Anasayfa /  Politika /  Cumhurbaşkanlığı

Erdoğan Diyarbakır'da müjdeyi verdi! "Temelini bugünlerde atıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda halka hitap etti.

Abone ol
Abone ol 09 Mart 2019 17:49

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Diyarbakır'ın da bir geri kalmışlık meselesi var. Bugüne kadar Diyarbakır'a 41 katrilyon lira yatırım yaptık. Laf değil, bunları Bay Kemal anlamaz. Bunların eline para geldiğinde Kandil' gönderirler. Biz bu paraları eğitime, sağlığa, adalete, emniyete... Bunlara yatırıyoruz.

Dicle Üniversitemizi büyütüp genişleterek ülkemizin gözde üniversitelerinden biri haline geitirdik. 5 bin 300 kapasiteli yurtlar açtık. Toplamda bin 300 kapasiteli 2 adet yüksek öğrenim yurdu daha yapıyoruz.

33 bin seyirci kapasiteli Diyarbakır stadyumunu, gençlik merkezlerini, spor salonlarını şehrimize kazandırdık. Gençlerimiz için yeni spor alanların yapacağız.

İhtiyaç sahibi vatadanşlarımıza toplam 7,5 katrilyon liralık destek verdik.

Sağlıkta toplamda bin 242 yataklı 17 hastaneden oluşan 46 adet tesis oluşturduk. 400 yataklı Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi 300 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesin de var. Dicle Devlet Hastanesi'ni 60 yataklı bir ek hastane yaparak büyüteceğiz. Diyarbakır'da 2 şehir hastanesi birden yapıyoruz. Biri 750 yataklı Kayapınar'da. Şu anda ihale aşamasında. 

Bu HDP'den bunlar olur mu? Bunların böyle bir derdi yok. Onlar sadece bodrum katlarında dayakla, tehditle insanları tedavi ediyorlar. Bu hesabı, 31 Mart'ta hep birlikte sormamız lazım.

Bunların derdi çöp, çamur, çukur. Diyarbakır'da ne varsa biz yaptık. Bunların yapılmış en ufak bir şeyi yok. Bu kayyum kardeşimizi Diyarbakır'a belediye başkan adayı yaptık. Bölge Adliye Mahkemesi'ni faaliyete geçiriyoruz.

Mesudiye Medresesi ve 77 tarihi eserin restorasyonunu gerçekleştirdik. 187 hektarlık sur alanının 67 hektarı ciddi zarar gördü. buradaki 17 anıt tescilli yapıyı ve 639 adet korunmaya değer yapıyı hasarlı olarak tespit edip hemen ihyasına başladık. Buraları bombaladılar, Osmanlı'nın mirası Kurşunlu Camii'ni yıkılacak duruma getirdiler.

Surdaki 3 bin 683 dükkanın cephe yenilemesini yaptık. Kalan 145 dükkanla ilgili çalışmalar da tamamlanmak üzere. 12 tarihi camiinin restorasyon çalışmalarını tamamladık. Surdaki 4 bin hak sahibiyle uzlaşma sağlayarak bölgeyi ayağa kaldırdık. Diyarbakır'ın bin 500 tarihi taş evini yeniden canlandırıyoruz.

152 bin metrekarelik alana millet bahçesi kazandırdık. Toki vasıtasıyla Diyarbakır'da 16 bin 847 konut projesine başladık. 16 bin 685'ini tamamladık. Ulaşımda 44 kilometre olan Diyarbakır'ın bölünmüş yol uzunluğunu 424 kilometreye çıkardık. 15 köprüyü 25 yaya üst geçidini 14 kavşağı tamamladık. 7 tarihi köprünün restorasyonunu yaptık.

Diyarbakır-Elazığ hızlı tren hattı çalışmaları devam ediyor. Mardin'de idim. Akşam evde baktım HDP'nin eşbaşkanı konuşmasında diyor ki, "Erdoğan, Mardin'e hızlı tren getirecekmiş. Mardin'e ne gerek var". Ben de havalimanıyla ilgili bir şey söyleyecek zannettim. Çünkü bunların CHP zihniyetiyle ile hiçbir farkı yok. Diyarbakır için de böyle şeyler söylerlerse şaşırmayın. Bunlar Diyarbakırlı kardeşilerimizin bu modern ulaşım araçlarından faydalanmasını istemezler. İsteseler de istemeseler de biz yaparız.

Havalimanı yıllık olarak 5 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminal binasıyla burayı modernleştirdik. Havalimanının yolcu trafiği geçtiğimiz yıl 2 milyon 43 bini geçti. 

GAP'ın en önemli illerinden biri olan Diyarbakır'ı sulama projeleriyle ihya ettik. Vatandaşların gelir seviyelerinin yükselmesi için yapım çalışmaları devam ediyor. Dicle Nehri üzerindeki Silvan Barajı da bunlardan biridir. Maliyeti 1,5 katrilyon olan Silvan Barajı ile 2 milyon 350 milyon arazi sulanacak. Barajın inşaatı bitmek üzere. İnşallah önümüzdeki yıl burada su tutmaya başlıyoruz.

Şimdi size bir müjde veriyorum. Silvan Barajı'ndan alınan suyu, Silvan'ın eteğinden oluşan suyu alıp, Mardin'e kadar aktaracak Silvan Tüneli'nin temelini inşallah bugünlerde atıyoruz. Böylece barajda su tutma işi bittiğinde, tünellerimiz de hazır olacak. 

Sulama tesisleriyle 260 bin derkar araziyi sulamaya açtık. 1 milyon 225 bin dekar araziyi daha su ile buluşturacağız. Tüm bunlarla birlikte Diyarbakır ürettiği ürünleri dünyaya ihraç eden bi merkez haline geliyor. Dicle Barajı'ndan aldığımız suyu 34 kilometrelik ishale hattıyla Diyarbakır'ın en önemli sorunlarından biri olan içme suyu sorununu da çözdük. Dicle ilçemizin ve köylerinin içme suyu sıkıntısını da aynı şekilde çözüme kavuşturacağız.

Çiftçilerimize 4,5 katrilyon liralık tarımsal destek verdik. Yatırımcılara, toplam 4,6 katrilyon lira tutarında yatırım teşvikiyle destekleyerek 42 bin 200 kişilik yeni istihdam oluşturduk. 2 yeni organize sanayi bölgesini faaliyete geçirdik. Mevcut organize sanayi bölgesi yerlerinde 7 bin kişi istihdam ediliyor. Bu sayı 19 bine çıkacak.

Diyarbakır tekstilde geçen sene 5 katlık bir artışa imza attı. Tesktilde böylece, boyahane üretim yerlerinin yolu açılıyor. Tesisin tamamlanmasıyla birlikte ilk etapta istihdam bin 700 kişi olarak inşallah sağlanmış olacak. Önümüzdeki dönemde Diyarbakır'ı daha büyük hizmetlerle tanıştıracağız.

AYRINTILAR GELİYOR...


Yorumlar