Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

Regaip Kandili ne zaman kutlanacak? Regaip Kandili nedir? Regaip Kandili'nde okunacak dualar

Regaip Kandili nedir? Ne zaman kutlanır? Regaip Kandili, Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk cuma gecesidir.

Abone ol
Abone ol 06 Mart 2019 10:51

Bu sene Regaib Kandili, Recep ayının ilk gününe denk gelmiştir. 2019 yılında Regaib Kandili 7 Mart tarihinde idrak edilecek. Müslümanlar bu önemli günde bir yandan ibadetlerini aksatmamaya çalışacak diğer yandan da sevdikleri ile en güzel kandil mesajları paylaşacak. Bu güzel günde özel Kandil mesajları ile siz de sevdiklerinizi mutlu edin.

Regaip Kandili ne demek?Regaip Kandilinin önemi nedir?

Regâib, arapça bir kelimedir ve herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarfetmek demektir. Ragbet edilen duaların, Regaib Kandilinde kabul olacağı düşünülür. 

Profesör Doktor Nihat Hatipoğlu Regaip Kandilinin önemini kamuoyuna verdiği demeçlerde şu şekilde aktarır. “Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir.

“Regaib Gecesi Ramazan ayının da ilk habercisi olma şerefini taşıyor”

Regaip kandili ihsan gecesidir ve fazileti de bundan gelir. Regaip gecesi doğrudan Kur’an-ı Kerim kaynaklı olmasa da üç ayların başladığını böylece Ramazan ayının teşrifinin yaklaştığını idrak etmemiz için bir uyarı gibi algılanır. Osmanlı zamanında kandiller yakılarak dikkat çekilirdi bu yüzden Regaib Kandili denmeye başlandı. Dini kültürün yanı sıra tasavvuf geleneği ve kültüründe de bu kandil diğer kandiller gibi önemli bir yere sahiptir ve özenle geçirilir. Günahların bağışlanacağına, edilen duaların kabul olacağına, İbadetlerin sevaplarının katlanacağına inanılan Mübarek Regaip Kandili, 2019 yılında, 7 Mart 2019 Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece kutlanacak. 

Regaib Kandilinde Neler Yapılır




Kur'an-ı Kerim okumak


Gündüzünde oruç tutmak


Günahlarımızın bağışlanması için Allah'tan af dilemek


Peygamberimiz Hz Muhammed(sav)’e bol bol salât ve selam okumak


Dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua etmek


Tefekkürde bulunmak


Kaza namazları kılmak


Hastaları, yaşlıları ziyaret etmek


Yoksulları, öksüz ve yetimleri sevindirmek


Dargınlıkları bitirmek


Hacet namazı kılmak 




Üç Aylardan Recep Ayı’nın Fazileti 

*Recebü’l-asabb’ da denilir yani iyiliklerin isabet ettiği aydır.

*Tövbe ayı da denilmiştir. Bolca istiğfar etmemiz için.

*Azar azar oruç tutulur. Yani aslında Ramazana hazırlıklar başlar.

*”Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse bu aylarda kendinize zulmetmeyin.” (Tövbe Suresi/36)Haram aylar:Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep’tir. Bu aylarda savaş yapmak yasak olduğu için bu adı almıştır. Câhiliye devrinde Araplar arasında iç savaşlar eksik olmazdı. Yalnız haram aylarda savaş yapılmazdı. 

Recep ayında Hz Muhammed(sav) 

Said İbn Cübeyr’den (r.a.) nakledildiğine göre: “Recep ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbn Abbas’ı (r.a.) dinledim şöyle demişti: “Resulullah Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz; galiba hiç yemeyecek (ayın her gününde oruç tutacak) derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi (ki biz galiba hiç oruç) tutmayacak derdik. (Ebu Davud, Sünen, K. Savm 56, (II, 811)) 

Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle dua ederdi: “Allah’ım Recep ve Şaban’ı bize mübarek eyle, bizi Ramazan’a ulaştır.’ 

Efendimiz(sav) şöyle buyurmuştur:

«Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri çevrilmez. Bunlar:




Recebin ilk cuma gecesi


Şabanin onbesinci gecesi


Cuma geceleri


Ramazan bayramı gecesi


Kurban bayramı gecesi'dir.» 




Regaip Kandili namazı nasıl kılınır?

Mahmud Sami Ramazanoğlu (k.s.) Dualar ve Zikirler kitabında Regaip Gecesi kılınacak nafile namazı şöyle anlatılmaktadır:

Leyle-i Regâib’den evvelki perşembe günü oruç tutulup akşam birkaç lokma iftar edip akşam namazını edadan sonra iki rek’atta bir selâm vermek üzere oniki rek’at nafile namaz kılınacaktır. 

Her rek’atta Fâtiha’dan sonra üç kere “Kadir” suresi ve oniki kere “İhlâs” sûresi okunacaktır.

Veyahud bir kere “Kadir” sûresi ve üç kere “İhlâs” sûresi.

Namaz tamam olduğunda yetmiş kere: 

Okunuşu: “Allahumme salli alâ seyyidinâ Muhammedinin nebiyyil ümmiyyi ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellim.”

“Allah’ım, ümmî nebî Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eyle!” duâsı okunacakdır.





Sonra secde edilip secdede yetmiş kere: 

Okunuşu: “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh”

“Bizim Rabbimiz, Rûh’un ve melâike-i kirâmın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pâk ve yücedir.” 

Secdeden baş kaldırıp otururken yetmiş kere: 

Okunuşu: “Rabbigfir verham vetecevez amme teğlemü inneke entel eazzul ekram.”

“Rabbim, beni mağfiret et, bana rahmet et, bildiğin bütün kusurlarımdan geç, onları bağışla, şüphesiz Sen en yüce ve en kerîmsin.” duâsı okunacak. 

Tekrar secde edip yine yetmiş kere: 





Okunuşu: “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh”

“Bizim Rabbimiz, Rûh’un ve melâike-i kirâmın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pâk ve yücedir.” duâsı okunacak. 

Ve sonra secdede iken dünyevî ve uhrevî ne haceti varsa Allah(cc)’den niyaz edilecektir. Sonra kişi secdeden başını kaldırıp namaz ve duâsı tamam olmuş olur. 

Dua Nasıl Edilir

En güzel dua satırdan değil sadırdan yapılır. Kalbe dokunan, eller kocaman açılıp o taa derinden yapılan duaların yerini tutmasa da birkaç örnek verelim: 

. “Bize karşı düşmanlık duygularıyla oturup kalkanların kalplerini yumuşatmak murat ediyorsan, bize ve gönüllüler hareketine karşı onların kalplerini yumuşat ve sinelerini daim bir sevgiyle doldur!”

“Ey kalpleri evirip çeviren Sultanlar Sultanı! Bizim kalplerimizi de, onların kalplerini de sevdiğin ve hoşnut olduğun güzelliklere çevir Ya Rabbi! Sen bizlere bizi aşan istidat ve kabiliyetler ver ve lütfedeceğin bu kabiliyetleri senin rızan yolunda kullanmayı bizlere nasip eyle ya Rabbi!”

“Allâhım! Senin rızanı umarak camimizde toplandık, huzuruna geldik, boynumuzu büktük, elimizi açtık, bizi kapından boş çevirme. Ey Yüce Rabbimiz! Yüce kitabın Kur’ân ile bizleri huzura ve mutluluğa ulaştır. Kur’ân’ı okumayı, anlamayı ve gereği gibi yaşamayı hepimize nasip eyle. Ey Rabbimiz! Yaptığımız hatalara, kusurlara, günahlara pişman olduk, tövbe ediyoruz, bizi bağışla.”

“Mescitlerimizde Kur’an okunuyor, minarelerimizden dinin temeli ezanlar yükseliyor; Ve biz mabetlerimizde, mescitlerimizde bülbülü hoş eda nağmeler dinlemeye erdik, sen bu nağmeleri kesip bizi inkisara itme ya Rabbi. Hazret-i Muhammed’i güldüren, Kur’an’ın manasını güldüren, Eslâfı, ervahı, eşbahı güldüren bu manzarayı makûs edip bütün bu gülenleri şu mübarek gece hürmetine ağlatma ya Rabbi.”

“Dünya ve ukbâ kazancı adına ne ciddî bir hesap ne de tutarlı bir plâna sahibiz. Kazançlar kuşağında sürekli kaybediyoruz; Kaybederken de muhtemel daha kötü durumlarla teselli olmaya çalışıyoruz. Zamanı suçlama, şartlara lânetler yağdırma da ayrı bir avunma yolu. Bütün bunlara rağmen ya Rabb!, Bizi bize bırakmaman en büyük dileğimiz. Kendimiz edip kendimiz bulsak da, Rahmetin, istihkaklarımıza lütuf televvünlü haklar bahşedecek genişlikte. Sen bizlere lütfunla muamelede bulun ya Rabbi!” 

Kuran-ı Kerim’de dua ile ilgili ayetleri 

“Rabbinize alçak gönüllüce ve için için dua edin. Çünkü O, haddi aşanları sevmez.” A’râf Sûresi/55 

“Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.” Bakara Sûresi/186 

“Allah, bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. Onun kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. (Şöyle diyerek dua ediniz): “Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.” Bakara Sûresi/286 

2019 Kandil günleri tarihleri




7 Mart 2019 Perşembe Regaib Kandili.


8 Mart 2019 Cuma Üç Aylar başlangıcı


2 Nisan 2019 Salı günü Miraç Kandili


19 Nisan 2019 Cuma günü Berat Kandili


6 Mayıs 2019 Pazartesi Ramazan başlangıcı


31 Mayıs 2019 Cuma Kadir Gecesi


8 Kasım 2018 Cuma Mevlid Kandili



Yorumlar