Anasayfa /  Foto Galeri

Dersin İsyanı nedir? Dersin Olayları'nda neler yaşandı? Dersim Katliamı nedir?

Dersin İsyanı nedir? Dersin Olayları'nda neler yaşandı? Dersim Katliamı nedir? İşte Dersin İsyanı ile ilgili tüm bilgiler...

Dersin İsyanı nedir? Dersin Olayları'nda neler yaşandı? Dersim Katliamı nedir? - Sayfa 1

Dersim İsyanı ya da Dersim Ayaklanması, şu anki adıyla Tunceli ili'nde 1937 yılında meydana gelen geniş kapsamlı isyandır. Bu isyanı bastırmak için Türkiye Cumhuriyeti tarafından düzenlenen harekât ise Dersim Harekâtı'dır.

Dersin İsyanı nedir? Dersin Olayları'nda neler yaşandı? Dersim Katliamı nedir? - Sayfa 2

İsyanın Nedenleri ve İsyan Öncesi Genel Durum

Osmanlı döneminde yüzyıllarca yurtluk ve ocaklık biçiminde özerk olarak yönetilen Dersim Bölgesi'nde, özellikle Tanzimat'tan sonra, merkezi yönetimin güçlendirilmesi amacına yönelik düzenlemelere karşı sık sık ayaklanmalar (Dersim ayaklanmaları) çıkmıştır.. (Vikipedi)

Dersin İsyanı nedir? Dersin Olayları'nda neler yaşandı? Dersim Katliamı nedir? - Sayfa 3

Bölge, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla özerkliğini kaybetmiştir. Aşiretler, yönetimlerinin elinden alınmasına karşı çıkmış; vergi vermek, askere gitmek gibi çeşitli zorunlulukları ise uygun bulmamıştır.

Dersin İsyanı nedir? Dersin Olayları'nda neler yaşandı? Dersim Katliamı nedir? - Sayfa 4

1930'ların ilk yarısında bölgede meydana gelen ayaklanmalar bastırıldıktan sonra, 25 Aralık 1935 tarihli 2884 sayılı Tunceli Vilayeti'nin İdaresi Hakkında Kanun çıkarıldı. Buna göre Tunceli iline bir askerî vali atanacaktı. Aynı zamanda dördüncü genel müfettiş sıfatını alan vali general Abdullah Alpdoğan geniş yönetsel, askeri ve yargısal yetkileri vardı. Ayrıca Alpdoğan'ın çok sert ve otoriter biri olması da isyanı tetikledi. Düzeni sağlamak ve güvenlik açısından gerekli gördüğü durumlarda ilde yaşayan kişileri ve aileleri, il sınırları içinde bir yerden bir başka yere göndermeye ve il sınırları içinde oturmalarını yasaklamaya da yetkiliydi. (Vikipedi)