etmesi için, nefislerini sorgulamaları için, günahlarını affettirmek için güzel bir fırsattır. Bu özel günlerde her Müslüman, ibadetlerini tamamlamalı ve yapılması gereken her şeyi yapmalıdır.

Üç aylar dua ve tövbelerin kabul edilme ümidini arttıran özel günlerden oluşur ve Müslümanlar, günahlarını affettirmek ve dualarının kabul olması için üç ayları iple çekmektedir.

Allah, müminler için her sene birçok bereketli gün ve ay bahşetmiştir, üç aylar da bu kapsamdaki aylardan birkaçıdır. Her yıl Müslümanların heyecanla beklediği üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan’dır. Bu aylarda fazileti bol ve bereketli aylardan kabul edilmektedir. Recep ayına girildiğinde Peygamber Efendimiz (s.a.v): “Ya Rab! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır!” şeklinde dua ederdi.

Üç ayların önemli olma sebeplerinden birisi de Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in bu aylar hakkında birçok hadisi bulunmasıdır. Üç aylar hakkında ‘Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır.’ diyerek bu ayların önemini bizlere göstermiştir.

Üç ayların kutsal sayılmasının bir diğer sebebi de İslam dinindeki beş Kandil gecesinden dördünün bu aylar içerisinde ifa edilmesidir. Recep ayının perşembeye bağlayan ilk Cuma gecesi Regaip Kandil’idir. Bildirilene göre, bu gecede Efendimiz (s.a.v), Allah’ın manevi ikramlarına erişmiştir ve bu sebeplere de hacet ve şükür namazı kılmıştır.

Üç aylardaki diğer bir önemli gece de Miraç Kandil’dir. Recep ayının 27. gecesi kabul edilen bu gecede Efendimiz (s.a.v)’ın Miraç’a yükseldiği bildirilmiştir. Beş vakit namaz bu gecede Müslümanlara farz kılınmıştır ve Bakara ve İsra suresinin ayetleri de bu gecede nazil olmuştur.

Üç aylardaki diğer önemli geceler de Berat Kandili ve Mevlid Kandilidir. Bu gecelerde de bol bol ibadet edilmeli ve geçmiş günahlardan dolayı tevbe edilmelidir.

ÜÇ AYLARDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Üç aylarda en faziletli olan ibadetlerden birisi oruç tutmaktır. Oruç tutarak hem gün boyunca yaptığımız ibadetlere anlam yükler hem de diğer insanları daha iyi anlarız. Dinimizde belirli bir zamanda tutulan oruç sadece Ramazan ayına özeldir, yani bunun dışında üç aylar adı altında bir oruç şekli bulunmamaktadır. Ramazan ayının dışındaki üç aylarda oruç tutulmalıdır, fakat tamamı oruçlu geçirilmelidir diye bir hadis-i şerife rastlanmamıştır.

Üç aylar Müslümanların kendilerini temizleme, toparlama ve iyileştirme ayı olduğundan dolayı yapılan ibadetler de bu yöndedir. Bu ayda bol bol okumalar yapılmalıdır. Dinimizle alakalı bir İlmihal alarak okuyabilir ve bilmediğiniz konularda bilgiler alabilirsiniz. Bu kitaplardan öğrendiklerinizi hayatınıza yansıtabilirsiniz.

Beş vakit namaz üç ayları içerisinde farz kılınmıştır. Öncesinde namazını kılamayan kişiler bu ay içerisinde namaza başlamalı ve sonrasında da devam ettirmelidir. Kişi Zekâtını, Kur’an’a, sünnete ve fıkha uygun bir şekilde ihtiyacı olan kişilere vermelidir. İhtiyacı olan kişilere yardım etmek de bir çeşit ibadet yerine geçmektedir.

Üç aylar içerisinde iyi insan olunmalı ve israftan kaçınılmalıdır. Küsler varsa barıştırılmalı ve araları yapılmalıdır.

Üç aylar boyunca Peygamberimizin yaptığı dualar tekrar edilmeli ve benimsenmelidir. Hz. Muhammed (s.a.v)’in bu aylar boyunca yaptığı dua şu şekildedir: “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl; Şehr-i Ramazan’ı affımıza vesile eyle.”

Üç aylar boyunca bol bol Kur’an-ı Kerim okunmalı ve mümkünse okuyan kişiler dinlenmelidir. Allah’a olan bağlılık duyguları yenilenmeli ve kuvvetlendirilmelidir. Bu ay boyunca Efendimize salat ve selamlar getirilmeli ve O’nun şefaati ümit edilmelidir.

RAMAZAN AYI 2017 NE ZAMAN?

2017 Dini takvimine göre bu yıl üç aylar 29 Mart 2017'de, Ramazan ayı ise 27 Mayıs 2017'de başlayacak. Üç gün sürecek Ramazan Bayramı'nın ilk günü 25 Haziran Pazar gününe denk gelecek.

- 29 Mart 2017 - Çarşamba Günü | Üç Ayların Başlangıcı

- 27 Mayıs 2017 - Cumartesi Günü | Ramazan'ın Başlangıcı

- 21 Haziran 2017- Çarşamba Günü | Kadir Gecesi

- 24 Haziran 2017- Cumartesi Günü | Arefe

- 25 Haziran 2017– Pazar Günü| Ramazan Bayramı 1. Gün

- 26 Haziran 2017- Pazartesi Günü | Ramazan Bayramı 2. Gün

- 27 Haziran 2017 - Salı Günü | Ramazan Bayramı 3. Gün

ÜÇ AYLAR DUALARI

Bismillahirrahmanirrahim,

 

Allahümme barik lena fi Recebe ve Şaban ve belliğna Ramazan vahtim lena bil’iman ve yessir lena bil’Kur’an

 

RECEB-İ ŞERİF DUALARI

 

10 Gün Subhanallahil Hayyi’l-Kayyûm

 

10 Gün Subhanallahil Ehadi’s-Samed

 

10 Gün Subhanallahil Gafuru’r-Rahîm

 

ŞABAN-I ŞERİF DUALARI

 

10 Gün Yâ Lâtif (Celle Şanühu)

 

10 Gün Yâ Rezzak (Celle Şanühu)

 

10 Gün Yâ Aziz (Celle Şanühu)

ÜÇ AYLAR MESAJLARI

- “Allah’ım Receb ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır.” Amin.

- Bu mübarek günlerde yapacağımız ibadetlerle İnşaallah cennetin kapılarının sonuna kadar açılması dileğiyle, mübarek Üç Aylarınızı tebrik ederim.

- Bütün din kardeşlerimin dolu dolu geçireceği mübarek Üç Aylarını tebrik ederim.

- Receb, Şaban ve Ramazan aylarında bütün günahlarımızın affedilmesi dileğiyle, bu mübarek günler hayırlara vesile olur İnşaallah.

- Aldığımız her nefeste Rabbimizi anarak geçireceğimiz mübarek aylar olması dileğiyle…

- Affımıza vesile olması dileklerimle, mübarek Üç Aylarınızı tebrik ederim.

- Tüm İslam aleminin mübarek Üç Aylarını kutlar, hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allahtan dilerim.

- Ellerin semaya, dillerin duaya gönüllerin mevlaya yöneldiği mübarek Üç Aylarınızı tebrik ederim


Yorumlar