Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

Miraç gecesinin önemi ve fazileti nedir? Miraç gecesinde neler yaşandı? Miraç Kandili’nde yapılacak dua ve ibadetler nelerdir?

Miraç Kandili nedir? Miraç gecesinin önemi ve fazileti nedir? Miraç gecesinde neler yaşandı? Miraç Kandili’nde yapılacak dua ve ibadetler nelerdir? 2019 Miraç Kandili hangi güne denk gelir? Hicri takvime göre Recep ayının 27. gecesine Miraç gecesi denir. Miraç kelime anlamı itibariyle göğe çıkma, yükselme anlamlarına gelir.

Abone ol
Abone ol 06 Mart 2019 10:56

Hicri takvime göre Recep ayının 27.  gecesine Miraç gecesi denir. Miraç kelime anlamı itibariyle göğe çıkma, yükselme anlamlarına gelir. İsra ve Miraç hâdisesi, Peygamber Efendimizin (s.a.v) hicretinden 18 ay evvel vuku bulmuştur. İsra olayı, Peygamber Efendimizin (s.a.v) Mescid-i Haram’da evinden, Mescid-i Aksa’ya olan gece yolculuğuna; Miraç ise Mescidi Aksa’dan Allah’ın huzuruna yükseldiği hadisesine denir. Peygamber Efendimiz(sav) bu gece pek çok ikrama kavuşmuş olmakla birlikte hiç bir kulun ulaşamayacağı manevi alemlere varmıştır. İşte bu gece her yıl Miraç Kandili olarak idrak edilir. 2019 yılında Miraç Kandili 2 Nisan Salı günü iştirak edilecek. 

Miraç Gecesinin Fazileti Nedir? 

Hak Dostları tarafından Miraç gecesinin Kadir gecesinden sonra en faziletli gece olduğu söylenir. İsra ve Miraç olarak ifade edilen bu ilâhî ikram, bütün beşerî perdeler kaldırılarak idraklerin ötesinde ve tamamen ilâhî ölçülerle gerçekleşen bir olaydır. Meselâ, beşerî manada mekân ve zaman mefhumu ortadan kalkmış, milyarlarca insan ömrüne sığmayacak kadar uzun bir yolculuk, bir saniyeden daha az bir zaman içerisinde vuku bulmuştur. Hz Muhammed(sav)’in geri döndürüldüğünde yatağının hala sıcak olduğu rivayet edilir.

Hak Teâlâ buyurur:

“Kulunu (Hz Muhammed sav’i) bir gece, Mescid-i Harâm’dan kendisine bazı ayetlerimizi göstermek için, etrafını mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilen, hakkıyla görendir.”(el-İsrâ, 1) 

Miraç Gecesi Hz Muhammed(sav) verilen hediyeler

Peygamberimize (s.a.v) “Peygamberlerden hiçbiri Senden evvel, ümmetlerden hiçbiri de Senin ümmetinden evvel cennete girmeyecektir!” müjdesi verilmiştir. (Râzî, XXVIII, 248) 

Müslim’de rivayet edilen bir hadis-i şerifte şöyle buyrulur: “Rasülullah (sav)’e Miraçta üç şey verildi: Beş vakit na­maz, Bakara suresinin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi” (Müslim, Îman, 279) 

Miraç Gecesi Yapılacak İbadetler

1.     NAMAZ KILMAK

Miraçtaki en mühim hususlardan biri, beş vakit namazın farz kılınmasıdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.  Bu geceye özel toplanıp, cemaatle namaz kılınması bidat sayılmaktadır. Zaten, Teravihten başka hiçbir nafile namazın, cemaatle kılınması sünnet değildir, mekruh sayılır.



Mahmud Sami Ramazanoğlu (k.s.) Dualar ve Zikirler kitabında “Miraç Gecesi Namazı”nı şöyle anlatılmaktadır:



“Receb-i Şerîf’in yirmiyedinci gecesine müsadif olan mübarek Leyle-i Miraçta 12 rekat nafile namazı kılınır. Her rekatta Fatiha ve sonrasında istenilen başka bir sure okuyarak iki rekatta bir selâm verilir. Sonrasında 100 kere: 



Okunuşu: “Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber.”



Anlamı: “Allah’ı tesbih ederim/bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim, hamd Allah’a mahsustur, Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah en büyüktür.”  Sonra 100 kere istiğfar ve 100 kere salavat çeker. Bunlardan sonra da kendisi için istediği şekilde dua eder.”

                (Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hazret-i Muhammed Mustafa-1, Erkam Yayınları)

2.     ORUÇ TUTMAK



Ramazanı Şerif’e bizi hazırlayan bu mübarek Berat kandilinde oruç tutmanın fazileti çoktur. Peygamber Efendimiz “Bir kimse Recep ayında oruç tutsa, Allah Teâlâ tarafından üç türlü lütuf ve inayete mazhar olur. Bunlardan biri, Allah Teâlâ onun geçmiş günahlarının tümünü mağfiret eder. İkincisi, ondan sonraki hayatında da onu korur. Üçüncüsü, mahşer yerinde, susuzluktan emin olur.” buyurdu. (Gunye 1/181-182)

3.     KURAN OKUMAK



Kuran okumanın her gece gibi bu mübarek Berat gecesinde de fazileti çoktur. Hadis-i şerifte söyle buyrulmuştur: “Her kim geceleyin Bakara Suresi’nden bu iki ayeti okursa ona yeter.” Bahsedilen son 2 ayet olan Amenerrasülü’dür Başka bir hadiste Ebû Zerr (ra), “Yâ Rasûlallâh! Bana nasihatte bulun!” dediğinde Âlemlerin Efendisi:“Kuran okumaya ve Allah’ı zikretmeye bak, çünkü Kuran yeryüzünde senin için bir nur, gökyüzünde de bir azıktır.”buyurmuştur. (İbn-i Hibbân, II, 78)

4.     TÖVBE İSTİĞFAR ÇEKMEK

Günahlarımızın bağışlanması için bu gecede bolca tövbe istiğfar çekilir. Peygamber Efendimiz(sav): “Ben, günde yüz kere istiğfar ederim” (Müslim, Zikir, 42) buyurmuşlardır. 

Tövbe istiğfar: "Allâhümme ente Rabbî, Lâ İlâhe İllâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve va'dike me'steta'tü, eûzü bike min şerri mâ sana'tü, ebûü leke bi ni'metike aleyye ve ebûü bi zenbî fe'gfirlî fe innehû lâ yeğfiru'z-zünûbe illâ ente"



Anlamı:"Allah'ım! Sen benim Rabbımsın! Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Beni sen yarattın. Ben senin kulunum; gücüm yettiği kadarıyla senin akdin ve va'din üzere bulunuyorum. Yaptığım fenalıkların şerrinden sana sığınırım. Üzerimde olan nimetlerini itiraf ederim, günahımı da itiraf ederim. Beni bağışla; çünkü senden başka hiçbir kimse günahları mağfiret edemez."

5.     DUA ETMEK



Kulu kul yapan dualarıdır. Bu gecede kabul olacağına inanarak dua edilir. Ayeti kerimede şöyle buyurur: “(Ey Rasûlüm!) De ki: Sizin dua ve niyazlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye değer versin?” (el-Furkân, 77)

6.     SALAVAT GETİRMEK



Miraç hadisesinin mucizesini düşünerek salavat getirilir. İçinde Hz Muhammed(sav)’in olduğu her şey güzelleşir. Bir defasında Rasûl-i Ekrem Efendimiz, sahabelerden birinin Allah’a hamd ve Rasulü’ne salevat getirerek duaya başladığını gördüğünde, onu takdir ederek: “Ey namaz kılan zat! Dua et, (duana hamd ve salavat ile başladığın müddetçe) duan kabul olunur.” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 64/3476)

Salavat: "Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd."

"Allahümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ bârekte alâ İbrahim'e alâ âli İbrahime, inneke hamîdun mecîd."



Anlamları:"Allah'ım! Muhammed'e ve ailesine rahmet kıl, tıpkı İbrahim'e ve ailesine rahmet kıldığın gibi. Sen övülmeye lâyıksın, şerefi yücesin."

"Muhammed'i ve ailesini mübarek kıl, tıpkı İbrahim'i ve ailesini mübarek kıldığın gibi. Sen övülmeye lâyıksın, şerefi yücesin." (bk. Buhârî, da'avât 33: Müslim, salât 66-68)

7.     SADAKA VERMEK



Sadaka her hastalığı ve belayı def eder. Bu mübarek Berat Kandili gününde sadaka vermeye özen gösterilir. Kuranı kerimde şöyle buyurur: “Allah yolunda infak edin! Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Bir de ihsanda bulunun. Zira Allah, muhsinleri (iyilikte bulunan, işini güzel yapan ve ihsan şuuru ile yaşayanları) sever.” (el-Bakara, 195)



Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- zengin-fakir her mü’mini infâka teşvik eder; bir hurmadan başka bir şeyi olmayan için; “Yarım hurmayla da olsa cehennem ateşinden korunun, onu da bulamazsanız güzel ve hoş bir söz ile korunun.” buyururdu. (Buhârî, Edeb, 34)

2019 Kandil Günleri Tarihleri




7 Mart 2019 Perşembe Regaib Kandili


8 Mart 2019 Cuma Üç Aylar başlangıcı


2 Nisan 2019 Salı günü Miraç Kandili


19 Nisan 2019 Cuma günü Berat Kandili


6 Mayıs 2019 Pazartesi Ramazan başlangıcı


31 Mayıs 2019 Cuma Kadir Gecesi


8 Kasım 2018 Cuma Mevlid Kandili



Yorumlar