Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

Balıkesir'de Berat Kandili'nde camiler doldu taştı

Ramazan ayının habercisi Berat Kandili dolayısıyla yurt genelinde olduğu gibi Edremit'te de vatandaşlar camilere akın etti. Edremit Müftülüğü ve Alsancak Camii Derneği tarafından düzenlenen 'Kur’an-ı Kerim' ziyafeti programı ile dolu dolu bir gece yaşandı. Akşam namazını burada kılan cemaat camiden ayrılmadı. Cami içinde yer bulamayan vatandaşlar bahçeye akın etti.

Abone ol
Abone ol 01 Mayıs 2018 01:02

Programa, İstanbul Eminönü Yeni Camii İmam Hatibi Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma 2014 Dünya Birincisi Ferruh Muştuer, Edirne Selimiye Camii İmam Hatibi Kuran-ı Kerim güzel okuma 2015 Dünya Birincisi Alpcan Çelik, İstanbul Yavuz Sultan Selim Camii Müezzini Aziz Hardal, İstanbul Avcılar Nakipoğlu Kur’an kursu öğreticisi Sefa Taşkesenoğlu ve Hazreti Ömer Camii İmam Hatibi İbrahim Gündoğan ile Çamcı Camii İmam Hatibi 2004 Ezan Okuma yarışması birincisi Ramazan Savan’ın Kur’an-ı Kerim, ilahi ve kaside ziyafetini vatandaşlar büyük bir huşu içinde dinledi. Edremit Müftüsü Sait Emin Arvas’ın duası ile hep birlikte dua edildi. 

Ardından yatsı ezanını 3 hafızın birden okuması ile katılanların kulaklarının pası silindi. Namaz sonrası katılanlara Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu tarafından kandil hediyesi ile Alsancak Camii Derneği tarafından şerbet ikramı yapıldı.Edremitliler organizasyona emeği geçen yetkililere teşekkür ettiler. 

Diyarbakır'da Berat Kandili dualarla ihya edildi

Ramazan ayının habercisi olan Berat Kandili münasebetiyle Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulucami’de program düzenlendi. İstanbul, Üsküdar ve Diyarbakır il müftülüklerinin ortaklaşa hazırladığı programa İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, Üsküdar Belediyesi Başkanı Hilmi Türkmen, hocalar, kanaat önderleri ve vatandaşlar katıldı. Yoğun bir katılım olan programda Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Mevlidi Şerif okundu. Yatsı namazının kılınmasının ardından eller semaya açılıp dualar edildi. Ardından program ilahi dinletisiyle devam etti. 





“Gönüllere dokunmaya ihtiyacımız var” 

Programa katılan İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, “Biz bu rahmet ve şefaat gecesinde ülkemizin şirin beldelerinden ve geçmiş dönemlerde bir takım sıkıntılar yaşamış olan bu şehirde kardeşlerimizle, bu bölgenin güzel insanlarıyla bir arada olalım istedik. Biz bin yıldan beri et ve tırnak gibi kardeş olmuş iki kardeş milletin kaynaşmasıyla oluşmuş bir tarih yazıyoruz burada. Dolayısıyla aramıza girmek isteyenlere fırsat vermemek adına onların yanında olmak, onların dertlerini kendi derdimiz olarak görmek, onların sıkıntılarını kendi sıkıntılarımız olarak görmek bizim insani ve İslami bir görevimizdir. Bu kardeşliği yaşamak üzere, bu kardeşliğin güzelliklerini burada soluklamak ve görmek üzere buraya geldik. Çok güzel dostluklar, kardeşlikler gördük. Güzel insanların güzel halleriyle etkilendik, duygulandık. Kendilerine müteşekkiriz. Ülkemizin her karışı, her bölgesi güzelliklerin yaşandığı yerler ama dokunmaya ihtiyacımız var. Gönüllere dokunmaya ihtiyacımız var. Göz temasına ihtiyacımız var ve bir araya gelip oturup konuşmaya ihtiyacımız var” dedi. 



“Muazzam bir atmosfer var Diyarbakır’da” 

Diyarbakır çıkarması yaptıklarını vurgulayan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise, “Hazır gelmişken tam da bugüne denk geliyor olması Berat Kandili'ni de Diyarbakır’da, tarihi ve medeniyet şehrimizde, yine hem Diyarbakır'ın hem ülkemizin hem medeniyetimizin muazzam bir şaheseri olan Ulucami’de bir kandil programı ihya edelim istedik. Muazzam bir atmosfer var Diyarbakır merkezde ve Ulucami’de. Bizler Üsküdar Belediyesi olarak özel bir hazırlık yaptık. Biz istiyoruz ki kardeşlik, sevgi, barış, dostluk, hoşgörü, tahammül bütün Türkiye’ye, bütün coğrafyamızda dalga dalga yayılsın. Bunun aslında çok net bir mesajı var. Dünyada, ülkemizde, şehrimizde kavgaya gerek yok, kavgadan kimse kazançlı çıkmamış. Hep zarar etmişiz ülke olarak, millet olarak. Maddi, manevi çok kaybımız olmuş. Artık bunları bir kenara bırakalım. Bunların hepsi geçmişte kalsın. Üsküdar’dan, İstanbul’dan gelen arkadaşlarla birlikte aslında bir hoşgörü, bir kardeşlik, bir sevgi şehrine geldik. Diyarbakır öyledir bizim için Üsküdar da böyledir, İstanbul da böyledir bizim için. Buradan bütün sevgili hemşehrilerimizin, bütün din kardeşlerimizin kandilini tebrik ediyorum” diye konuştu. 

Osmaneli'de Berat Kandili coşkuyla kutlandı

Osmaneli'deki camileri dolduran vatandaşlar hep birlikte semaya ellerini açarak Allah’tan af ve mağfiret dilediler. Ertuğrul Gazi Camii’nde yüzlerce vatandaş manevi atmosfer açısından unutulmaz bir gece yaşadı. Cami imam hatibi Saffet Dönmez eşliğinde diğer imam hatiplerin okuduğu Kur'an-ı Kerim'in, mevlitlerin ve ilahilerin ardından İlçe Müftüsü Sadık Erenbaş, Berat gecesi ile ilgili günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Yapılan duanın ardından kılınan yatsı namazından sonra Belediye Başkanı Münür Şahin cami bahçesinde halkla tek tek tokalaşarak kandillerini kutlamasının ardından belediye tarafından geleneksel hale getirilen helva ikramları yapıldı. 

Berat Kandili'nde vatandaşlar Mevlana'ya akın etti

Ramazan ayının müjdecisi olarak kabul edilen mübarek Berat Kandili’nde Konyalılar, Mevlana Müzesi'ne akın etti. Yatsı namazını kılıp Hz. Mevlana’yı ziyaret eden vatandaşlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar müzede kaldı. Vatandaşlar, İslam aleminin Berat Kandili’ni kutlayarak, “Rabbim bu günlere herkesin tekrar kavuşmasını nasip etsin, herkese sağlık sıhhat versin, bizleri de vatansız ve bayraksız bırakmasın” diye dua ettiklerini söyledi. 

Peygamberler şehri Şanlıurfa'da Berat Kandili coşkusu

Akşam saatlerinden itibaren Balıklıgöl yerleşkesine gelen vatandaşlar, yatsı ezanının okunmasıyla Dergah Camisi'nde namaz kıldı. Binlerce vatandaşın akın ettiği camide yer bulamayan vatandaşlar, cami avlusuna serilen hasırlar üzerinde namazını eda etti.

Kentteki diğer camilerde de kandil dolayısıyla özel programlar düzenlendi. Ayrıca programlardan sonra çevre illerden kente gelen vatandaşlar, Hazreti İbrahim'in doğduğu rivayet edilen makam ile Balıklıgöl’ü de gezerek dua etti. 

Gaziantepliler Berat Kandili'nde camilere akın etti

Yağmurlu havaya rağmen akşam namazının ardından evlerinden çıkan vatandaşlar, Ulu Cami'nin yolunu tutarak sabırsızlıkla yatsı ezanını bekledi. Yatsı ezanıyla birlikte tıklım tıklım dolan camide, cemaat namaz kılıp tüm İslam alemi ve ülkemiz için dua etti. Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik'in de katıldığı Ulu Cami'deki kandil programında yatsı namazından sonra Kur'an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okundu. Cami çıkışında ise hayırsever vatandaşlar tarafından çeşitli ikramlarda bulunuldu. 

Namaz sonrası açıklamalarda bulunan bazı vatandaşlar bu kutlu gecenin özellikle ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temennisinde bulundu. Camiye aileleri ile gelen çocuklar da bu kutlu gecenin coşkusundan ve rahmetinden faydalandı. 

Selimiye Camii'nde Berat Kandili coşkusu





Bursalılar Berat Kandili'nde camileri doldurdu







11 ayın sultanı Ramazan'ın habercisi olan Berat Kandili dolayısıyla Bursalılar camileri doldurdu.  Bursa'da Ulucami başta olmak üzere tüm camilere akın eden Müslümanlar, yatsı namazının ardından Berat Kandili münasebetiyle Kur'an-ı Kerim tilaveti, ilahiler ve Mevlidi-i Şerif programlarına katıldı.Berat Kandili dolayısıyla erkek, kadın, genç, yaşlı binlerce kişi, başta Ulucami, Emir Sultan Camii ve Yeşil Cami olmak üzere camilere akın etti. 


Yorumlar