Anasayfa /  Politika /  Cumhurbaşkanlığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Büyük Çamlıca Camii açılış töreninde önemli mesajlar

Açılış töreni öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra resmi davetliler ve çok sayıda kişi cuma namazını camide kıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyük Çamlıca Camii Açılış Töreni'nde konuşuyor.

Abone ol
 
Abone ol 03 Mayıs 2019 17:00


Açılış töreni öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra resmi davetliler ve çok sayıda kişi cuma namazını camide kıldı. Diyanet İşleri Bakanı Prof. Dr. Ali Erbaş, camiler ve ramazan ayıyla ilgili okuduğu hutbenin ardından cuma namazını kıldırdı. Cuma namazının ardından caminin resmi açılış törenine geçildi. Tören nedeniyle cami Türk bayraklarıyla donatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

İstanbul kadim medeniyetimizin kalbinin attığı bir şehirdir. Rabbim bizlere Marmaray'ı, Avrasya tüneli, Yavuz Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı gibi birbirinden güzel eserlerle İstanbul'da silinmez eserler bırakmayı nasip etti.

Biz hangi görevde olursak olalım eserimizle, yatırımlarımızla, projelerimizle İstanbul'u ilmek ilmek dokuyacağız.

İnşallah haftaya Cuma bir büyük eseri de Ankaramızda, Başkentimizde açıyoruz. Havalimanı yolu üzerinde biliyorsunuz o dev eseri de inşallah haftaya Cuma günü halkımızın hizmetine sunacağız.

Türkiye'nin en büyük camisi olarak Büyük Çamlıca Camii'ni İstanbul'u kazandırmanın heyecanı içindeyiz. Burası sadece bir cami değil. Aynı zamanda büyük bir külliye. Gerek mimarisi gerek konumu gerekse müştemilatıyla gerçekten gurur verici bir eserdir. Bizim Sinanımız var. O bizim mimaride idolümüzdür. Onun yolunda giden, yürüyen mimarlarımız var. bu eser de onun en güzel örneği.

Büyük Çamlıca Camii’nin öne çıkan bazı vasıflarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Çamlıca camii 57 bin 500 metre karelik bir alana kuruludur. Toplam inşaat alanı 350 bin metrekaredir. Burası ibadet bölümü yanında, konferans salonu, kütüphane, atölyeler, otoparka sahip külliyelerdir. Camimiz 6 minareye sahiptir. Aynı anda camimizde 65 bin mümin ibadetini gerçekleştirebiliyor. Her ne kadar birileri ‘nasıl dolduracaksınız’ deseler de elhamdülillah doluyor. İstanbullu kardeşlerimizin camiyi ezansız bırakmadığını görüyoruz. Sabah namazlarında bile bunu görüyoruz. İstanbulumuzun sembol eserlerinden biri olarak dolmaya devam edecektir.

Engelli dostu olarak inşa edilen külliye içerisinde geleneksel el sanatlarının icrası için de 2500 metrekare alana sahip atölyeler var. Türkiye’nin en büyük camisi vasfını taşıyan bu eser İstanbul’un her noktasından rahatla görülebiliyor.

İmanın şartını temsilen 6 minaresi var. Bunlardan üç şerefeli, dördü minare; Malazgir Zaferi’ne istinaden 107,1 metre yüksekliğinde yapılmıştır. Kubbenin iç yüzeyine 16 Türk devletini temsilen Allah’ın isimlerinden 16’sı Haşr Suresi’nin son iki ayetinden istifade edilerek yazılmıştır.

Camiler Müslümanların cem olduğu yani birleştiği, bütünleştiği, aynı safta kalplerini birbirine kenetlediği mekanlardır. Adına ümmet dediğimiz; sınıf, sınır, mesafe, renk, dil, ırk tanımayan evrensel kardeşliğimiz evvela camilerimizde vücut bulur. Müminler tüm renkleriyle, ümmet olduklarının, kardeş olduklarının bilincine öncelikle camilerde varır. Bundan dolayı camiler sadece bir ibadethane değil, aynı zamanda günde 5 defa muhabbetimizin mayalandığı yerlerdir.

Milletimizin Büyük Çamlıca Camiine sahip çıktığını, camiyi cemaatsiz bırakmadığını görüyoruz; Cumalar ve inşallah mübarek geceler bunların yanında sabah namazında bile buranın dolup taşması, vatandaşlarımızın sahiplenişinin göstergesidir. Çamlıca Camisi cemaatsiz kalmayacak, dolup taşmaya devam edecektir.

Dünyanın farkı köşelerinde terörün insanlık dışı yüzüyle malesef her geçen gün daha çok şahit oluyoruz. Sri-Lanka'da ve Yeni Zelanda'da meydana gelen saldırılar bunu bir kez daha ortaya koymuştur. Bu saldırılar karşısında kimsenin 'ama'lı cümleler kurma lüksü yoktur. Artık terör örgütlerine karşı daha net daha tutarlı bir tavır alınması gerekiyor. İbadethanelere düzenlenen kanlı saldırılara dur denmesi şarttır.

Bunların tamamı insanlığın ortak düşmanıdır. Bizim inancımızda ibadet hakkı kutsaldır. Herkesin ibadetlerini özgürce yerine getirme hakkı vardır. Asırlar boyunca kadim şehirlerin hiçbirinde diğer dinlerin mensubu insanların inancına ve ibadetine karışılmamışdır. Hiç kimse bu inançları değiştiremez, haramı helal kılamaz. Hiç kimse kendi anlayışına göre kural koyamaz. Hele hele cihat yapıyorum diye, hiç kimse ibadethanelere saldıramaz. Masumların, çocukların canına cihat yapıyoruz diye kastedemez. Bunun adı vahşettir, cinayettir.

PKK, FETÖ gibi örgütlerin etrafına toplanan sapkınlardan ülkemizi temizlemekte kararlıyız. Geleceğimizin bu insanlık dşmanları tarafından esir alınmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bu noktada herkese önemli sorumluluklar düşüyor. Biz tepkimizi ortaya koyarsa, dinimize sahip çıkarsak teröristler hedeflerine ulaşamayacaktır.

Bir kez daha Büyük Çamlıca Camii'nin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Yurt dışından ülkemize gelen kardeşlerimize hoşgeldiniz diyorum. Bu eseri ihya ve imar eden tüm kardeşlerime en kalbi şükranlarımı sunuyorum.




Yorumlar