Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

Regaip kandili için nasıl niyet edilir? Regaib Kandili’nde yapılacak 9 ibadet…

Regaib Kandili, İslam alemi için en mübarek günlerden biridir. Regaip Kandili ne demek, bu özel günde neler yapmak gerekiyor? Bereketi ile üç ayların habericisi olarak da kabul edilen Regaip Kandili için hangi ibadetler edilir merak ediliyor.

Abone ol
Abone ol 07 Mart 2019 15:27

Regaib Kandili, İslam alemi için en mübarek günlerden biridir. Regaip Kandili ne demek, bu özel günde neler yapmak gerekiyor? Bereketi ile üç ayların habericisi olarak da kabul edilen Regaip Kandili için hangi ibadetler edilir merak ediliyor.

Regaip Kandili, dualar ve ibadetlerle rağbet ve bereketi arttırdığına inanılan, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’ın ana rahmine düşmesini ifade eden kutsal gündür. İslam alemi ve Müslümanlar için kutsal günü ibadet ederek geçirmek isteyenler, Regaib Kandili günü niyet nasıl edilir, neler yapılır merak ediliyor. Regaip Kandili’nde nasıl niyet ve ibadet etmeliyiz haberimizde yer alıyor.

REGAİB KANDİLİ GÜNÜ YAPILABİLECEK İBADETLER

1 – Oruç tutmak; Recep ayının ilk Cuma gecesine denk gelen Regaip Kandilinin öncesinde yani Perşembe günü Allah dostları oruç tutulmasını tavsiye etmişlerdir.

2- Kaza ve Nafile namazı kılmak; En mühim hususlardan biri, namazdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

3 – Kuran- ı Kerim okumak; Allah dostları Regaip Gecesi'nde çokça Kur'ân-ı Kerîm okunmasını tavsiye buyurmuşlardır.

4 – Tevbe İstiğfar etmek; Allah Teâla şirke düşmeyenlerin büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. (bk. Müslim, Îman, 279)

Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-: Efendimiz: “Ben, günde yüz kere istiğfâr ederim…” (Müslim, Zikir, 42) buyurmuşlardır.

En güzel Regaip Kandili mesajları! Regaib Kandili için güzel sözler...En güzel Regaip Kandili mesajları! Regaib Kandili için güzel sözler...

5 – Dua etmek; Bu mübârek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır.

6 – Salavat getirmek; Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e salavat getirmeyi Allah Teâla emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının gideririleceği bildirilmiştir.

7 – Sadaka vermek: Allah yolunda infakta bulunup sadaka vermenin kişiyi pek çok tehlike ve belâlardan muhâfaza edeceği, buna ilâveten sadaka sahibini muhabbetullâh'a nâil eyleyeceği unutulmamalıdır. Bu müstesnâ geceler de sadaka vermeye en güzel vesilelerdir.

8 – Hamd etmek ve şükür halinde bulunmakİ u mübârek gecelerde Rabbimize çokça hamd etmeli ve şükür halinde bulunmalıyız.

Âyet-i kerîmede “Ölümsüz ve daima diri olan Allah'a güvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et!…” (Furkân sûresi, 58) buyrulmaktadır.

9 – Allah’a çokça zikiretmek; Mübârek gecelerde Rabbimizi zikretmeye daha çok önem verilmelidir.

Kandil hangi güne denk geliyor? 2019 kandil günleri: Regaib kandili ne zaman?Kandil hangi güne denk geliyor? 2019 kandil günleri: Regaib kandili ne zaman?

REGAİB KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Recep ayı başlangıcı 2019. Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bazı âlimlerin açıklamasına göre, Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuşmuş olmakla, Yüce Allâh’a şükür için on iki rekat namaz kılmıştır.

Regaip kandili anlamı. Peygamber Efendimiz’in -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu Regâib gecesinde, ana rahmine düşmüş olduğuna dâir olan bir rivâyet uygun görülmemektedir. Çünkü bu gece ile Hazret-i Peygamberimizin doğumu arasındaki zaman, bu hesaba aykırı düşmektedir. Üç aylar ne zaman. Ancak Hazret-i Âmine’nin, Peygamber Efendimiz’e hâmile kaldığını bu gece anlamış olması düşünülebilir. Sebep ne olursa olsun, bu gece pek mübârek bir gecedir. Zaten Regâib; istenilen, değeri çok olan, bağış, ihsân, ikrâm ve nefis şeyler demektir. “Râğibe” kelimesinin çoğuludur.

Regaip kandilinde oruç tutmanın önemi

Peygamber Efendimiz “Bir kimse Recep ayında oruç tutsa, Allah Teâlâ tarafından üç türlü lütûf ve inâyete mazhâr olur. Bunlardan biri, Allah Teâlâ onun geçmiş günahlarının tümünü mağfiret eder. İkincisi, ondan sonraki hayatında da onu korur. Üçüncüsü, mahşer yerinde, susuzluktan emîn olur.” buyurduğunda, orada bulunanlardan bir yaşlı ve pîr-i fânî ayağa kalkıp;

” -Yâ Rasûlallâh!.. Ben Recep ayının hepsini oruç tutamam” dediğinde, Peygamber Efendimiz:

“Sen Receb ayının birinci, onbeşinci ve sonuncu günleri oruç tut, hepsini tutmuş sevâbına kavuşursun. Çünkü sevaplar, on misli yazılır. Fakat sen, Receb-i şerîf’in ilk Cum’a gecesinde gâfil olma ki melekler o geceye Regâip gecesi demişlerdir.Zira o gece, gecenin üçte biri geçtikten sonra göklerde ve yerde bir melek kalmaz, hepsi Ka’be-i Muazzama ve etrafında toplanırlar.” Allah Teâlâ onların bu toplanmalarına muttalî olunca onlara hitâben: -Ey meleklerim, dilediğinizi benden isteyiniz!.. buyurur. Onlar, -Yâ Rabbi!.. İstediğimiz, Receb ayında oruç tutanları mağfiret etmendir, deyip isteklerini arz ederler. Allah Teâlâ: -Ben Receb ayında oruç tutanları mağfiret ettim, buyurur.” dedi. (Gunye 1/181-182)


Yorumlar