Anasayfa /  Foto Galeri

Dev uzay aracı dünyaya yaklaşıyor ! NASA'dan tarihi görev !

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, OSIRIS-Rex uzay aracını bugün Bennu'ya indirmeyi planlıyor. Tarihi görev kapsamında toplanan verilerin 2023 yılında Dünya’ya getirilmesi planlanıyor.

Dev uzay aracı dünyaya yaklaşıyor ! NASA'dan tarihi görev ! - Sayfa 1

NASA tarihi görev için geri sayıma geçti. Uzay ajansı OSIRIS-Rex uzay aracını bugün Bennu'ya indirmeyi planlıyor. İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, iniş Bennu’nun kuzey kısmında gerçekleşecek.

Aynı habere göre, OSIRIS-Rex uzay aracı TSİ gece yarısında gerçekleşecek. Bennu'dan alınan örneklerin 2023 yılında Dünya'ya getirilmesi bekleniyor.

Dev uzay aracı dünyaya yaklaşıyor ! NASA'dan tarihi görev ! - Sayfa 2

Göktaşına oldukça yakın bir konumda bulunan araç iniş öncesi Bennu’dan topladığı veriler ile pek çok araştırmaya ışık tutmuştu. Geçtiğimiz hafta bilim insanları asteroidin yaşamın kimyasal yapı taşlarını içerdiğini ve bir zamanlar çok daha büyük su kaplı bir asteroidin parçası olduğunu saptamıştı.

Söz konusu araştırma göktaşındaki çekirdeğin, yüzeyden daha zayıf olduğunu ortaya çıkarmıştı. Aynı araştırma Bennu'nun bileşiminin nispeten kısa bir süre içinde yok olmasına yol açabileceğini de belirlemişti.

Dev uzay aracı dünyaya yaklaşıyor ! NASA'dan tarihi görev ! - Sayfa 3

Gezegenimize doğru saate 101 bin kilometre hızla ilerleyen 'Bennu' isimli astreoit Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ni (NASA) harekete geçirmişti. 

Yaklaşık 500 metre yüksekliğinde olan Bennu'yu "riskli" kategorisinde değerlendirilen NASA, olası bir felaketin önüne geçmek için iki plan geliştirdi.  

Dev uzay aracı dünyaya yaklaşıyor ! NASA'dan tarihi görev ! - Sayfa 4

ABD basınında yer alan haberlere göre, NASA'nın öncelikli planı Bennu'nun rotasını değiştirmek. 8.8 ton ağırlığında olan  Hammer (Çekiç) isimli uzay aracının asteroide çarptırılarak yönünü değiştirilebileceği belirtiliyor.