Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

2018 Yılı Kurban Rehberi yayınlandı. Kurban alacaklar dikkat!

Kurban Bayramı için sayılı günler kaldı. 2018 Yılı Kurban Rehberi, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı. Rehberde, kurbanlık hayvan türlerinden kurban alımına, kurban kesiminden kurban etlerinin doğru bir şekilde saklanmasına kadar birçok bilgi yer alıyor.

Abone ol
Abone ol 26 Temmuz 2018 05:13

2018 Yılı Kurban Rehberi, Tarım ve Orman Bakanlığı sitesinde, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü sayfasında yayınlandı.



Kurbanlık hayvanlar cep telefonundan sorgulanabilecek

Bu yıl 21-24 Ağustos 2018 tarihleri arasında kutlanacak olan Kurban Bayramı öncesinde, kurban kesecekler için TÜRKVET’te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası hazırlanarak kullanıma açıldı. Söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilecek.

Ayrıca Bakanlıkça hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabileceği “HaySag-Hayvan Sağlığı ve Refahı” mobil uygulaması da geliştirilerek kullanıma açıldı.

Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaşı; https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresinden veya “HaySag” isimli mobil uygulama cep telefonlarına indirilerek küpe numarası ile sorgulayıp, kurbanlar güvenle alınabilecek.



2018 Yılı Kurban Rehberi

Kurbanlık hayvan sevklerinde, alımı ve satımı ile kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ile “HaySag-Hayvan Sağlığı ve Refahı” mobil uygulaması hakkında güncellenerek yayınlanan rehberde, hangi hayvanların kurban olabileceği ve kurbanlık hayvanların sevki de dahil olmak üzere çeşitli bilgiler yer alıyor.

“Öncelikle erkek hayvanlar kurban edilmeli”

Kurbanlık devenin beş, sığır ve mandanın iki, koyun ve keçinin bir yaşını doldurması gerekiyor. Ancak koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa, altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilecek.

Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör; boynuzlarından biri veya ikisi kökünden kırık; dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar kurban olmayacak.

Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanların kurban olarak tercih edilmesi öneriliyor.

Kurbanlıkların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportu, küçükbaş hayvanların nakil belgesi ve/veya Veteriner Sağlık Raporu aranması, hayvanların getirildiği kaynağın ve hayvanların sağlığının güvencesi sayılıyor.



Kurbanlık hayvanların sevki

Kurbanlık olarak hayvanlarını başka illere sevk eden hayvan sahipleri, il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerinden veteriner sağlık raporu alacaklar.

Büyükbaş hayvan satın alacakların, hayvanların kulak küpesi ve pasaportu olup, olmadığını, başka ilden sevk edilen hayvanların veteriner sağlık raporu olup olmadığını;

  “Kurban Bayramı'nda dişi hayvan kesmeyin"

Küçükbaş hayvan satın alacakların ise hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi ile başka ilden sevk edilen hayvanlar için veteriner sağlık raporu olup, olmadığını kontrol ederek satın almaları öneriliyor.

İstanbul için sevk koşulları

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 19 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan 2018 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği ile İstanbul Anadolu yakasına kurbanlık hayvan girişlerinin başlangıç tarihi olarak, 6 Ağustos 2018 olarak belirlenmişti.

2018 Yılı Kurban Rehberi’ne göre, kurbanlık hayvanların izin verilen tarihten önce İstanbul iline girmeleri yasak olacak. Trakya bölgesi şaptan ari bölge olduğu için Anadolu’dan Trakya bölgesine geçiş şartlarını taşımayan hayvanların, bölgeye geçişine kesinlikle izin verilmeyecek. Trakya’ya hayvan sevki sadece yetkilendirilmiş resmi veteriner hekimler tarafından yapılacak.



Rehberde yer alan diğer bilgiler

Kurban Rehberi’nde ayrıca Kurbanlıkların Bakım ve Beslenmesi, Nakliye ve Dinlendirme, Kesim, Yüzme, Parçalama, Muayene ve Kontrol, Etlerin Dinlendirilmesi, Etlerin Saklanması, Derinin Tuzlanması, Çevre ve Görüntü Kirliliği başlıkları altında da bilgi ve uyarılara yer verildi.

Kaynak: www.gidahatti.com


Yorumlar