Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili ibadetleri

İslam aleminde önemli gün ve gecelerden bir tanesi olan Berat Kandili gecesi bu sene ne zaman ? Milyonlarca müslüman tarafından yakından takip edilen Berat Kandili bu sene 10 Mayıs gecesi idrak edilecek.2017 yılında hangi dini günler yer alıyor?

Abone ol
Abone ol 25 Nisan 2017 12:53

Berat Kandili,  İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi Berat gecesidir. Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır.

Berat (Berâet), Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle de Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Bir kısım Müslümanlar bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanır. Bu konuda İslam peygamberi Hz. Muhammed'in bir hadisi vardır:

"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (İbn Mâce)

Ayrıca Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

Dini Günler Listesi:

Üç Aylar'ın Başlangıcı: 29 Mart

Regaib Kandili: 30 Mart

Mirac Kandili: 23 Nisan

Berat Kandili: 10 Mayıs

Ramazan'ın Başlangıcı: 27 Mayıs

Kadir Gecesi: 21 Haziran

Arefe (Ramazan): 24 Haziran

Ramazan Bayramı: 25 Haziran

Arefe (Kurban): 31 Ağustos

Kurban Bayramı: 1 Eylül

Hicri Yılbaşı: 21 Eylül

Aşure Günü: 30 Eylül

Mevlid Kandili: 29 Kasım


Yorumlar