Anasayfa /  Ekonomi

Depoları fulleyin! Benzin ve motorine büyük zam kapıda!

Brent petrol fiyatlarının 110 doları aŞmasıyla benzin ve motorine büyük bir zam gelmesi bekleniyor.

Abone ol
Abone ol 10 Mayıs 2022 16:27

Brent petrolde piyasalar yeni haftaya G7 ülkelerinin Rus petrolüne yönelik ambargo kararı ve Suudi Arabistan'ın Asya hamlesiyle başladı. ABD ham petrolü dalgalı bir açılışın ardından 110 dolar civarına otururken, Brent petrol de 112 dolara geldi.

Türkiye'de akaryakıt ücretleri 20 Türk Lirası civarında seyrederken yen zam beklentisi oluştu.

Sektör temsilcileri "Petrol fiyatının düşmemesi halinde benzin ve motorine peş peşe zamlar yapılacaktır. Araç sahiplerinin büyük çoğunluğu depoyu fullemekte zorlanacaktır" yorumunu yaptı.

BENZİNE ZAM

Sektör temsilcilerinden edinilen bilgiye göre 11 Mayıs Çarşamba gününden geçerli olmak üzere benzinin litresine 78 kuruş zam gelmesi bekleniyor.

İstanbul'da benzinin litresi ortalama 20,35 Türk Lirası'ndan, Ankara'da 20.44 Türk Lirası'ndan ve İzmir'de 20.44 Türk Lirası'ndan satılıyor.

EPGİS FİYAT PAYLAŞIMI YAPMIYOR

Akaryakıttaki ücret değişimlerini resmi olarak açıklayan EPGİS, EPDK'nın suç duyurusunda bulunması sebebiyle sosyal medya hesabından zam ve indirim açıklamalarını durduğunu belirtmişti.

G7 ÜLKELERİNDEN PETROL YAPTIRIMI

G7 ülkeleri, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketi kapsamında Rusya'dan petrol ithalatını kademeli olarak bitireceklerini ya da tamamen keseceklerini belirtti.

Bunun yanı sıra ABD'nin, Rusya'dan ahşap malzemeler, endüstriyel motorlar, fanlar, havalandırma ekipmanları dozerler gibi ürünlerin ithalatına yeni kısıtlamalar getireceği, Rus askeri yetkililere de vize kısıtlaması koyacağı belirtildi.

Vanda Insights Kurucusu Vandana Hari, Avrupa Birliği'nin Rusya petrolüne yönelik ambargo mevzusunda oy birliği sağlamaya çalışırken, ücretlerde geri çekilme beklediğini belirtti.

SUUDİLER'DEN ASYALI MÜŞTERİLERE İSKONTO

Petrol piyasalarında Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizlik ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de salgın tedbirlerinin etkisi hissedilmeye devam ederken, Suudiler Asyalı müşterilere petrolde indirim yaptı.

Saudi Aramco Asyalı alıcıların tarifelerinde varil başına 5 dolarlık indirim yaptı. Böylelikle firma son dört ayda ilk kez ücretlerde indirim kararı aldı. Yapılan indirim Bloomberg'in rafineriler ve piyasa aktörlerinden derlediği beklentilerle uyumlu gerçekleşti.

Suudiler savaşın başlamasının ardından ücretlerin 100 doların üzerine çıkmasının ardından geçen iki ayda ham petrol ücretlerini rekor seviyelere çıkarmıştı.

Yorumlar