Anasayfa /  Dünya

Dang humması 2020 nedir? Dang humması belirtileri neler?

Dünya koronavirüs salgını ile uğraşırken Endonezya'dan yeni bir salgın haberi geldi. 254 kişinin ölümüne sebep olan Dang humması adında bir salgın durdurulamıyor. Peki Dang humması 2020 nedir? Dang humması belirtileri neler?

Abone ol
Abone ol 08 Nisan 2020 12:36

Dünya corona virüsünün pençesinde. Corona virüsü ilk defa Çin'in Vuhan kentine görüldü ve kısa zamanda bütün dünyada hayatı durma noktasına getirdi. Yaklaşık 1.5 milyon kişi corona virüsünü kaparken, 80 binin üzerinde insan da hayatını kaybetti. Dünya bu pandemi ile uğraşırken, bugün ajanslara düşen ‘Endonezya'da Dang humması' haberleri de şok etkisi yarattı. Peki, Peki Dang humması 2020 nedir? Dang humması belirtileri neler? Dang humması bulaşıcı mıdır? İşte Dang Humması ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler.

DANG HUMMASI NEDİR?

Dang ateşi tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalıktır. Kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğu için 'kırık kemik humması' olarak da bilinir. Etkeni flavivirüs ailesinden Dang virüsüdür. Dang virüsünün bilinen 4 tipi vardır. Bir tipiyle hastalık geçirenler diğer tipleriyle de tekrar hastalanabilirler. 

 

DANG HUMMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

* Ani başlangıçlı en az 2-7 gün süren ateş. Ateşin düşmesini takiben inatçı kusma, şiddetli karın ağrısı ve nefes almada zorluk gibi belirtiler gelişebilir.

*Baş ağrısı, göz arkasında ağrı,

*Kas ve eklem ağrıları,

*Döküntü ve kanama bulguları (burun kanaması, dişeti kanaması, cilt altı kanaması…)

DANG HUMMASI BULAŞICI MI?

Aedes cinsi sivrisinekler tarafından taşınır ve bulaştırılır. Bu sivrisinek göreceli olarak temiz su kaynaklarını tercih ettiğinden evlerde su basmaları, kanalizasyon boruları gibi yerler bu türün yerleşimi için ideal olabilmekte, bu nedenle salgınlarda kentsel yayılım da gözlenebilmektedir.

Yorumlar