Anasayfa /  Tarihte bugün

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Anılıyor | İl il 6 Mayıs anma etkinlikleri 2019

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmesinin üzerinde 47 yıl geçti. 68 gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 47. yıl dönümü dolayısıyla yurt genelinde yapılan eylem ve etkinliklerle anılıyor.

Abone ol
Abone ol 05 Mayıs 2019 22:58

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Anılıyor | İl il 6 Mayıs anma etkinlikleri 2019

68 gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 47. yıl dönümü dolayısıyla yurt genelinde yapılan eylem ve etkinliklerle anılıyor. Emek Partisi ve Emek Gençliği’nin çağrıları ile pek çok yerde düzenlenen etkinliklerde bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm çağrılarının yanı sıra Denizlerden bugüne miras bırakılan mücadeleye dikkat çekildi.

İşte il il anma etkinliklerinin tarih ve yerleri:

6 MAYIS'TA YAPILACAK ANMA PROGRAMLARI:

İSTANBUL

İstanbul’da 6 Mayıs Pazartesi saat 18.00’de Emek Gençliği’nin çağrısı ile Taksim’den Dolmabahçe’ye Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm Yürüyüşü yapılacak. Yürüyüş öncesi buluşma Taksim AKM önünde olacak.

ANKARA

6 Mayıs 1972'de idam edilen 68 gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için mezarları başında anılacak. Aralarında KESK, DİSK, EMEP, HDP’nin de bulunduğu emek ve meslek örgütü ile siyasi partilerden oluşan 18 kurumun ortak çağrısıyla gerçekleşecek olan anma için 12.30’da Karşıyaka Mezarlığı 2 No’lu Kapı önünde buluşulacak. Saat 13.00’de başlayacak törenin ardından mezarlık yürüyüşü gerçekleştirilecek. Anmada Denizlerin yoldaşları konuşacak.

Karşıyaka Mezarlığı’nda yapılacak anma için saat: 11.30’da Kızılay Sezenler Sokak, Tuzluçayır Meydanı, Batıkent Metro ve ODTÜ Hazırlık A Blok önünden araç kaldırılacak.

İZMİR

İzmir’de 6 Mayıs Pazartesi saat 18.30’da Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde “Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm için Denizlerin mücadelesinde birleşelim” çağrısı ile anma gerçekleştirilecek.

ADIYAMAN

Adıyaman’da 6 Mayıs Pazartesi günü saat 16.00’da Emek Partisi İl binasında söyleşi düzenlenecek.

DERSİM

Dersim’de 6 Mayıs Pazartesi günü saat 17.00’de Sanat Sokağında basın açıklaması yapılacak.

ÇANAKKALE

Çanakkale’de 6 Mayıs Pazartesi günü saat 17.30'da Golf Aile Çay Bahçesi önünde anma etkinliği düzenlenecek.

AYDIN

Aydın’da anma için 6 Mayıs Pazartesi günü saat 18.30’da Sevgi Yolunda buluşma olacak.

DİDİM

Aydın’ın Didim ilçesinde 6 Mayıs Pazartesi günü saat 20.00’de Didim Ticaret Odası Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezinde anma etkinliği düzenlenecek.

GEBZE

Kocaeli Gebze’de 6 Mayıs Pazartesi günü saat 17.00’de Yeni Çarşı Moda Giyim önünde anma için buluşulacak.

BANDIRMA

Balıkesir Bandırma’da anma için müzik dinletisi, sinevizyon gösterimi ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan ile söyleşi düzenlenecek. Etkinlikler 6 Mayıs günü saat 17.30’da kent meydanı ve 18.30’da Barış Manço Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek.

DENİZLİ

Denizli’de 6 Mayıs Pazartesi günü saat 19.00’da Candoğan Parkında basın açıklaması yapılacak. (HABER MERKEZİ)

MUĞLA

İlk Denizler anması Muğla'da gerçekleştirildi.

Muğla Emek Gençliği üyeleri, Denizleri anmak için açık havada resim sergisi ve müzik dinletisi düzenledi.

Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın yanı sıra Erdal Eren ve Metin Göktepe'nin fotoğraflarının bulunduğu fotoğraf sergisi müzik dinletisi ile devam etti. Etkinlikte yapılan açıklamada, "Deniz'lerden devraldığımız mücadele bayrağını taşımaya devam ediyoruz! Türkiye'nin her yerinde, üniversitelerde, liselerde, mahallelerde, fabrikalarda krize, işsizliğe, yoksulluğa, gelecek kaygısına karşı; bu problemin esas kaynağı olan kapitalist emperyalist sisteme karşı mücadeleyi büyütüyor, gençliği kendi saflarına, kendi sınıfının saflarına çağırıyoruz!" denildi. Etkinlikte gençler sık sık "Deniz, Yusuf, Hüseyin sürüyor sürecek mücadelemiz", "Faşizme ölüm halka hürriyet" ve "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganı attı.

MERSİN

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, 68 Ormanı'nda Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını andı. Anmaya, Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), 78'liler Girişimi, İnsan Hakları Derneği (İHD) katıldı.

Anmada ilk olarak Prof. Dr. Aytuğ Atıcı konuştu. Atıcı, “Denizlerin yolunda yürümek herkesin anadiline, kimliğine, milliyetine saygı duymak demektir. Roboskî’yi lanetlemek demektir. Denizlerin yolumda olmak demek anti emperyalist olmak demektir. Denizlerin yolunda olmak demek kısaca insan olmak demektir” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer de, 6 Mayıs'ta idam edilen devrimcilerin arzuladığı eşit, adil ve demokratik bir yaşamı savunacaklarını ve böyle bir anlayışla Mersin'deki halklara yaklaşacaklarını dile getirdi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başaran da, Türkiye'de devrimcilerin sürekli zor şartlarda mücadele ettiğini ifade ederek bugünkü iktidarın da o dönemin yöneticileri ile aynı zihniyette olduğunu dile getirdi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da Denizlerin başladığı mücadelenin tamamlanması gerektiğini söyledi. Hatimoğulları konuşmasında devam eden ölüm oruçlarına değindi ve ‘Leylalar yaşasın’ dedi.

"SOSYALİZM EŞİTLİK VE ADALETİN TEK YOLU"

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen de “Bu savaş ve baskı düzeni devam ettikçe devrim ve sosyalizm mücadelesini silemezler” dedi. Bu düzen yıkılmadan kimsenin rahat yüzü göremeyeceğini vurgulayan Türkmen, 47 yıldır Denizlerin ideallerin her yerde dalgalandığını söyledi. Sosyalizmin eşitlik, adalet ve özgürlüğün tek yolu olduğunu belirten Türkmen, “Bugün Denizlere sahip çıkmak Kürt sorunun çözümünü savunmak, halkların kardeşliğine sahip çıkmak, mülteci işçilerin haklarını korumak ve kapitalist emperyalist bu sisteme karşı mücadele etmektir” dedi.

SAMSUN

Denizler Samsun’da da EMEP il binasında anıldı. Anma sinevizyon gösterimi ile başlarken, Denizler ve mücadeleleri anlatıldı, “Kadın cinayetlerine, çocuk istismarlarına, iş cinayetlerine, işsizliğe ve yoksulluğa, emperyalist işgallere karşı emekçilerin saflarında yer alıp mücadele etmeliyiz” denildi.

ELAZIĞ

Elazığ’da Emek Gençliği’nin çağrısıyla yapılan anma etkinliğine çok sayıda genç katıldı. Emek Partisi il binasında düzenlenen “68’den günümüze anti-emperyalizm ve gençlik mücadelesi”  adlı söyleşide yapılan konuşmalarda 68 hareketinin dünyadaki seyri ve Türkiye’deki 68’in özellikleri tartışıldı.

Söyleşide söz alan EMEP Elazığ İl yöneticisi Ali Cemal Zülfikar, AKP’nin anti-emperyalist gösterilmesini eleştirerek “Anti-emperyalizmi saptırıyorlar. Denizler 6. Filo’yu denize döktüğü zaman AKP’nin öncüleri, onlara saldırı çağrısı yapmıştı. Bugün örneğin ülkemizde emperyalistlerin üsleri var. Böyle anti-emperyalistlik olur mu?” dedi. Zaman zaman ortaya çıkan idam tartışmalarına da değinen Zülfikar “Deniz Gezmiş’leri savunurken idama karşı da mücadele etmek gerekir” dedi. “Onların anti-emperyalist  mücadele ruhuna sahip çıkmalıyız” diyen Zülfikar, “Gençlik, Denizlerin ideallerini hayat geçirme konusunda daha mücadeleci olmalı, onlar gibi kararlı olmalı” dedi.

G.ANTEP

Emek Gençliği’nin çağrısıyla Emek Partisi il binasında yapılan anma etkinliğine çeşitli mahallerden, liselerden, fakültelerden ve işyerlerinden gençler katıldı. Etkinlikte ilk olarak Denizlerin mücadele arkadaşı Aydın Çubukçu’nun, anma etkinliği için özel hazırladığı video izlendi. 68 döneminin, dünyada ve Türkiye’de halk hareketlerinin, gerilla savaşlarının, öğrenci hareketinin, işçi ve emekçi yığınların antikapitalist, antiemperyalist mücadelesinin yükseldiği bir dönem olduğunu söyleyen Çubukçu, Denizlerin de bu fırtınanın ortasında ortaya çıktığını vurguladı.

Türkiye’de 68 kuşağının, başta işçi sınıfı olmak üzere, tüm ezilen halkların yanında olduklarını kavradıklarını söyleyen Çubukçu, “Onların iki temel özelliği bizlere yol gösteriyor. Birincisi; içinde bulunduğumuz koşulları tam olarak anlamak, ikincisi; nasıl mücadele edileceğine dair aydınlık bir bilinçle karar vermek” ifadelerini kullandı.





Çubukçu son olarak Denizlerin mücadelesinin bugünün işçilerine, emekçilerine, gençlerine miras olduğunu söylerken “Onlar yalnız halkın vicdanlı kalbinde, gözyaşlarında, özlemlerinde değil; aynı zamanda mücadelelerinde de yaşıyor. Mücadele sürdükçe yaşamaya devam edecekler” diyerek sözlerini tamamladı.

Videonun ardından söz alan lise öğrenicisi Helin Çakır, “Denizleri idama götüren zihniyet bugün bizleri savaşa ve yoksulluğa mahkum etmekte. Dört yıl önce 6 Mayıs'ta bizlere seslenen Ali Deniz Uzatmaz yoldaşımızın aramızda olmamasının sebebi bu zihniyettir” ifadelerini kullandı.

Türkiye gençlik hareketinin Denizlerden, Erdallara, Ali Denizlere sürekli ağır bedeller ödeyerek devam ettiğini söyleyen Emek Gençliği üyesi Boran İpek de “Gençlik hareketi, yılmadan ve kararlılıkla bugünlere kadar gelmiştir. Sınıf mücadelesinden aldığımız bilinçle emek ve demokrasi mücadelesi biz kazanana kadar sürecektir” dedi. Etkinlikte liseli gençlerin oluşturduğu grup, müzik ve şiir dinletisi gerçekleştirdi.

MALATYA

Emek Partisi il binasında “68’den Günümüze Antiemperyalizm ve Gençlik Mücadelesi” paneli düzenlendi. Panel öncesi saygı duruşu yapıldı ve sloganlar atıldı. Panelde Denizlerin mücadele arkadaşı Hasan Kırteke, 68 hareketinin Türkiye ve dünya üzerindeki etkilerinden bahsederken, Emek Gençliği Bölge yöneticisi Merdan Şahin, 68'den günümüze gençlik mücadelesinden bahsetti. Panel sonrası müzik dinletisi yapıldı.

BOLU

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Bolu'da Emek Gençliği tarafından yapılan basın açıklaması ile anıldı. "Katil ABD Ortadoğu'dan defol", "Gençlik gelecek gelecek sosyalizm", "Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz" sloganlari atan Emek Gençliği üyeleri ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı yapan Emek Gençliği il yöneticisi Özenç Yaşam Dağ, Deniz'lerin mücadelesinin anti-emperyalist ve bağımsızlık mücadelesi olduğunu dile getirdi. AKP'nin ABD karşıtlığını sahte söylemlerden ve yalanlardan ibaret olduğunu dikkat çekti

BURSA

Bursa gençlik örgütlerinin çağrısıyla Nilüfer Kent Konseyi önünden Üç Fidan Parkı’na yapılacak yürüyüş, saldıgan bir grup tarafından engellenmek istendi. Polisin anmaya yapılan saldırıya müdahale etmemesi dikkat çekti.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da 5 Mayıs Pazar saat 14.00'da "6 Mayıs'tan Günümüze Gençlik Mücadelesi ve Sosyalizm" başlıklı söyleşi ve sinevizyon gösterimi yapılacak.

ERZİNCAN

Erzincan’da 68 Gençlik Hareketi önderlerini anmak için 5 Mayıs Pazar günü saat 13.00’te Eğitim Sen Şubesinde “Delikanlım iyi bak yıldızlara” belgesel gösterimi ve “68’den Günümüze Antiemperyalizm ve Gençlik Mücadelesi” söyleşisi gerçekleştirilecek.

KAYSERİ

Kayseri’de 5 Mayıs Pazar 14.30 Emek Partisi İl binasında “68 Gençlik Hareketi, Gerçek Antiemperyalizm ve Günümüz” başlıklı panel ve müzik dinletisi gerçekleştirilecek.

ADANA

Adana’da EMEP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen ve Halk Müziği Sanatçısı Yener Bulut’un katılımı ile 5 Mayıs Pazar saat 16.00’da TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasında etkinlik düzenlenecek.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anmak için 5 Mayıs Pazar günü iki ayrı etkinlik yapılacak. 5 Mayıs Pazar günü saat 16.00’da Emek Partisi İl binasında belgesel gösterimi; aynı gün saat 18.00’de ise Adalar Migros önünde basın açıklaması düzenlenecek.

VAN

Van’da 5 Mayıs Pazar günü saat 14.00’te Bajar Cafe’de söyleşi gerçekleştirilecek.

BOLU

Bolu’da 5 Mayıs Pazar günü saat 13.00’de İzzet Baysal Anıtı önünde açıklama yapılacak.

ÇORLU

Tekirdağ Çorlu’da 5 Mayıs Pazar günü saat 14:00’te EMEP Çorlu İlçe binasında “Delikanlım İyi Bak Yıldızlara” belgeseli gösterimi yapılacak.




Yorumlar